Kabinet komt met route uit lockdown: eerst scholen open, dan avondklok weg, daarna winkels open
Als de coronagrafieken verder dalen, gaan eerst de basisscholen en kinderopvangcentra open, daarna kan de avondklok de prullenbak in en pas dan kunnen middelbare scholen, winkels en contactberoepen weer stapsgewijs open. Dat zijn de contouren van een exit-strategie waar het kabinet vrijdag verder over spreekt.
Volgens ingewijden willen de ministers komende vrijdag een klap geven op het stappenplan uit het strikte sociale slot waar Nederland sinds half december in zit. Details kunnen nog veranderen, meldt een bron, maar de eerste prioriteit is sowieso heropening van basisscholen en kinderopvangcentra. Daarna (of tegelijk) kan de controversiële avondklok worden geschrapt, gevolgd door heropening van middelbare scholen en - in stappen - detailhandel en contactberoepen. ,,Het is min of meer eruit zoals we erin zijn gekomen, qua volgorde. Met als prioriteit basisscholen open en avondklok eraf”, aldus een betrokkene.
Er is nog wel een verschil tussen wat het OMT lijkt te willen en wat het kabinet wil doen. Zo zouden wetenschappers opperen iets langer te wachten en dan in één klap meer maatregelen los te laten. Maar het kabinet wil ook dat het OMT kijkt naar de mogelijkheid om meer stapsgewijs restricties af te schalen.
De roep om een duidelijk stappenplan uit de harde lockdown klinkt al langer, premier Mark Rutte beloofde onlangs dat dit scenario er moet komen. Hij zei te werken aan ‘een roadmap, een routekaart’. ,,Waarin staat wat je kunt doen als het lukt, als het aantal besmettingen gaat teruglopen.” Die schets ligt nu dus op tafel.
Hoewel de dagkoersen aanleiding geven tot enig optimisme zit Nederland met gemiddeld 4700 nieuwe infecties per dag en in totaal bijna 2300 opgenomen coronapatiënten nog altijd in de fase ‘zeer ernstig’. Wanneer welke versoepeling precies mogelijk is, is onbekend. Maar op het Binnenhof erkennen bronnen dat een ‘perspectief’ nodig is.
Onderwijs
Bij de heropening van het onderwijs speelt meer mee dan alleen het aantal besmettingen, weet een deelnemer van het OMT: ,,Iedereen wil dat scholen zo snel mogelijk open kunnen, dat gaat voorbij aan alleen epidemiologie, maar dat is aan de politiek.” De onderwijsachterstanden lopen op, ook psychologische effecten bij de jeugd zijn niet te onderschatten, waarschuwen experts.
Vrijdag komt het OMT bijeen over de huidige staat van de coronaepidemie en spreken de experts over de Britse variant, de mogelijke heropening van het primair onderwijs vanaf 9 februari en de effecten van de avondklok. De signaalwaarden voor versoepelingen zijn nog niet in zicht: volgens een Catshuisnotitie van dit najaar is een ‘eerste versoepelingsstap’ logisch als er een week lang minder dan tien ic-opnames per dag zijn, en is het verder loslaten van restricties mogelijk bij minder dan drie ic-opnames. Momenteel moeten de intensive care-afdelingen dagelijks gemiddeld 30 nieuwe patiënten opnemen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM20
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Angst voor leerachterstand of niet: geen run op huiswerkbegeleiding
EINDHOVEN/HELMOND - Het thuisonderwijs en de angst voor leerachterstanden leiden vooralsnog niet tot meer vraag naar huiswerkbegeleiding voor scholieren. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
24
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub. -
video
Koning spreekt met burgemeesters van Zwolle en Urk over rellen na avondklok
Koning Willem-Alexander sprak vanmiddag met burgemeesters Cees van den Bos (Urk) en Peter Snijders (Zwolle) over de rellen die er de afgelopen dagen waren in hun gemeenten. De koning sprak waardering uit voor het werk van de politie, hulpverleners en andere betrokkenen die zich de afgelopen avonden hebben ingezet.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro. -
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten.