Kabinet komt met steunpakket ov ter waarde van 1,5 miljard euro
Het kabinet heeft een akkoord bereikt met openbaarvervoerbedrijven, waaronder de NS, over een financieel steunpakket ter waarde van ongeveer 1,5 miljard euro. Dat is vanavond bekendgemaakt.
Delen per e-mail
De coronacrisis heeft grote impact op het openbaar vervoer en de bedrijven daarachter. Reizigersaantallen zijn fors gedaald en ov-concerns maken juist extra kosten omdat het materieel, stations en haltes moesten worden aangepast.
,,Het openbaar vervoer is een vitale sector die Nederland de afgelopen maanden mede draaiende heeft gehouden en die voor veel mensen onmisbaar is. Het kabinet maakt daarom tot eind 2020 zo’n 1,5 miljard euro vrij om te zorgen dat het ov kan blijven rijden en mensen veilig kunnen reizen”, staat in een persbericht.
Onderhandelingen liepen stroef
Het openbaar vervoer is een vitale sector, die Nederland de afgelopen maanden mede draaiend heeft gehouden en die voor veel mensen onmisbaar is
De onderhandelingen over de steun liepen lange tijd stroef, omdat de ov-bedrijven meer compensatie vroegen dan het kabinet wilde geven. Tijdens de ministerraad vanmiddag werd fiat gegeven voor een verhoogd finaal bod, dat is geaccepteerd.
Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vindt de deal terecht. ,,Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien. Zorgmedewerkers werden naar het ziekenhuis vervoerd en ook werknemers van supermarkten, vuilnisophaaldiensten, politie en brandweer kwamen met het ov op hun werk. Tegelijkertijd is er keihard gewerkt om treinen, trams, bussen, metro’s, veerboten, ponten, stations en haltes coronaproof te maken.”
Het verzoek van het kabinet om vanaf 1 juni weer een volwaardige dienstregeling aan te bieden, terwijl de reizigersaantallen nog beperkt zijn, zorgt voor een aanzienlijk financieel tekort bij de vervoerders, hebben ze al laten weten.
Leeuwendeel kosten gedekt
Met de vergoeding vanuit het Rijk wordt 93 procent van de kosten voor het openbaar vervoer gedekt, aldus het kabinet. Ov-bedrijven die kunnen aantonen dat er bedrijfseconomisch geen andere mogelijkheid is dan de dienstregeling terug te brengen om de continuïteit te borgen, worden zelfs tot 95 procent gecompenseerd.
Net als bij andere coronaregelingen, zoals het tweede steunpakket voor het bedrijfsleven, gelden er ook voorwaarden: vervoerders keren geen dividend uit en er worden geen bonussen of ontslagvergoedingen aan bestuurders verstrekt.
Het is de verwachting dat het aantal reizigers zal toenemen en dat daardoor ook de reizigersinkomsten weer langzaam gaan stijgen
Het kabinet stelt wel dat het ‘van belang is’ om de komende tijd scherp te blijven op de kosten. Ook moeten alle partijen er gezamenlijk voor zorgen dat het aantal reizigers veilig stapsgewijs kan worden vergroot.
,,Ook nu de komende maanden weer meer sectoren stap voor stap openen, is het de verwachting dat het aantal reizigers zal toenemen en dat daardoor ook de reizigersinkomsten weer langzaam gaan stijgen.”
Reactie ov-bedrijven
Pedro Peters is voorzitter van de branchevereniging OV-NL, de gezamenlijke ov-bedrijven. Hij spreekt van ‘een evenwichtig pakket van afspraken dat recht doet aan de vitale functie van het openbaar vervoer’.
De onderhandelingen waren complex, geeft Peters toe. ,,Maar ze vonden plaats in open sfeer en onderlinge bereidheid om er samen uit te komen. Het gaat om heel veel geld en complexe materie, dus dat moet zorgvuldig gebeuren.”
Hij benadrukt dat de ov-concerns in ieder geval 5 procent van de kosten voor hun rekening nemen. ,,De bedrijven nemen hiermee enkele honderden miljoenen verlies. Dat is een zware dobber, maar op deze manier maken ook wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid waar. Het is een gelijke regeling voor alle bedrijven: gelijke monniken, gelijke kappen.”
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
Kieswijzer
Kieswijzer, hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart 2021. Om de keuze makkelijker te maken legden we dertig stellingen voor aan achttien lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
PREMIUMinterview
Ambassadeur verklaart vaccinatiewonder in Israël: ‘Wij geven Pfizer big data over mensen’
De Israëlische vaccinatieaanpak is een geweldige proeftuin voor de rest van de wereld, stelt ambassadeur Naor Gilon. Zo kan Nederland volgens hem een voorbeeld nemen aan Israëls ‘groene paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft. ,,Linksom of rechtsom, burgers zullen altijd een prijs betalen.’’ -
LOCKDOWN130
Kabinet koerst op verlenging avondklok: ‘mensen groeien mee met maatregel’
De avondklok wordt na half maart verlengd, ook om eventuele andere versoepelingen mogelijk te maken, verwachten ingewijden. Een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs en iets meer ruimte voor detailhandel lijken het hoogst haalbare, voor terrassenopening dreigt weinig ruimte te zijn. Dit weekeinde hakt het kabinet de knoop door.
-
Gevolgen coronacrisis
‘NS moet inkrimpen, komende vijf jaar 4,7 miljard verlies’
De NS schat dat het aantal treinreizigers in 2025 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Tot die tijd verwacht het bedrijf een verlies van 4,7 miljard euro. Zonder overheidssteun houdt de NS het hoofd niet boven water, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in NRC. -
PREMIUM
Vervoersbedrijven in financiële nood; snel uitsluitsel over verplichte mondkapjes in trein en bus
NIJMEGEN/ DOETINCHEM - Vervoersbedrijven in de regio dreigen kopje onder te gaan als de overheid niet snel met geld over de brug komt. Over anderhalve week hopen ze toezeggingen te krijgen over financiële steun én misschien deze week al over het verplicht stellen van mondkapjes voor reizigers. -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen?