Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Kabinet komt met 500 miljoen voor extra hulp leerkrachten

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie trekt bijna 500 miljoen uit voor het verlagen van de werkdruk van leraren in het basisonderwijs. Dat bevestigen ingewijden aan deze krant. De stakingen van morgen gaan echter gewoon door.

Quote

We blijven voorlopig nog sceptisch, omdat er nog geen contact met ons is gelegd

Woordvoerder PO in Actie

Het kabinet maakt de miljoenen vrij voor extra onderwijsassistenten en het vormen van kleinere klassen. Vakbonden vroegen eerder om een financiële injectie van 1,4 miljard euro in het basisonderwijs, waaronder 900 miljoen voor het salaris van de leerkrachten. Eerder stelde het demissionaire kabinet dat het komend jaar 270 miljoen euro uittrekt voor een eerste verhoging van de lerarensalarissen in het basisonderwijs. 

De stakingen van basisschoolleraren die morgen plaatsvinden gaan gewoon door ondanks de knieval van het nieuwe kabinet. Inzet van de staking is nog steeds een hoger salaris en een lagere werkdruk. 

A zeggen, maar B doen

Een woordvoerder van lerarencollectief PO in Actie, initiatiefnemer van de staking van morgen, noemt het bericht 'fantastisch nieuws' ,,Een van onze twee eisen waar dus helemaal aan voldaan gaat worden. Het verrast ons echter ook niet helemaal, omdat dit kabinet eerder al hart voor de zaak toonde en aangaf dat een verlaging van de werkdruk van basisschoolleraren op de agenda stond. We nodigen ze dan ook uit voor een discussie over de salariskloof, die wij nog steeds overbrugd willen zien worden.''

PO in Actie houdt ondanks het nieuws een slag om de arm. ,,Als Mark Rutte me nou had gebeld en zwart op wit bewijs had gegeven van deze maatregel, dan zou het een ander verhaal zijn. Maar we blijven voorlopig nog sceptisch, omdat er nog geen contact met ons is gelegd. Het zou niet de eerste keer zijn dat er A wordt gezegd, maar B wordt gedaan.'' 

Ook een woordvoerster van de Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat de staking doorgaat. ,,Eerst zien en dan geloven. En als het klopt, dan vinden wij het nog niet genoeg'', laat ze weten vanuit het Zuiderpark in Den Haag waar de voorbereidingen voor de landelijke manifestatie in volle gang zijn.

Regeerakkoord

Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is nagenoeg klaar. Naast investeringen in het onderwijs, zal ook op defensie en politie worden ingezet, net als op maatregelen die het klimaat moeten beschermen. Verder is afgesproken dat bedrijven tegemoet worden gekomen door de ziektewet te versoepelen.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp