Kabinet draait baas Air France-KLM duimschroeven aan

videoMinisters Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben vanmorgen vroeg een ‘intensief’ gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Dat bleek tijdens de inloop van de wekelijkse ministerraad. 

Het Nederlandse onderdeel KLM dreigt onder de nieuwe topman van Air France-KLM het onderspit te delven ten faveure van de Franse tak. Ook de positie van president-directeur Pieter Elbers zou in gevaar zijn. De politiek zet al weken alles op alles om de zelfstandige rol van KLM binnen de vliegmaatschappij veilig te stellen.

Hoekstra: ,,We vinden zo’n gesprek met Ben Smith immens belangrijk voor de positie van Schiphol, waaraan KLM onlosmakelijk verbonden is. Het gaat om vele duizenden directe en indirecte banen. Dus zal het kabinet alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om die belangen zo goed mogelijk te waarborgen.’’ 

Zelfstandig

Quote

Het is merkwaar­dig dat we hierover een discussie moeten voeren

Minister Hoekstra over het behoud van een zelfstandig KLM

Het kabinet benadrukt de wens dat KLM financieel zelfstandig blijft. Ook mogen er geen banen of activiteiten naar Parijs worden overgeheveld. Dat is essentieel, want uit uitgelekte plannen bleek afgelopen maand dat Smith Air France-KLM wil ombouwen tot ‘normaler’ bedrijf, waarvan KLM slechts een onderdeel wordt.

De huidige Nederlandse topman, Elbers, zou zich intern hebben uitgesproken tegen een ondergeschikte rol voor KLM binnen het grote concern, omdat deze tak relatief goed presteerde in de afgelopen jaren. De raad van commissarissen hier steunt hem en wil dat Elbers aanblijft. Smith denkt naar verluidt anders over deze lastpak.

Minister Hoekstra weigerde vanochtend te zeggen op welke manier er met de Canadese topman is gesproken over de positie van Pieter Elbers. ,,Maar het is merkwaardig dat we hierover een discussie moeten voeren, terwijl KLM onder de leiding van Elbers binnen het concern uitstekend heeft gepresteerd.’’      

Geruchten

Ook gaan er geruchten dat de nieuwe topbestuurder het sterke Nederlandse merk in de toekomst een B-status zou willen geven. Topman Smith bezoekt later vandaag in Amstelveen ook de raad van commissarissen en de ondernemingsraad van KLM. Ook daar wacht hem een stevig gesprek.    

Eerder stuurde het kabinet al een brief naar het bedrijf om te benadrukken dat Nederland hecht aan de positie van Elbers. De Staat bezit een belang van 5,9 procent in KLM én heeft het eigendom over de landingsrechten. Daarmee is minister Hoekstra een belangrijke gesprekspartner voor de top van Air France-KLM.

Het hoofdbestuur van de vliegmaatschappij komt op 19 februari bijeen en dan staat een herbenoeming van Elbers op de agenda, wiens termijn officieel afloopt in april. Minister Hoekstra heeft ook bij zijn Franse evenknie gelobbyd voor behoud van de Nederlander. Het personeel van KLM heeft via een handtekeningenactie eveneens zijn steun betuigd aan Pieter Elbers. 

Bemoeien met conflict

Premier Rutte zelf moet zich gaan bemoeien met het conflict over de positie van Pieter Elbers als topman van KLM. Ben Smith, de hoogste baas van Air France-KLM, zou aan de stoelpoten van Elbers zagen, en daarmee aan de zelfstandigheid van KLM. ,,Elbers moet blijven. Dit is chefsache. Tegendruk is nu nodig”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in het NPO-radioprogramma 1op1.

Eerst moet minister Wopke Hoekstra (Financiën) in gesprek met zijn Franse collega. Als dat niet werkt, moet Rutte in stelling worden gebracht en gaan praten met de Franse president Macron.

Smith van Air France-KLM gaat te voortvarend te werk. Hij heeft genoeg werk te doen bij Air France terwijl KLM al heel goed loopt, vindt Paternotte. Daarnaast zou Frankrijk zijn ruim 14 procent aandelen in Air France-KLM moeten verkopen. Nederland heeft geen aandelen in het moederconcern, wel 6 procent in KLM.

Volledig scherm
Werknemers van KLM bieden een petitie aan de raad van commissarissen aan voor behoud van de huidige Nederlandse topman, Pieter Elbers © AFP