Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Kabinet heropent onderzoek naar uitgezette Bahreinse asielzoeker die in cel belandde

Het inspectieonderzoek naar de omstreden uitzetting van een Bahreinse asielzoeker wordt heropend. Er is nieuwe informatie opgedoken die zo relevant is dat de in eerste instantie milde conclusies van de inspectie mogelijk aangepast moeten worden, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer vroeg de bewindsvrouw in december om een vertrouwelijk rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid schreef, openbaar te maken. Omdat er nu opnieuw naar de zaak wordt gekeken ,,acht ik een beslissing over openbaarmaking momenteel niet opportuun”, aldus Broekers-Knol.

In november lekte het vertrouwelijke rapport van de inspectie uit over de uitzetting van Ali Mohammed al-Showaikh. De Kamer had om dat onderzoek gevraagd, omdat de Bahreinse asielzoeker meteen bij aankomst in zijn vaderland achter de tralies verdween. Hij is volgens Amnesty International wegens ,,terroristische activiteiten” tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Verzoek afgewezen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de asielprocedure in deze zaak correct gevolgd, concludeerde de inspectie. Wel bleek de IND een verzoek dat Al-Showaikh op het laatste moment deed om zijn uitzetting te voorkomen, te hebben afgewezen.

De dag voor zijn uitzetting diende Al-Showaikhs advocaat een Arabisch document in, waaruit zou blijken dat hij door de autoriteiten in Bahrein in verband werd gebracht met terroristische activiteiten. De IND nam het document niet meer mee in de afweging, omdat het onvertaald was en kort voor de uitzetting werd overlegd.

Heropening

De heropening van het onderzoek is voor Broekers-Knol niet de enige reden om zich te verzetten tegen openbaarmaking. De inspectie zelf, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de landsadvocaat: allemaal hebben ze haar geadviseerd de persoonlijke, asielgerelateerde informatie in het rapport te beschermen.

Daar komt nog bij dat Al-Showaikhs advocaat een klacht tegen Nederland heeft ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof zou het Nederland weleens kunnen aanrekenen als het persoonlijke informatie van de Bahreiner openbaar maakt.

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.