Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Jeroen van Maanen (bestuurslid Farmers Defence Force) staan de pers te woord na afloop van een gesprek over het stikstofbeleid.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Jeroen van Maanen (bestuurslid Farmers Defence Force) staan de pers te woord na afloop van een gesprek over het stikstofbeleid. © ANP

Kabinet is intimidatie en dreigementen Farmers Defence Force spuugzat

STIKSTOFCRISISDoor op hoge poten excuses te eisen van Farmers Defence Force (FDF) toont het kabinet dat het de intimidatie door de radicale boerenclub niet langer pikt. De timing is belangrijk: morgen presenteert het kabinet zijn stikstofplan voor de landbouw.

,,Ik heb duidelijk een streep getrokken’’, zei minister Carola Schouten van Landbouw vandaag in de Tweede Kamer. Ze accepteert niet dat FDF gisteren een persbericht rondstuurde waarin ‘vleesbazen, zuivelbobo’s en voerboeren’ wordt verweten dat zij buiten FDF om met Schouten in gesprek gaan over de stikstofaanpak. Om daar dreigend aan toe te voegen: ‘Een ieder die de sector verraadt, zal dat weten.’

Nadat premier Rutte en Schouten het overleg met het Landbouw Collectief – waarvan FDF onderdeel is – hadden afgebroken, maakte FDF-voorman Mark van den Oever gisteravond laat excuses voor de ‘verkeerde woorden’. Daarmee kan het overleg met het Landbouw Collectief toch weer worden hervat. Dat gebeurt waarschijnlijk morgenochtend al. In dit overleg worden de boerenorganisaties bijgepraat over de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.

Belang

Dat Rutte en Schouten FDF juist nu hard aanpakken, is niet voor niets. Het was namelijk niet voor het eerst dat FDF-voormannen de grens opzochten. Zo werden CDA-Statenleden in Noord-Brabant via een Facebookpoll geïntimideerd om zich tegen het provinciale stikstofbeleid te keren. De keiharde toon van FDF droeg er aan bij dat het CDA later onder grote druk van de achterban uit de coalitie zou stappen. Ook elders in het land wijzigden politici van koers na intimidatie door FDF.