Volledig scherm
Minister Bruno Bruins (Sport) © ANP

Kabinet enthousiast over Formule 1 in Zandvoort, maar of er ook betaald wordt?

Binnen de coalitie wordt positief gereageerd op het plan om de prestigieuze Formule 1 naar Zandvoort te halen. VVD, CDA en D66 zijn bereid te helpen, maar reageren terughoudend als het gaat om het trekken van de portemonnee. Minister Bruno Bruins (Sport) belooft serieus te kijken naar de plannen. 

Quote

Er wordt geen Formule 1 in de wereld georgani­seerd zonder hulp van de overheid

Rudmer Heerema

Het lijkt de coalitiepartijen 'geweldig’ als we Max Verstappen straks kunnen zien schitteren op Nederlands asfalt. ,,Ik vind het sowieso fantastisch als we Nederlandse helden in Nederland goud kunnen zien winnen, en we hebben hier een absolute held: Max Verstappen”, aldus woordvoerder van sport bij de VVD Rudmer Heerema. ,,Als we hem hier zouden kunnen zien rijden, dan is me dat heel veel waard.” 

Dat er een hoop moet gebeuren in een korte tijd, is geen probleem. ,,Ik denk het dat kan lukken”, zegt Kamerlid Heerema. ,,We moeten heel hard aan de slag, maar ik sta er positief in.” Ook het CDA en D66 zijn ‘voorstanders’ van de terugkeer van de Formule 1 naar Nederland. D66-Kamerlid Antje Diertens: ,,We zijn niet alleen goed in talentontwikkeling en leveren prachtige topsporters zoals bijvoorbeeld Max Verstappen maar het is internationaal ook bekend dat Nederland een top(sport)organisator is.”

De eigenaren van de Formule 1 hebben Zandvoort een concreet voorstel gedaan om vanaf 2020 de Grote Prijs van Nederland te organiseren. Als Zandvoort aan de financiële eisen kan voldoen, zullen Verstappen en de overige coureurs daar in principe zeker vijf seizoenen racen.

Hulp

Volledig scherm
Max Verstappen won vorig weekend de Grand Prix van Mexico. © Peter van Egmond

Zover is het echter nog niet. Prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit, doet daarom niet alleen een beroep op het bedrijfsleven, maar ook op de politiek om te helpen. Die oproep valt niet in dovemansoren bij de coalitiepartijen. ,,Er wordt geen Formule 1 in de wereld georganiseerd zonder hulp van de overheid”, aldus Heerema. De vraag is waar die hulp uit zou moeten bestaan. ,,Soms worden volledige circuits in leven gehouden door de overheid. Dat is in Nederland ondenkbaar, dat is niet nodig en gaan we ook niet doen. Onze rol kan liggen in bijvoorbeeld vergunningen of het bij elkaar brengen van partijen.”  

Volgens VVD en CDA moet de Sportraad zo snel mogelijk in actie komen om duidelijk te maken welke rol de overheid kan vervullen. ,,Het heeft geen zin om over financiën te praten zolang onduidelijk is waar het precies over gaat. Beeld wil ik eerst hebben”, zegt Heerema. ,,Ik heb van een aantal bedrijven gehoord dat ze graag willen helpen, dus ik maak me niet zo heel veel zorgen over de financiële component.”

Ook CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot roept de minister op de Sportraad aan het werk te zetten voor een plan, maar stelt duidelijk dat het ‘niet zozeer gaat om het trekken van de de portemonnee, maar wel om het voldoen aan de overige eisen.”

Diertens (D66) wijst erop dat ook eerst de maatschappelijke impact gewogen moet worden. Bovendien staat het nog niet vast dat de Formule 1 bij terugkeer naar Nederland naar Zandvoort gaat. ,,Wellicht komt er nog een bid uit een ander deel van Nederland”, verwijst ze naar het TT-circuit in Assen, dat ook meedingt voor het organiseren van een F1-race. 

Zelf regelen

GroenLinks is minder enthousiast. Als het aan Kamerlid Lisa Westerveld ligt, steekt de overheid geen cent in het F1-circus. ,,Het evenement kan prima zichzelf bedruipen.” Ze ziet het geld liever naar ‘andere prioriteiten in de sport’ gaan, zoals gehandicaptensport en zorgen dat sport voor iedereen betaalbaar blijft.

Subsidie

Minister Bruno Bruins (Sport) noemde het vanmorgen in een korte reactie ‘fantastisch’ als Max Verstappen de eerste Nederlandse GrandPrix-winnaar op Nederlandse bodem zou worden. Hij belooft serieus te gaan kijken naar de plannen.

Premier Mark Rutte sluit zich daarbij aan maar wijst wel nadrukkelijk naar het bedrijfsleven voor de financiering. ,,Wees effe stoer en los dat zelf op”, zei hij vanmiddag tijdens de wekelijkse persconferentie. 

Voor uitzonderlijke sportevenementen is elk jaar in totaal 10 miljoen euro subsidie beschikbaar, maximaal 2,5 miljoen per gebeurtenis. Het gaat hier om niet-jaarlijkse evenementen, zoals eindtoernooien of de start van de Tour de France. Bijzonder grote gebeurtenissen, zoals een Europees kampioenschap voetbal, kunnen een hogere bijdrage krijgen. Dat wordt apart bekeken. Ook voor een bijdrage aan de F1 is het aan de politiek om knopen door te hakken.