Volledig scherm
Vluchtelingen komen aan op Lesbos © ANP XTRA

Kabinet komt met stemverklaring bij VN-migratiepact

De coalitie heeft besloten het VN-migratiepact van Marrakesh te steunen, maar voegt daar wel een stemverklaring aan toe, waarin benadrukt wordt dat de afspraken niet juridisch bindend zijn. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Daarmee lijkt de angel uit het zogeheten pact van Marrakesh gehaald te worden. 

Het ‘inlegvelletje’ zal vrijdag besproken worden tijdens de ministerraad. Het kabinet maakt daarin expliciet kenbaar dat het pact niet bedoeld voor nieuwe jurisprudentie rond asielprocedures.Over het migratiepact wordt volgende maand gestemd in Marokko. 

In het migratiepact staan 23 doelstellingen voor een veilig en ordelijk verloop van migratie. Zo beloven landen mensensmokkel tegen te gaan, migranten te voorzien van basisvoorzieningen als eten en onderdak en mee te werken aan de veilige terugkeer naar het land van herkomst. 

Zekerheid

In het pact staat al diverse keren expliciet vermeld dat het niet juridisch bindend is. Toch is in meerdere landen de vrees ontstaan dat het pact in de toekomst zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter. Onder meer de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk hebben om deze reden al laten weten het pact niet te steunen. 

In Den Haag kwam onder anderen van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) felle kritiek, maar ook bij VVD en CDA waren zorgen ontstaan. Voor die zorgen lijkt nu dus een oplossing te zijn gevonden met de stemverklaring, waarin de extra waarborg is vastgelegd. 

Debat

De Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. De PVV kondigt alvast een motie van wantrouwen aan tegen het kabinet, vanwege de Nederlandse steun aan het pact. Dat een aanvullende (stem)verklaring zal worden gegeven doet daar niets aan af, laat de partij weten.

Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma, die over een zelfmoordpact spreekt, wordt het Nederlands belang op onvergeeflijke wijze verkwanseld: ,,Het kabinet tekent dus toch voor méér massa-immigratie, méér islamisering en méér terreurdreiging. De Nederlandse burger moet van dit levensgevaarlijke kabinet bevrijd worden.''

Baudet heeft bij staatssecretaris Mark Harbers een lange lijst vragen ingediend over het pact. De antwoorden laten nog op zich wachten.