Kabinet gaat contante betaling boven de 3000 euro verbieden
Contante betalingen boven de 3000 euro worden verboden. Het kabinet gaat handelaren beboeten die toch grotere bedragen in cash aannemen. De maatregel die vandaag door het kabinet wordt gepresenteerd is bedoeld om witwassen tegen te gaan.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën en zijn collega Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid willen het met hun ‘plan van aanpak witwassen’ moeilijker maken voor criminelen om verdiensten uit de onderwereld in de bovenwereld uit te geven.
Nederland gaat er in Europa ook voor pleiten om het 500 eurobiljet, favoriet bij drugscriminelen, permanent uit de omloop te halen. Het kabinet maakt het voor banken ook makkelijker om witwassers te dwarsbomen. Zo mogen banken straks met elkaar delen welke verdachte klanten zij geweigerd hebben.
16 miljard euro
In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat vooral om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Daarom is ook centraal toezicht vanuit Europa nodig, vindt het kabinet.
Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: ,,Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden.”
Minister Grapperhaus: ,,Misdaad mag niet lonen. In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet.”
Ernstig tekortgeschoten
Het kabinet benadrukt dat banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig zijn tekortgeschoten bij de aanpak van witwassen. Maar inmiddels doen ze grote investeringen om witwassen beter tegen te gaan. Met de nieuwe aanpak kunnen banken hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen, is de verwachting van de ministers.
Rabobank kreeg begin dit jaar nog een boete van iets meer dan 1 miljoen euro van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het niet naleven van regels tegen witwassen. Begin 2018 schikte het financiële concern al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten en rivaal ING trof vorig jaar een recordschikking van 775 miljoen euro omdat criminelen via de bank geld konden witwassen.
Nederland ‘nog onaantrekkelijker’
Het plan heeft de steun van DNB. Wel moet in de plannen aandacht worden besteed aan capaciteit bij de toezichthouders, onder meer op het gebied van technologie.
DNB benadrukt dat het effectief aanpakken van witwassen alleen mogelijk is als de hele financiële keten zich maximaal inspant en er tussen de partijen op een goede manier wordt samengewerkt en informatie wordt gedeeld.
Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, wordt met de antiwitwasplannen een belangrijke stap gezet om Nederland ‘nog onaantrekkelijker’ te maken voor criminelen die hun geld willen witwassen. ,,Doordat poortwachters en overheid de handen ineenslaan, geven we een krachtig signaal dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld”, aldus Buijink.
Hij benadrukt dat samenwerking tussen banken onderling en publieke en private partijen essentieel is om witwassen effectief te kunnen bestrijden. Naast het wegnemen van wettelijke belemmeringen om kennis te delen, is het ook van belang dat banken, opsporingsdiensten en het OM de beschikbare capaciteit beter inzetten.
Ook het Verbond van Verzekeraars is voorstander van het plan, maar wijst erop dat ‘een adequaat instrumentarium’ noodzakelijk is om de rol van poortwachter goed te kunnen vervullen. De verzekeraarsorganisatie pleit bijvoorbeeld al langer voor volledige inzage in bepaalde registers om effectief en efficiënt controles uit te voeren. ,,Dat zou enorm veel zoekwerk schelen”, aldus het verbond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources
-
PREMIUM
Onrust binnen Bij1: Amsterdamse afdeling dreigt in ‘twee kampen’ uiteen te vallen
Het rommelt binnen de Amsterdamse afdeling van Bij1. Onenigheid over de manier waarop de partij politiek dient te bedrijven, lijkt de partij in tweeën te splijten. Zondag wordt een lijmpoging gedaan -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
‘Schrap het 500 eurobiljet als wettig betaalmiddel’
Het biljet van 500 euro moet zo snel mogelijk ongeldig worden gemaakt omdat het een handzaam betaalmiddel is voor criminelen. Dat zegt Theo Akse, teamleider bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU).