Kabinet: geen extra geld voor haperende HSL
Er komt geen extra geld om de frequente treinuitval en vele vertragingen van op de HSL op te lossen. Ook zonder honderden miljoenen erbij kunnen NS en ProRail nog genoeg verbetering boeken op de peperdure spoorlijn, meent het kabinet. Ze moeten veel beter hun best doen, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor).
Delen per e-mail
NS en ProRail moeten laten zien dat ze er alles aan hebben gedaan
De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail roepen al een jaar om forse investeringen in de hogesnelheidsspoor. Dat presteert al sinds de oplevering in 2009 beroerd. Door mysterieuze softwareproblemen zijn er afgelopen jaar honderden IC Directs gestrand tussen Amsterdam en Breda en is de betrouwbaarheid van de snelle route verder gedaald tot een schamele 80 procent. Dit is veel lager dan het gewone railnet. Alleen met minstens 700 miljoen euro erbij kunnen een aantal forse knelpunten worden aangepakt.
Naar dat geld kunnen de twee echter fluiten. ,,NS en ProRail moeten eerst laten zien dat ze er alles aan hebben gedaan”, zegt staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) in een interview met het AD. Ze wijst op de Eurostar en de Thalys. ,,Die rijden over hetzelfde HSL-spoor en vallen zelden uit.”
De claim van NS-topman Roger van Boxtel en ProRail-baas Pier Eringa dat hun organisaties er al alles aan doen, neemt ze met een korrel zout. Het hoge snelheidsspoor is zeker geen ‘uitgeknepen sinaasappel’ zoals Van Boxtel zei. Volgens de bewindsvrouw moeten NS en ProRail eerst de softwareproblemen aanpakken en nieuwe treinen inzetten. ,,De prestaties van de IC Direct moeten robuust omhoog, ik wil minder pieken en dalen.”
Verbetering
De staatssecretaris ziet ruimte voor flinke verbetering: zo heeft NS 79 nieuwe IC Directs besteld bij fabrikant Alstom. Deze locomotieven komen vanaf 2021 op het spoor. ,,Die treinen zijn al veel beter geschikt voor de HSL, ik verwacht daar véél van.”
Verder is er de 60 miljoen euro die het vorige kabinet uittrok voor verbeteringen op de hogesnelheidslijn. Bedoeling is bijvoorbeeld dat hiermee windschermen bij het Hollands Diep worden geplaatst. Bij stormachtige wind kan de IC Direct nu niet, of veel minder hard rijden. Van Veldhoven adviseert NS verder bij Eurostar en Thalys aan te kloppen en van hen te leren. ,,Hoe doen zij het? Kan de training van machinisten worden verbeterd?”
Pas als alle mogelijke verbetermaatregelen zijn getroffen op het hogesnelheidsspoor overweegt Van Veldhoven extra investeringen. ,,Maar ik moet van elke euro goed kijken waar die voor de reiziger het meeste oplevert.”
Softwarebug
Extra middelen voor het spoor lijken niet onlogisch. Het aantal treinreizigers zal komende twintig jaar verdubbelen, blijkt uit Van Veldhovens eigen Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040, dat vorige maand verscheen. En de IC Direct was vorig jaar de snelst groeiende NS-route, het aantal reizigers steeg met een kwart.
Overigens maakte NS dinsdag bekend dat de softwarebug die de IC Direct-locomotieven sinds mei vorig jaar teisterde, eindelijk is opgelost. De staatssecretaris weigert echter gelijk de vlag uit te hangen. ,,Het zou fantastisch nieuws voor de reiziger zijn als het inderdaad zo is. Reizigers merkten afgelopen tijd dat de betrouwbaarheid van de IC Direct enorm is gedaald.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMIC Direct drama
De HSL is een boemeltje op een racecircuit
Het is weer hommeles op de HSL. Mede door een mysterieuze softwarebug is de betrouwbaarheid van de IC Direct gekelderd tot onder de minimumeis. Experts, NS en ProRail stellen dat verbetering alleen mogelijk is als het kabinet kostbare keuzes maakt. -
Laadpunt rukt op in parkeergarage
In 2025 moeten er tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu, spreken demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) en de parkeerbranche vandaag af. In ongeveer twee derde van de garages is er nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden. -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
Maarten van Rossem heeft spijt van rol als lijstduwer PvdA: ‘Ik stem nu D66'
Maarten van Rossem heeft behoorlijk spijt dat hij lijstduwer is geweest van de Partij van de Arbeid. Sterker nog hij stemt inmiddels niet meer op die partij. Dat onthulde hij gisteravond aan Özcan Akyol in het Radio 1-programma Onze man in Deventer. ,,Afgezien van lijstduwer heb ik geen enkele rol vervuld, want ik had al vrij snel het idee dit gaat totaal de verkeerde kant op.” -
Techondernemer schenkt D66 miljoen euro, PvdD krijgt 3,5 ton
D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne een gulle gift gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Aan de PvdD heeft hij deze week 350.000 euro overgemaakt en D66 kan1 miljoen euro bijschrijven in de campagnekas. De 45-jarige Schuurman, rijk geworden met onder meer de beursgang van softwarebedrijf Elastic, zegt in dagblad Trouw dat hij met het geld de klimaatplannen van de partijen wil steunen.
-
D66 voert druk op met wet over staatswiet
D66 voert de druk op om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Nu JA21 en Forum voor Democratie over het voorstel willen debatteren, kan het initiatiefvoorstel voor regulering van softdrugs een meerderheid halen. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis.