Kabinet komt getroffen bedrijven door PFAS-crisis financieel tegemoet
Middelgrote en kleine bouwers en baggeraars kunnen straks meer geld lenen ondanks dat ze de bank niet genoeg zekerheid kunnen bieden door de PFAS-crisis. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een Kamerbrief. De overheid staat voor het leeuwendeel garant.
Delen per e-mail
Het kabinet werkt aan een verhoging van de zogeheten Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) voor MKB-bedrijven die worden geraakt door de PFAS-problemen. ,,Projecten kunnen hiermee in het kader van bedrijfsfinanciering worden geholpen", aldus minister Van Veldhoven (Milieu) in de brief.
Het maximale krediet per bedrijf ligt momenteel op 1,5 miljoen euro. Het is nog onduidelijk met hoeveel dat bedrag stijgt voor deze groep slachtoffers van de crisis.
Overheid staat borg
Ondernemingen met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot 50 miljoen euro komen voor het BMKB-krediet in aanmerking. De overheid staat borg voor 90 procent van de lening.
Het totale budget voor de borgstelling is dit jaar 640 miljoen euro voor banken en 25 miljoen voor niet-bancaire financiers. Officieel staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten.
De verruimde regeling wordt tijdelijk verruimd (voor één jaar). De verruiming wordt alleen opengesteld voor levensvatbare MKB-bedrijven en gaat zo snel mogelijk in.
Norm naar 0,8 microgram
Vanmiddag is ook officieel bekendgemaakt wat gisteren al uitlekte: de nieuwe voorlopige norm voor het verplaatsen van grond met daarin chemische stoffen uit de PFAS-groep wordt acht keer milder. Tot dit najaar lag de grens op 0,1 microgram per kilogram droge grond, nu wordt dat 0,8 microgram. Dezelfde eis gaat voor bagger gelden.
Het is de verwachting dat hiermee de meeste stilgelegde grond- en baggerprojecten weer op gang kunnen komen. In de tweede helft voor 2020 wordt de definitieve norm vastgesteld.
Goede stappen
Ondernemers vinden de ruimere PFAS-norm en financiële hulp aan bedrijven in de problemen goede stappen van de regering. ,,Wij hebben steeds twee zaken bepleit: een werkbare norm en een schadevergoeding voor geleden leed. Op beide punten biedt de minister de bedrijven openingen”, aldus de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland . Wel moeten de opdrachtgevers bij de overheid de ruimere normen daadwerkelijk toepassen, zeggen ze..
Het grootste deel van bedrijven in de grondtransportsector blijft in de problemen, ondanks de hogere PFAS-normen. Dat is de conclusie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). ,,De aankondiging van het kabinet is niets meer dan een eerste stap”, aldus de TLN. De organisatie pleit verder vooral voor snelheid. De gemeentes moeten op de kortst mogelijke termijn bodemkwaliteitskaarten actualiseren en vaststellen.
Betekenisvolle stap
Branchevereniging Bouwend Nederland spreekt van een betekenisvolle stap voor de bouwsector. Het is nu zaak dat minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen vervolgstappen zet, schrijft de branchevereniging. ,,We moeten echter zeer alert blijven of de gedane voorspelling door de minister in de praktijk ook echt uitkomt", aldus voorzitter Maxime Verhagen.
Verhagen gaat ervan uit dat de minister verdere aanpassingen doet als wetenschappelijk onderzoek aantoont dat dit kan, of als blijkt dat te veel bouwprojecten stil blijven liggen.
Makelaarsvereniging NVM is blij met de nieuwe normering, waarmee ,,belemmeringen worden weggenomen in de eerste schakel van het bouwproces”. ,,Wanneer er nu ook een passend antwoord wordt gevonden op het stikstofvraagstuk, dan kunnen we weer echt vooruitkijken”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.
Verder in het nieuws
-
Opinie Eten halen bij boeren? Dat is mijn moeder destijds slecht bekomen
'Zorg bij supermarkten over kerstblokkade boeren' (AD 6-12).Lezer Lezer Ton Groenendijk reageert op het bericht in deze krant over boeren die dreigen de distributie van de supermarkten plat te leggen rond de kerstdagen. -
PREMIUM
Bijklussend Kamerlid mag tienduizenden euro’s extra verdienen
Na de ophef over het wachtgeld van Klaas Dijkhoff doemt de vraag op: wat verdient een Tweede Kamerlid eigenlijk? Onze parlementariërs mogen flink bijklussen. -
PREMIUM
IN KAART Noodkreet burgemeesters over tekort aan agenten: ‘Zo kan het niet langer’
De politie heeft te weinig mensen om haar werk goed te doen. Met die noodkreet komen korpschefs en burgemeesters. Agenten worden weggehaald uit de wijk, bureaus moeten dicht en er is minder politie in uitgaansgebieden en bij voetbalwedstrijden. Per regio heeft deze site de gevolgen in kaart gebracht, scroll verder voor een overzichtskaart. -
PREMIUM
Hun president is voor moord veroordeeld, maar Surinamers maken zich niet druk
Suriname heeft een voor moord veroordeelde president. Toch zit Desi Bouterse nog onverstoorbaar op zijn stoel. Er is geen spoedvergadering in het parlement, geen protest op straat. Nu de stofwolken zijn opgetrokken, gaat het leven gewoon door. Alsof er niks is gebeurd. -
video Rutte wil zijn reiskostenvergoeding niet terugbetalen
Premier Mark Rutte heeft, toen hij tussen 2006 en 2010 fractieleider van de VVD was, reiskostenvergoeding ontvangen terwijl hij veelal gebruik kon maken van een auto met chauffeur van zijn partij. Terugbetalen wil hij echter niet.
-
Onderzoek: AIVD opereerde onrechtmatig bij Haga Lyceum
Zware beschuldigingen van de AIVD over radicale invloeden op het Cornelius Haga Lyceum, zijn onvoldoende onderbouwd. De inlichtingendienst heeft volgens toezichthouder CTIVD onzorgvuldig en zelfs onrechtmatig geopereerd. -
Update Wilders ziet in e-mails nieuw bewijs voor ‘politiek proces’, OM ontkent
Toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zou persoonlijk hebben aangedrongen op hoe het besluit om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen bekend moest worden gemaakt. -
Kamervragen over honderdduizend onterechte verkeersboetes
Een derde van alle verkeersboetes blijkt na bezwaar onterecht te zijn opgelegd. Het is voor Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus.