Volledig scherm
Een goed glas wijn. © Thinkstock

Kabinet kritisch over VVD-plan wijntje bij de kapper

Een wetsvoorstel van regeringspartij VVD om het mogelijk te maken dat de slijter ook versnaperingen serveert of de kapper een glaasje wijn schenkt, loopt tegen kritiek aan vanuit het kabinet. 

Nu is het nog verboden om verkoopactiviteiten te combineren, maar de VVD vindt het hoog tijd dat verschillende (soms traditionele) bedrijfsmodellen op één locatie mogen worden gecombineerd. Bijvoorbeeld waar het gaat om horeca en detailhandel. 

,,Op die manier wordt winkelstraten nieuw leven ingeblazen, zodat de vitaliteit in steden en dorpen behouden blijft", zegt Kamerlid Erik Ziengs. Een Kamermeerderheid lijkt het liberale voorstel, waarover al een paar jaar wordt gesproken, een warm hart toe te dragen.

Kritisch

Maar staatssecretaris Paul Blokhuis (preventie) is kritisch. ,,In deze tijd waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol, ben ik er natuurlijk geen voorstander van om het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd te laten groeien."

Bij slimme ideeën voor winkels in deze nieuwe tijden van online shoppen, kan de bewindsman zich van alles voorstellen. ,,Maar met alcohol moeten we voor onze gezondheid juist bewuster omgaan en niet losser.”

Volgens een woordvoerder van de VVD gaat het niet om nieuwe verkooppunten van alcohol, maar om het kunnen schenken van een glas. ,,Het uitgangspunt is dat de nieuwe activiteiten nooit groter in omzet mogen zijn dan de reeds bestaande activiteiten."

Volledig scherm
Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD). © Dijkstra bv