Kabinet: Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen 30.000 euro
Alle gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire krijgen binnen vier maanden in elk geval 30.000 euro ‘als compensatie voor het leed’. Ouders die recht hebben op meer geld, blijven daarvoor in aanmerking komen. ,,We denken dat we de helft van de ouders met dit bedrag goed geholpen hebben", zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën).
Tien van de meest betrokken bewindslieden in het kabinet vergaderden dinsdagmiddag in het Catshuis over de snoeiharde conclusies die de parlementaire ondervragingscommissie toeslagenaffaire vorige week presenteerde. Zij hadden zich tot doel gesteld om de compensatieregeling sneller en ruimhartiger te maken. ,,Het duurt te lang", zei Van Huffelen in een toelichting. ,,Het is belangrijk dat er versnelling komt en we willen ook ruimhartig zijn.”
Vóór 1 mei
Het is volgens Van Huffelen de bedoeling dat het geld vóór 1 mei wordt overgemaakt. Het gaat sowieso om een groep van negenduizend mensen die bij haar ‘in beeld’ zijn, maar waarschijnlijk om nog meer. Voor een aantal van hen zal het compensatiebedrag hoger zijn dan ze verwacht hadden, zegt de D66-bewindsvrouw. ,,Het wordt niet teruggevorderd.”
Van Huffelen stelt dat alle ouders ‘op een nare en indringende manier’ getroffen zijn. ,,We vinden dat al die ouders recht hebben op dezelfde compensatieregeling.” Eerder werd er nog onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen. Het kabinet maakte al een half miljard euro vrij voor de compensatieregeling. Van Huffelen: ,,Geld zal geen probleem zijn.”
Van Huffelen zei eerst nog dat versnellen niet mogelijk was, al was er al anderhalf jaar bekend dat ouders gecompenseerd moesten worden. Dat lag volgens haar aan de compensatieprocedure, waarbij onderscheid werd gemaakt tussen verschillende groepen ouders. Waarom niet eerder werd gekozen voor de huidige aanpak, zei Van Huffelen niet. ,,Ik wil vooruit kijken.”
Commissie
Een speciale commissie gaat kijken hoeveel aanvullende compensatie ouders krijgen, bovenop de 30.000 euro die zij hoe dan ook ontvangen. Het gaat dan om problemen die mensen hebben gehad met hun woning en om het leed dat kinderen is aangedaan. Op basis daarvan wordt besloten welk bedrag ouders nog aanvullend krijgen.
Over de politieke gevolgen is het kabinet tijdens deze eerste Catshuissessie over de toeslagenaffaire nog niet toegekomen. ,,Stap voor stap. We willen eerst de ouders - en kinderen - zo goed mogelijk helpen.” Op 3 januari praat het kabinet verder over de affaire.
Bekijk hier al onze video’s over de toeslagenaffaire:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet is vooral alert op apenpokken bij mensen uit geboortejaar 1974 of later: zij zijn niet gevaccineerd
Het kabinet is alert op verdere verspreiding van het apenpokkenvirus, zeker bij mensen van 48 jaar en jonger. Zij zijn vroeger niet ingeënt tegen het pokkenvirus en mogelijk extra vatbaar voor een ernstiger verloop van de infectie. Om zicht te houden op het virus, bestempelt het kabinet de apenpokken als zogenoemde A-ziekte, al klinkt daarop kritiek in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Toeslagenaffaire is ‘groot ongeluk’, Asscher, Rutte, Wiebes en Hoekstra nog in problemen
Door het harde rapport over de toeslagenaffaire staan Haagse carrières op het spel. In de PvdA klinkt kritiek op lijsttrekker Lodewijk Asscher, maar ook VVD’ers Mark Rutte, Eric Wiebes en CDA’er Wopke Hoekstra zijn nog niet uit de problemen. -
Video
Rutte ontwijkt vraag over aftreden na rapport toeslagen: ‘Eerst zorgen dat we ouders helpen’
Premier Mark Rutte zegt dat een eventueel aftreden van bewindspersonen of het gehele kabinet vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire ‘nu niet aan de orde’ is. ,,Het belangrijkste is dat ouders nu zo snel mogelijk worden geholpen.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUM
Wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Met video84
Huurprijzen aan banden: verhuurder mag straks niet meer vragen wat hij wil
Verhuurders mogen straks voor een woning niet meer vragen wat ze willen. Het kabinet gaat de huren in de vrije markt deels aan banden leggen. Net als bij sociale huurwoningen worden er normen gesteld aan hoe hoog de huurprijs mag zijn.