Kabinet: 'Golfmoskee' in Den Haag overtreedt wet, maar ingrijpen is lastig
De omstreden as-Soennahmoskee in Den Haag houdt zich niet aan de voorwaarden die gesteld zijn voor het krijgen van een zogeheten ANBI-status, die allerlei fiscale voordelen met zich meebrengt. Maar ingrijpen lijkt niet mogelijk, blijkt uit een brief van staatssecretaris van Financiën Menno Snel aan de Tweede Kamer.
Het gaat om de vraag of aan de wettelijke norm van ten minste 90% het algemeen nut dienend nog wordt voldaan
De as-Soennahmoskee heeft sinds 2008 een ANBI-status, waardoor giften aftrekbaar zijn voor de belasting. Zo'n stichting wordt daarmee voor de Nederlandse wet een goed doel en heeft dus recht op financieel voordeel. Voorwaarde is dat zo'n stichting het 'algemeen belang' dient.
De moskee kwam echter recent in het nieuws als een van de gebedshuizen die financiering zou ontvangen vanuit conservatieve Golfstaten. Daardoor is er in de gebedshuizen mogelijk sprake is van ongewenste invloed vanuit het buitenland. Uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC blijkt dat in de as-Soennahmoskee vrouwenbesnijdenis - wat verboden is - aanbevolen wordt. Ook zou gepredikt worden dat overspel binnen een huwelijk bestraft moet worden met de doodstraf via steniging.
Staatssecretaris Snel erkent dat zulke uitingen 'evident in strijd zijn met het algemeen belang', maar benadrukt tegelijkertijd dat het 'niet vanzelfsprekend' is dat de moskee daardoor zijn ANBI-status verliest. De Belastingdienst moet daardoor eerst een onderzoek doen. 'Het gaat dan met name om de vraag of aan de wettelijke norm van ten minste 90% het algemeen nut dienend nog wordt voldaan en overeenkomstig de daartoe bestemde gelden wordt besteed', aldus Snel. Of het prediken van vrouwenbesnijdenis en steniging onder die overige tien procent valt, is onduidelijk.
Publicatieplicht
De moskee geeft op de website daarnaast geen duidelijkheid over de exacte bestedingen en activiteiten, terwijl de ANBI-status dat wel verplicht. Ook dit zou volgens Snel reden kunnen zijn om de belastingvoordelen af te nemen, hoewel het in de praktijk eigenlijk nooit zo ver komt. 'Geconstateerde omissies die voortvloeien uit de publicatieplicht worden nagenoeg altijd na een oproep daartoe door een instelling hersteld', schrijft hij.
Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat er sinds 2016 - toen de publicatieplicht inging - 2955 godsdienstige ANBI's zijn gecontroleerd op die publicatieplicht. Hoewel er 1139 omissies werden geconstateerd, is slechts bij één instelling de status ingetrokken. Bij de andere gevallen zijn de overtredingen hersteld of wordt er nog over overlegd.
Schokkend
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de beantwoording van Snel 'schokkend'. Volgens hem is ingrijpen bij de moskee wel degelijk mogelijk. ,,Bij meer dan duizend niet-kerkelijke ANBI’s is de status ingetrokken omdat ze niet aan de publicatie-eisen voldeden. Dat kan dus ook gewoon bij de As-Soennahmoskee."
Omtzigt spreekt van een 'vrijbrief' voor religieuze ANBI's. ,,Bij ‘gewone’ ANBI’s wordt de status ingetrokken als zij niet aan de publicatievoorwaarden voldoen. Bij religieuze ANBI’s wordt de status dus helemaal nooit ingetrokken, ook al voldoen ze niet aan de voorwaarden." Hij roept de Belastingdienst op te handhaven op die publicatieplicht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Kamervoorzitter Vera Bergkamp: ‘Meerdere Kamerleden voelen zich niet veilig; afschuwelijk’
Meerdere Kamerleden voelen zich volgens Kamervoorzitter Vera Bergkamp ‘onveilig’ naar aanleiding van de boerenprotesten. Zij noemt dit ‘afschuwelijk’. CDA-Kamerlid Derk Boswijk besloot ‘de komende dagen’ thuis te blijven bij zijn gezin, nadat hij thuis was opgezocht door boze boeren. -
172
Kamer in 1,5 uur akkoord met megaorder voor extra straaljagers en drones
De Tweede Kamer geeft groen licht voor de aanschaf van zes extra F-35-jachtvliegtuigen en vier drones. Het kabinet wil het wapentuig nog voor het eind van de zomer bestellen voor een kleine 1,1 miljard euro. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
54
Boeren winnen niets bij volgen van enkele ophitsers
CDA-Kamerlid Derk Boswijk komt niet naar Den Haag de komende dagen. Dinsdagavond werd zijn gezin thuis bezocht door woedende boeren, zijn kinderen van 4 en 7 jaar waren begrijpelijkerwijs doodsbang. Helaas is intimidatie geen uitzondering bij deze protesten, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
-
Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers. -
Grote campagne om 60-plussers alsnog coronaprik te geven: ‘Zeer relevant nu de besmettingen toenemen’
Nu het aantal corona-infecties en ziekenhuisopnames toeneemt, roept het kabinet de zestigplussers op alsnog de herhaalprik te halen tegen het coronavirus. Nog deze week begint een grote communicatiecampagne. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.