Kabinet haalt land van lockdown-slot: horeca, cultuur open tot 22.00 uur, publiek weer welkom in stadions
VIDEO'SHet kabinet maakt grotendeels een einde aan de harde lockdown. Horeca, cultuur, evenementen en stadions mogen weer open tot 22.00 uur ‘s avonds. Wel komt er een maximum aan het aantal bezoekers en moet er gewerkt worden met de coronapas (3G). De versoepelingen moeten woensdag ingaan, bevestigen Haagse bronnen.
Restaurants, theaters en evenementen mogen weer, in stadions is weer publiek welkom. Cafés, bioscopen en musea kunnen weer open, net als pretparken en dierentuinen. Na felle kritiek uit het hele land en gunstige RIVM-prognoses durft het kabinet de versoepelstap aan, melden bronnen na het Catshuisoverleg vandaag.
Nu de omikronvariant veel milder uitpakt dan gevreesd, kan het land vanaf woensdag verder van het slot. De heropening is onder voorwaarden van maximum aantallen bezoekers, verplichte sluitingstijden en de coronapas, maar het is een belangrijke stap op weg naar het oude normaal, meldt een bron. ,,Het is ook spannend, je krijgt er echt zieken bij. Maar men durft het aan.”
De deskundigen van het OMT stellen dat de versoepelingen in principe wel kunnen, maar dat in het slechtste geval het aantal ziekenhuisopnames oploopt tot hoogtes vergelijkbaar met ‘de deltapiek’ begin december. Toen moest een bult reguliere zorg afgeschaald worden om ‘code zwart’ te voorkomen.
Bij binnen-evenementen is een coronatoegangspas nodig, iedereen moet een vaste plaats innemen en het aantal bezoekers wordt maximaal 1250. Bij buitenevenementen geldt een derde van de capaciteit én toegang met de coronapas.
Maandagochtend vertelde parlementair verslaggever Tobias den Hartog over het Catshuisoverleg:
Burgemeesters
De eindtijd van 22.00 uur is nadrukkelijk de inzet, maar wordt nog wel voorgelegd aan het burgemeestersberaad. De burgemeesters moeten aangeven of de handhaving kan leven met deze eindtijd. ,,We gaan nu verder dan het OMT-advies dat van 20.00 uur uitging”, zegt een bron. ,,Dus dat moet dan wel te handhaven zijn.”
Er is ook nog nagedacht over variabele sluitingstijden: na 20.00 uur niemand meer naar binnen en dan een uitloop tot 22.00 uur. Maar dat is praktisch lastig voor veel ondernemers.
De versoepelingen staan overigens nog niet vast: het kabinet beslist formeel morgen. Dan volgt er 's avonds ook weer een persconferentie.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij
De nachthoreca, zoals discotheken, heropenen, lijkt nog wel een brug te ver. Het thuiswerkadvies blijft voorlopig ook van kracht. Wel wijzigt het quarantaineprotocol voor kinderen, als het aan het OMT ligt. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven alleen nog in afzondering als ze zelf klachten hebben, of op advies van de GGD. Tot dusver moesten complete klassen nog thuisblijven bij drie of meer infecties in een klas binnen een week, dat leidde tot massale uitval van onderwijs.
Modellen waren te pessimistisch
Dat er versoepelingen mogelijk zijn, wordt bevestigd door nieuwe berekeningen van het RIVM. Na herijking van de modellen ontstaat veel meer ruimte, schetste een bron rond het OMT vrijdag al. ,,Er heerst geen juichstemming, maar er zijn lichtpuntjes aan het einde van de tunnel voor deze variant.”
Tot vorige week rekende het OMT nog met oude aannames over ligduur en risico op IC-opname, gebaseerd op de deltavariant. Nu nieuwe gegevens over lagere risico's en kortere verblijfduur in het ziekenhuis verwerkt zijn, ogen de omikron-prognoses een stuk optimistischer. ,,Eerder werd al erkend dat de scenario’s pessimistisch waren, dus dan is het niet onlogisch dat ze nu gunstiger zijn.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote campagne om 60-plussers alsnog coronaprik te geven: ‘Zeer relevant nu de besmettingen toenemen’
Nu het aantal corona-infecties en ziekenhuisopnames toeneemt, roept het kabinet de zestigplussers op alsnog de herhaalprik te halen tegen het coronavirus. Nog deze week begint een grote communicatiecampagne. -
Groeiend ‘zusje’ van omikron nog geen reden tot zorg
Een subversie van omikron – genaamd BA.2 – wint in steeds meer landen terrein. Data uit Denemarken, waar BA.2 al voor de helft van de nieuwe besmettingen zorgt, wijzen niet op meer ziekenhuisopnamen. -
Horeca en cultuur moeten niet te vroeg juichen, open tot 20.00 uur onder ‘veel en zware voorwaarden’
Alles in de samenleving - ook de horeca en de cultuursector- open tot 20.00 uur ‘s avonds. Het zou kunnen, adviseren de deskundigen van het OMT aan het kabinet. Maar, waarschuwen ingewijden wel, dat gaat dan wel gepaard met ‘veel en zware voorwaarden'. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Bij1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter
Leden van Bij1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij.
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Kamer donderdag in debat over boerenrellen met Rutte en Yeşilgöz
De Tweede Kamer gaat morgenavond in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek.
309 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMaria Johan
Julia van Damme
Menno Middelman
iohn van dorst
Maria Yvonne Franssen