Volledig scherm
Grondwerk in Harderwijk. Boskalis is vanwege de omzetgrootte overigens niet een van de bedrijven die voor de uitgebreide regeling in aanmerking komt © Ruben Schipper

Kabinet komt getroffen bedrijven door PFAS-crisis financieel tegemoet

Middelgrote en kleine bouwers en baggeraars kunnen straks meer geld lenen ondanks dat ze de bank niet genoeg zekerheid kunnen bieden door de PFAS-crisis. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een Kamerbrief. De overheid staat voor het leeuwendeel garant.

Het kabinet werkt aan een verhoging van de zogeheten Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) voor MKB-bedrijven die worden geraakt door de PFAS-problemen. ,,Projecten kunnen hiermee in het kader van bedrijfsfinanciering worden geholpen", aldus minister Van Veldhoven (Milieu) in de brief. 

Het maximale krediet per bedrijf ligt momenteel op 1,5 miljoen euro. Het is nog onduidelijk met hoeveel dat bedrag stijgt voor deze groep slachtoffers van de crisis. 

Overheid staat borg

Ondernemingen met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot 50 miljoen euro komen voor het BMKB-krediet in aanmerking. De overheid staat borg voor 90 procent van de lening.

Het totale budget voor de borgstelling is dit jaar 640 miljoen euro voor banken en 25 miljoen voor niet-bancaire financiers. Officieel staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten. 

De verruimde regeling wordt tijdelijk verruimd (voor één jaar). De verruiming wordt alleen opengesteld voor levensvatbare MKB-bedrijven en gaat zo snel mogelijk in. 

Norm naar 0,8 microgram

Vanmiddag is ook officieel bekendgemaakt wat gisteren al uitlekte: de nieuwe voorlopige norm voor het verplaatsen van grond met daarin chemische stoffen uit de PFAS-groep wordt acht keer milder. Tot dit najaar lag de grens op 0,1 microgram per kilogram droge grond, nu wordt dat 0,8 microgram. Dezelfde eis gaat voor bagger gelden. 

Het is de verwachting dat hiermee de meeste stilgelegde grond- en baggerprojecten weer op gang kunnen komen. In de tweede helft voor 2020 wordt de definitieve norm vastgesteld.   

Goede stappen

Ondernemers vinden de ruimere PFAS-norm en financiële hulp aan bedrijven in de problemen goede stappen van de regering. ,,Wij hebben steeds twee zaken bepleit: een werkbare norm en een schadevergoeding voor geleden leed. Op beide punten biedt de minister de bedrijven openingen”, aldus de ondernemersorganisaties  VNO-NCW en MKB-Nederland . Wel moeten de opdrachtgevers bij de overheid de ruimere normen daadwerkelijk toepassen, zeggen ze..

Het grootste deel van bedrijven in de grondtransportsector blijft in de problemen, ondanks de hogere PFAS-normen. Dat is de conclusie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). ,,De aankondiging van het kabinet is niets meer dan een eerste stap”, aldus de TLN. De organisatie pleit verder vooral voor snelheid. De gemeentes moeten op de kortst mogelijke termijn bodemkwaliteitskaarten actualiseren en vaststellen.

Betekenisvolle stap

Branchevereniging Bouwend Nederland spreekt van een betekenisvolle stap voor de bouwsector. Het is nu zaak dat minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen vervolgstappen zet, schrijft de branchevereniging. ,,We moeten echter zeer alert blijven of de gedane voorspelling door de minister in de praktijk ook echt uitkomt", aldus voorzitter Maxime Verhagen.

Verhagen gaat ervan uit dat de minister verdere aanpassingen doet als wetenschappelijk onderzoek aantoont dat dit kan, of als blijkt dat te veel bouwprojecten stil blijven liggen.

Makelaarsvereniging NVM is blij met de nieuwe normering, waarmee ,,belemmeringen worden weggenomen in de eerste schakel van het bouwproces”. ,,Wanneer er nu ook een passend antwoord wordt gevonden op het stikstofvraagstuk, dan kunnen we weer echt vooruitkijken”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.