Kabinet: jongeren gaan niet voor bij ic-tekort, beter ‘loten’ om laatste bed
ZWARTE FASEHet kabinet werkt aan een spoedwet die ziekenhuizen verbiedt om bij acuut beddentekort op basis van leeftijd te bepalen wie nog een plek krijgt op de ic. Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Loten is na alle medische meetpunten uiteindelijk eerlijker, vindt Van Ark. Deze triagediscussie tussen medici en politici loopt al sinds het voorjaar.
Delen per e-mail
Artsenorganisaties hadden na langdurige overlegrondes een draaiboek opgesteld voor het slechtst denkbare scenario - de ‘zwarte fase’- waarin de toestroom van coronapatiënten zo groot is dat er uiteindelijk op basis van niet-medische gronden besloten wordt wie nog een plek krijgt.
Volgens dat protocol wordt er eerst naar iemands medische status gekeken (andere ziektes, de kans op goed herstel), de levensverwachting en waarschijnlijke behandelduur. Zo krijgen patiënten die naar verwachting kort op de ic zullen liggen, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk of voedselvergiftiging, voorrang op coronapatiënten, die relatief lang een bed bezet houden. Ook onmisbare zorgmedewerkers komen eerder in aanmerking voor een plek.
Ethische afwegingen
Als er na alle medische criteria nog altijd meer patiënten zijn dan bedden, dan wordt volgens het draaiboek dus gekeken naar leeftijdsgroepen, waarbij jongere generaties voor ouderen gaan. Dit omdat volgens de artsenkoepels de jongeren nog niet zo lang van het leven genoten hebben als de ouderen, en zij dan ook ‘hun eerlijke deel’ van het leven krijgen.
Maar dat is tegen het zere been van de politiek. Kabinet en Tweede Kamer vrezen leeftijdsdiscriminatie. Van Ark prijst de ‘weloverwogen ethische afwegingen’ van de artsen in haar brief, maar gaat niet mee met de generatiecriteria omdat ‘elk leven gelijkwaardig’ is. ,,Als er geen andere rechtvaardige selectiecriteria meer over zijn is loting, hoe tragisch ook, het meest rechtvaardige criterium”, schrijft de minister. Ook de Tweede Kamer sprak zich al uit tegen selectie puur op grond van leeftijd.
Het daadwerkelijk toepassen van het draaiboek is ‘nu niet en hopelijk nooit aan de orde’
De minister benadrukt dat deze stap los moet worden gezien van de huidige drukte in de ziekenhuizen. Het kabinet en de zorgsector doen er alles aan om te voorkomen dat het zwartste scenario werkelijkheid wordt. Het daadwerkelijk toepassen van het draaiboek is ‘nu niet en hopelijk nooit aan de orde’.
Massale toestroom
De kwestie sleept al sinds de eerste coronagolf. In het Catshuis botste het hard tussen ic-voorzitter Diederik Gommers en premier Mark Rutte, toen Gommers de leeftijdscriteria daar begin april verdedigde. ,,We hadden discussie over de leeftijdsgrens, dat bij enorme beddenschaarste jongeren voor ouderen zouden gaan”, vertelde Gommers onlangs aan deze nieuwssite. ,,Ik zei: dat doen we al zo vaak, daar gaan jullie als politiek niet over. Werd-ie boos.”
Het kabinet waarschuwde in de zomer nogmaals dat het niet kan leven met deze generatiekeuze en stuurde de medisch specialisten met huiswerk terug. Maar zij bleven na een brede consultatieronde - onder meer met ouderenbonden - dus bij hun draaiboek, waardoor Van Ark nu naar een spoedwet grijpt. In het draaiboek werd gewaarschuwd voor de risico's van vroegere loting: een kind dat na een ongeluk een ic-plek nodig heeft zou het bed dan kunnen mislopen terwijl er misschien nog wel rechtvaardige criteria mogelijk waren.
In Nederland ligt het hoogste niveau van de crisisfase vermoedelijk rond de 2400 ic-bedden (nu zijn in totaal circa 980 ic-plekken bezet). In maart leken de ziekenhuizen af te stevenen op deze strikte triagefase door de grote aantallen nieuwe coronapatiënten, maar een protocol was daar toen nog niet voor.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMFormatie
Monter slikken partijleiders de spelregels van Tjeenk Willink - en Rutte krabbelt op uit het verdomhoekje
Informateur Herman Tjeenk Willink oogst lof bij de start van zijn formatie 2.0, al klinkt er wel gemopper over zijn wens om soms de notulist op de gang te kunnen zetten. Wat ook steeds duidelijker wordt: Mark Rutte is nog niet afgeschreven. -
podcast
Rutte is weg van de afgrond, Tjeenk raapt scherven en versoepelingen krijgen we niet
Even liep hij langs de afgrond, maar VVD-leider Mark Rutte is nog niet afgeschreven in de formatie. Zijn imago heeft wel de zoveelste deuk opgelopen door zijn leugen over Pieter Omtzigt. Want wéér haperde Ruttes geheugen: hij had wel degelijk over de CDA’er gesproken in de formatie, terwijl hij had bezworen dat het niet zo was. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
video/update
Minister De Jonge: Goed kijken hoe we verder gaan met AstraZeneca
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet nog niet wat de conclusies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA over het AstraZeneca-vaccin betekenen voor de Nederlandse vaccinatiecampagne. ,,Het EMA geeft aan dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Maar er is ook sprake van een zeldzame aandoening bij vrouwen. Daar moeten we goed naar kijken", zei de Jonge. Morgen neemt het kabinet een besluit. -
Kabinet komt met wet voor quarantaineplicht en boete
Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd, deze wordt waarschijnlijk 95 euro.
-
ZWARTE FASE
Nieuw draaiboek bij ic-tekort: uiteindelijk gaan jongeren voor
Ook in een nieuwe versie van het medische crisisprotocol krijgen jongeren voorrang bij een tekort aan intensive care-plekken. Het kabinet waarschuwde eerder voor leeftijdsdiscriminatie en stuurde de medisch specialisten met huiswerk terug. Maar zij blijven bij het generatie-criterium als andere (medische) afwegingen geen verschil maken. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.