Volledig scherm
Schiphol © Nederlandse Freelancers

Kabinet en Kamer houden Schiphol aan afspraak over aantal vluchten

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil Schiphol houden aan de afspraken die tien jaar geleden zijn gemaakt over het maximale aantal vluchten per jaar. Een oproep van de VVD om Schiphol al op korte termijn meer groeiruimte te geven, krijgt ook van het kabinet geen bijval.

Volledig scherm
Remco Dijkstra (VVD) (L) en Dion Graus (PVV) tijdens het Kamerdebat © ANP

Schiphol mag tot en met 2020 maximaal een half miljoen starts en landingen afhandelen. Dat aantal werd vorig jaar al bijna bereikt. VVD'er Remco Dijkstra schaarde zich achter KLM en andere luchtvaartmaatschappijen door te pleiten voor nieuwe afspraken.

,,We kunnen ons niet veroorloven Schiphol tot 2021 op slot te gooien", aldus het liberale Kamerlid. Dijkstra wees erop dat destijds ook is afgesproken dat een deel van de vakantievluchten vanaf dit jaar zou verhuizen naar Lelystad Airport, maar dat is met zeker twee jaar uitgesteld.

Afspraak blijft staan

Binnen de regeringscoalitie staat de VVD daarin alleen. Jan Paternotte (D66) vindt dat bewoners rond Schiphol niet mogen opdraaien voor het falen van de overheid rond Lelystad. Ook CDA'er Mustafa Amhaouch zei dat de luchthaven pas na 2020 kan groeien. ,,Afspraak is afspraak." Eppo Bruins (ChristenUnie) gaat ervan uit dat de VVD het regeerakkoord nakomt.

Van de oppositiepartijen weet Dijkstra alleen Dion Graus van de PVV aan zijn zijde. Die diende tijdens het luchtvaartdebat in de Kamer een motie in om al voor 2021 verdere groei mogelijk te maken. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) liet evenwel weten weinig in die oproep te zien.