Kabinet enthousiast over Formule 1 in Zandvoort, maar of er ook betaald wordt?
Binnen de coalitie wordt positief gereageerd op het plan om de prestigieuze Formule 1 naar Zandvoort te halen. VVD, CDA en D66 zijn bereid te helpen, maar reageren terughoudend als het gaat om het trekken van de portemonnee. Minister Bruno Bruins (Sport) belooft serieus te kijken naar de plannen.
Er wordt geen Formule 1 in de wereld georganiseerd zonder hulp van de overheid
Het lijkt de coalitiepartijen 'geweldig’ als we Max Verstappen straks kunnen zien schitteren op Nederlands asfalt. ,,Ik vind het sowieso fantastisch als we Nederlandse helden in Nederland goud kunnen zien winnen, en we hebben hier een absolute held: Max Verstappen”, aldus woordvoerder van sport bij de VVD Rudmer Heerema. ,,Als we hem hier zouden kunnen zien rijden, dan is me dat heel veel waard.”
Dat er een hoop moet gebeuren in een korte tijd, is geen probleem. ,,Ik denk het dat kan lukken”, zegt Kamerlid Heerema. ,,We moeten heel hard aan de slag, maar ik sta er positief in.” Ook het CDA en D66 zijn ‘voorstanders’ van de terugkeer van de Formule 1 naar Nederland. D66-Kamerlid Antje Diertens: ,,We zijn niet alleen goed in talentontwikkeling en leveren prachtige topsporters zoals bijvoorbeeld Max Verstappen maar het is internationaal ook bekend dat Nederland een top(sport)organisator is.”
De eigenaren van de Formule 1 hebben Zandvoort een concreet voorstel gedaan om vanaf 2020 de Grote Prijs van Nederland te organiseren. Als Zandvoort aan de financiële eisen kan voldoen, zullen Verstappen en de overige coureurs daar in principe zeker vijf seizoenen racen.
Hulp
Zover is het echter nog niet. Prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit, doet daarom niet alleen een beroep op het bedrijfsleven, maar ook op de politiek om te helpen. Die oproep valt niet in dovemansoren bij de coalitiepartijen. ,,Er wordt geen Formule 1 in de wereld georganiseerd zonder hulp van de overheid”, aldus Heerema. De vraag is waar die hulp uit zou moeten bestaan. ,,Soms worden volledige circuits in leven gehouden door de overheid. Dat is in Nederland ondenkbaar, dat is niet nodig en gaan we ook niet doen. Onze rol kan liggen in bijvoorbeeld vergunningen of het bij elkaar brengen van partijen.”
Volgens VVD en CDA moet de Sportraad zo snel mogelijk in actie komen om duidelijk te maken welke rol de overheid kan vervullen. ,,Het heeft geen zin om over financiën te praten zolang onduidelijk is waar het precies over gaat. Beeld wil ik eerst hebben”, zegt Heerema. ,,Ik heb van een aantal bedrijven gehoord dat ze graag willen helpen, dus ik maak me niet zo heel veel zorgen over de financiële component.”
Ook CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot roept de minister op de Sportraad aan het werk te zetten voor een plan, maar stelt duidelijk dat het ‘niet zozeer gaat om het trekken van de de portemonnee, maar wel om het voldoen aan de overige eisen.”
Diertens (D66) wijst erop dat ook eerst de maatschappelijke impact gewogen moet worden. Bovendien staat het nog niet vast dat de Formule 1 bij terugkeer naar Nederland naar Zandvoort gaat. ,,Wellicht komt er nog een bid uit een ander deel van Nederland”, verwijst ze naar het TT-circuit in Assen, dat ook meedingt voor het organiseren van een F1-race.
Zelf regelen
GroenLinks is minder enthousiast. Als het aan Kamerlid Lisa Westerveld ligt, steekt de overheid geen cent in het F1-circus. ,,Het evenement kan prima zichzelf bedruipen.” Ze ziet het geld liever naar ‘andere prioriteiten in de sport’ gaan, zoals gehandicaptensport en zorgen dat sport voor iedereen betaalbaar blijft.
Subsidie
Minister Bruno Bruins (Sport) noemde het vanmorgen in een korte reactie ‘fantastisch’ als Max Verstappen de eerste Nederlandse GrandPrix-winnaar op Nederlandse bodem zou worden. Hij belooft serieus te gaan kijken naar de plannen.
Premier Mark Rutte sluit zich daarbij aan maar wijst wel nadrukkelijk naar het bedrijfsleven voor de financiering. ,,Wees effe stoer en los dat zelf op”, zei hij vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie.
Voor uitzonderlijke sportevenementen is elk jaar in totaal 10 miljoen euro subsidie beschikbaar, maximaal 2,5 miljoen per gebeurtenis. Het gaat hier om niet-jaarlijkse evenementen, zoals eindtoernooien of de start van de Tour de France. Bijzonder grote gebeurtenissen, zoals een Europees kampioenschap voetbal, kunnen een hogere bijdrage krijgen. Dat wordt apart bekeken. Ook voor een bijdrage aan de F1 is het aan de politiek om knopen door te hakken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
72
Verbod op geheime ruimte in auto's om vervoer van drugs en wapens tegen te gaan
Het wordt illegaal om in een vervoermiddel, zoals een auto of vrachtwagen, een geheime ruimte te maken die is bestemd voor opslag of vervoer van wapens en drugs. Dat blijkt uit een geplande wijziging van het Wetboek van Strafrecht, die vandaag openbaar is gemaakt. -
PREMIUM199
Minister Harbers over rekeningrijden: ‘Bij boodschappen betaal je ook voor wat je gebruikt’
Automobilisten moeten vanaf 2030 voor elke gereden kilometer gaan betalen. Waarom? Hoe werkt dat? En wat moet het opleveren? We vragen het aan Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Bij1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter
Leden van Bij1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij.
-
PREMIUMVijf vragen
Johan Remkes heeft één boodschap voor de boeren: dat stikstofkaartje is niet heilig
Johan Remkes moet zorgen dat de boze boeren weer met het kabinet aan tafel gaan zitten om een uitweg te vinden in de stikstofruzie. Een bemiddelaar mag hij niet heten, maar hoeveel speelruimte heeft hij dan? Vijf vragen en antwoorden. -
video
Haalt Zandvoort 30 miljoen op? Heineken en Shell tonen interesse, Jumbo en Randstad niet
Nederland telt veel grote bedrijven die affiniteit met de Formule 1 hebben. Maar willen ze samen liefst 30 miljoen euro per jaar ophoesten om Max Verstappen in Zandvoort te zien racen? Een eerste rondgang stemt voorzichtig positief. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.