Kabinet: geen extra geld voor hoger loon zorgmedewerkers
Het kabinet ziet op dit moment geen ruimte voor een extra structurele loonsverhoging voor alle medewerkers in de zorg. De reden: de economische ontwikkelingen en onzekerheden.
Dat schrijven de bewindslieden van Volksgezondheid - Hugo de Jonge, Tamara van Ark en Paul Blokhuis - dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Ze schetsen een grauw beeld van de huidige economie.
Zo gaat het Centraal Planbureau uit van een economische krimp van 5,1 procent in het huidige jaar, waarna in 2021 de economie hopelijk weer gaat groeien met 3,2 procent. De werkloosheid loopt in beide jaren op.
Als gevolg van de coronacrisis kromp de economie in het tweede kwartaal met ruim negen procent ten opzichte van een jaar eerder. Op regionaal niveau zijn grote verschillen zichtbaar:
Geen geld
Er is simpelweg geen geld over om iets te doen voor de zorgmedewerkers, aldus het kabinet. ,,De inzet is erop gericht om de economische schade te beperken en tegelijkertijd het sterke economische fundament te behouden, zodat economisch herstel wordt bespoedigd. Met deze gedachte is het noodpakket banen en economie gecreëerd en zet het kabinet de opgebouwde financiële buffers in om een groot deel van de economische neergang op te vangen.”
Het kabinet schrijft nog wel expliciet de buitengewone inzet van de zorgprofessionals enorm te waarderen. ,,Om deze waardering niet alleen in woord maar ook in daad uit te dragen komt het kabinet met een eenmalige bonus van netto 1000 euro en werkt zij op dit moment de regeling daartoe uit.”
De bewindslieden bestrijden in de Kamerbrief het beeld dat zorgmedewerkers er karig af komen. ,,De lonen in de zorg zijn afgelopen jaren meegegroeid met de markt. Cao’s in de zorg laten ook voor 2020 en 2021 serieuze loonstijgingen zien. De startsalarissen van verzorgenden en verpleegkundigen liggen op een vergelijkbaar niveau als beroepen met hetzelfde opleidingsniveau bij overheidssectoren zoals het onderwijs en de politie.”
Robuust
Volgens het kabinet is bewust sprake van ‘een robuuste systematiek om een marktconforme loonontwikkeling binnen de zorg mogelijk te maken’. Ieder jaar stelt de overheid extra geld beschikbaar via de zogenaamde Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA). In 2020 ging het om 1,1 miljard. Begin dit jaar zijn verschillende zorgcao's met loonstijgingen afgesproken.
Overigens zal het OVA-bedrag, waarmee onder meer loonsverhogingen worden gefinancierd, door de crisis in 2021 substantieel lager liggen dan eerder verwacht.
Woensdag praat de Tweede Kamer over de beloning van zorgmedewerkers. Dan komt ook een oppositiemotie in stemming die vraagt om extra beloning.
Woedend
Vakbond FNV is woedend. ,,Een gotspe om juist corona aan te voeren in dit verband. Er worden miljarden uitgetrokken om sectoren en banen overeind te houden, maar de sector die zich maandenlang uit de naad heeft gewerkt, moet nu de rekening gaan betalen? Dacht het niet. De zorg is niet het sluitstuk van de begroting”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter bij FNV.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVissen met Jan
Pieter Heerma (CDA): ‘Wat nu in Kamerdebatten gebeurt gaat echt een grens over’
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gelooft niet in God. Hij wil het Reglement van Orde aanpassen, zodat wetenschappers en journalisten niet meer worden bedreigd en geïntimideerd in de Tweede Kamer. -
video
Verpleegkundigen boos over ‘gênante vertoning’ in Kamer, Jetten (D66) heeft spijt
Gênant en schrijnend. Zo noemt een woordvoerder van V&VN, de vereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, de wijze waarop gisteravond in de Tweede Kamer is omgesprongen met een motie voor meer salaris in de zorg. D66-fractievoorzitter Rob Jetten trekt inmiddels het boetekleed aan. Hij noemt de actie van de coalitie ‘een lelijke stap’. -
Van der Plas voelt zich niet veilig en werkt voorlopig thuis: ‘Tegen mafkezen kan je je lastig weren’
Na doodsbedreigingen via mail en social media werkt BBB-leider Caroline van der Plas voorlopig vanuit huis. Werkbezoeken staakt ze de komende week. ‘Als ik weg ben, zit mijn zoon alleen thuis’. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
PREMIUM
Ruim 11.000 veeboeren moeten stoppen door stikstofplannen kabinet
Nieuwe cijfers laten zien dat door de stikstofplannen van het kabinet bijna een derde van de veehouderijen moet verdwijnen. Het had ook minder gekund, maar daar koos het kabinet niet voor. -
Motie over salarisverhoging zorgpersoneel sneuvelt, indiener Asscher te laat
In de Tweede Kamer is de motie gesneuveld waarin SP en PvdA pleiten voor meer waardering voor zorgpersoneel, inclusief extra loon. De stemming eindigde in 71-73. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet zijn stem verloren gaan door een inschattingsfout.