Kabinet is 1 miljoen per week kwijt aan boetes voor asielzoekers door te trage procedure
Kamer woedendHet kabinet blijkt momenteel maar liefst 1 miljoen euro per week kwijt te zijn aan het betalen van boetes omdat de asielprocedure te traag is.
Delen per e-mail
Dat erkent staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. De wachttijden bij de immigratiedienst IND zijn zo lang, dat asielzoekers nu op grote schaal met succes naar de rechter stappen. Als er evidente vertraging is, worden er dus boetes in de vorm van dwangsommen opgelegd.
Eerder hield ze het er nog op dat het bedrag zou uitkomen op zo’n 22,5 miljoen euro over vorig jaar en dit jaar, maar die schatting blijkt ‘helaas veel te laag’, schrijft ze. Nu is het kabinet een bedrag van ‘tussen de 30 en 40 miljoen’ kwijt, zegt de staatssecretaris. Eind januari bleken liefst 8.900 zaken vertraagd.
Bovendien is het opmerkelijk dat de exacte hoogte van het bedrag haar niet bekend is. Eerder deze week schreef NRC Handelsblad al dat de cijfers niet op orde zouden zijn.
Een belangrijke oorzaak van de vertragingen is een eigen fout van de overheid, omdat het in 2017 besloot te bezuinigen op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daardoor duurt het langer voordat het besluit valt of iemand recht heeft op asiel. Al speelt ook mee dat voorheen veel mensen uit Syrië overkwamen, waarbij het gemakkelijker te beslissen was dat zij recht hadden op asiel. Nu komen er meer asielzoekers uit landen waarbij helemaal geen of een kleine kans is op een verblijfsvergunning.
Broekers-Knol kondigt maatregelen aan. Zo worden nieuwe asielaanvragen vanaf nu door een ander team opgepakt, zodat de vertragingen in minder zaken opspelen.
Toch is ze de problemen allerminst de baas. Zo blijkt dat na het betalen van de boete veel afgewezen asielzoekers ook nog eens een nieuwe beoordeling in hun zaak vragen. Bovendien grijpt nog niet iedereen naar de kans om een boete in te dienen. In liefst 60 procent van de gevallen gebeurt dit nu nog niet, dus het aantal kan ook nog eens flink gaan oplopen. De dwangsommen kunnen theoretisch oplopen tot maximaal 15.000 euro.
In de Tweede Kamer oogst Broekers veel kritiek. ,,Hoe kun je er zo’n puinhoop van maken? De organisatie is niet op orde, het is ellende. De politieke regie ontbreekt, al jaren,’’ zei Bram van Ojik (GroenLinks) tijdens het wekelijkse vragenuur.
Broekers-Knol zegt dat ze er niets ‘aan kan doen’ dat zij de Tweede Kamer eerder lagere bedragen meldde. ,,Dat was toen de situatie.” Wel is ze ‘er van geschrokken’, dat het bedrag dus veel hoger bleek te liggen. ,,Een schok toch wel. Ik wil deze problematiek zo snel mogelijk onder de knie hebben.”
Veel vertrouwen is er niet in de Tweede Kamer. ,,Dit is complete waanzin. Miljoenen naar profiteurs die misbruik maken van onze gastvrijheid,” zei Emiel van Dijk (PVV). ,,Uw partij, de VVD, heeft de deuren geopend voor deze mensen.”
PvdA’er Attje Kuiken sprak van ‘een brevet van onvermogen’ door Broekers-Knol. ,,De staatssecretaris is geschrokken? Maar hoe kan dat nou? Dit is een simpele rekensom die gevolg is van de problemen in de asielprocedure waarvoor de staatssecretaris verantwoordelijk is. Dit is een puinhoop. Straks betalen we tot Sint-Juttemis één miljoen euro per week.”
CDA’er Madeleine van Toorenburg wordt ‘er moedeloos’ van. ,,Dit frustreert. Dit geld zou moeten worden gebruikt om mensen aan te stellen bij de IND om vertragingen te voorkomen.”
In de Kamer klinkt ook kritiek op de mogelijkheid die asielzoekers hebben om naar de rechter te stappen voor een dwangsom. Onder meer de VVD, CDA en de PVV willen hiervan af. Broekers-Knol zegt dat ze dit aan het onderzoeken is.
Na afloop van het debatje in de Tweede Kamer wilde ze nog wel zeggen dat ze ‘grip’ heeft op de zaak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Te trage asielprocedure miljoenenstrop voor kabinet
Het kabinet is al 5,5 miljoen euro aan schadevergoedingen kwijt, omdat de asielprocedure van de overheid te traag is. De wachttijden bij de immigratiedienst IND zijn zo lang, dat asielzoekers nu op grote schaal met succes naar de rechter stappen. -
Update / Video Rusland zet twee Nederlandse diplomaten uit na eerdere actie AIVD
Rusland wijst twee Nederlandse diplomaten uit in reactie op de uitwijzing van twee Russische diplomaten door Nederland in december. Nederland zette de twee Russen eerder uit vanwege spionage-activiteiten. Het Nederlandse duo werkt op de ambassade in Moskou en moet het land binnen twee weken verlaten. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemt de Russische actie onterecht en buiten de schuld van de diplomaten. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker.
-
PREMIUM
Nieuwe maatregelen tegen derde golf in de maak: ‘Variant is niet onder controle’
Nederland wacht een lange winter in een strengere lockdown. Onder druk van een derde golf broedt het kabinet op heftige ingrepen als een avondklok of extra bezoekrestricties. -
‘Kabinet moet netwerk AED’s landelijk dekkend maken’
Het kabinet moet zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van AED’s, vindt de PvdA. Dit mobiele apparaat, ook wel een defibrillator genoemd, is een levensreddend hulpmiddel voor mensen met een hartstilstand. -
PREMIUM
Analyse Geruisloze val en dan snel weer door
Geen scheldpartijen, geen verwijten over en weer, geen anonieme zwartmakerij. Zo rustig als Rutte III aan zijn einde kwam, stapte een kabinet zelden op. Want er moest een ‘ultiem’ offer komen. Al is het niet los te zien van de naderende verkiezingsstrijd.