Vrijdagmiddag verdedigde premier Mark Rutte nog het besluit om de scholen open te houden.
Volledig scherm
PREMIUM
Vrijdagmiddag verdedigde premier Mark Rutte nog het besluit om de scholen open te houden. © Videostill

Kabinet gaat van 0 naar 100 in een paar dagen tijd

analyseLang hoopte het kabinet het coronavirus te kunnen bestrijden zonder het hele land te ontwrichten. Die hoop heeft het moeten laten varen. Het kabinet verlegt rigoureus de koers.

 1. 
Moet je een psychisch probleem melden op werk? ‘Nog altijd risico dat je je baan verliest’
  PREMIUM
  interview

  Moet je een psychisch probleem melden op werk? ‘Nog altijd risico dat je je baan verliest’

  Burn-out, depressie, angst of een ander mentaal probleem: 43 procent van de Nederlanders heeft er ooit in zijn of haar leven mee te maken. Maar werkgevers zien het aannemen van mensen die mentale klachten hebben of hebben gehad als een risico. Ten onrechte, stelt hoogleraar Evelien Brouwer. Zij bestudeert hoe werkenden met mentale klachten wél een eerlijke kans op de arbeidsmarkt kunnen krijgen.
 2. Nu gaat Nederland helemaal dicht, drie weken lang

  Nu gaat Nederland helemaal dicht, drie weken lang

  Het hing in de lucht, maar toch kwam het nog als een schok: Nederland gaat nu echt dicht, drie weken lang. De ministers Bruins (Medische Zorg) en Slob (Onderwijs) kondigden zondagavond aan dat alle scholen, horeca en talloze andere gelegenheden tot en met 6 april dicht moeten. Vrijwel per direct. En als Nederlanders elkaar toch tegenkomen, bijvoorbeeld in de supermarkt, moeten ze ongeveer anderhalve meter afstand tot elkaar houden, stelde Bruins.