Volledig scherm
De iQOS van Philip Morris. © Philip Morris

Kabinet legt ook minder schadelijk alternatief sigaret aan banden

UpdateHet kabinet legt de verkoop aan banden van een nieuw alternatief voor de sigaret. Het gaat om apparaten waarmee gebruikers verhitte tabak inhaleren. De fabrikant pleit juist voor een milder regime voor dit relatief minder schadelijke tabaksproduct. 

Quote

Het is tijd voor wettelijke maatrege­len. Alleen niet roken is de verstandi­ge keuze.

Staatssecretaris Blokhuis

Er is nu één tabaksverhitter beschikbaar: de iQOS. Sigarettenfabrikant Philip Morris zette het product, dat in combinatie met reepjes tabak (sticks) wordt gebruikt, ruim een jaar geleden in meerdere westerse landen op de markt. Het is onduidelijk hoeveel apparaten er sindsdien zijn verkocht. 

De zogeheten rookvrije sigaretten moesten een aanvaardbaar alternatief zijn voor consumenten, na terugvallende verkopen van sigaretten en steeds strengere tabaksregels. Maar staatssecretaris Paul Blokhuis, die recent publiekelijk de oorlog verklaarde aan het roken, trapt daar niet in. 

Misplaatst imago

Blokhuis: ,,Rond dit soort producten wordt vaak een imago geschetst dat ze een slim alternatief zijn voor gewoon roken. Maar het woord 'slim' is hier misplaatst, want je kunt er dodelijk ziek van worden. Het is tijd voor wettelijke maatregelen. Alleen niet roken is de verstandige keuze.”

Dus meldt het kabinet vandaag in een Kamerbrief dat er 'binnenkort' nieuwe wetgeving komt om apparaten die bedoeld zijn om tabak te verhitten - zoals het iQOS apparaat - aan banden te leggen. Het gaat om andere verpakkingseisen, een leeftijdsgrens en een reclameverbod voor deze producten.

Zeer onwaarschijnlijk

Het RIVM heeft het gebruik van de iQOS (een afkorting voor I Quit Ordinary Smoking) onderzocht. En het is volgens het onderzoeksinstituut 'zeer onwaarschijnlijk' dat de tabakssticks bij gebruik met de iQOS schadelijker zijn dan het roken van sigaretten. Maar dat betekent zeker niet dat het product gezond is.  

,,We weten dat het schadelijk is", zegt RIVM-onderzoeker Yvonne Staal. ,,Maar hoe schadelijk precies, daar is het nog te vroeg voor. Er zitten in ieder geval kankerverwekkende stoffen in, dus het risico op die ziekte en andere aandoeningen loop je sowieso. Daarnaast is het product ongeveer net zo verslavend als een sigaret, als je kijkt naar het nicotinegehalte." 

Toch juicht woordvoerder Peter van den Driest van fabrikant Philip Morris het RIVM-rapport toe. Dat is namelijk zeer helder: de rookloze sigaret is hoogstwaarschijnlijk minder schadelijk dan de gewone sigaret. ,,Dit is in lijn met onze eigen onderzoekresultaten en steeds meer onafhankelijk onderzoek. Dat is bemoedigend."

Stoppen de beste optie

Quote

Een leeftijds­grens, daar kunnen we uitstekend inkomen. Dit product is bestemd voor volwassen rokers.

Woordvoerder Philip Morris

Uiteraard is stoppen met roken of nooit beginnen de beste optie, bevestigt ook de zegsman.  ,,Maar veel mensen doen dat niet. Voor die ruim 3 miljoen volwassen rokers in Nederland is dit tabaksproduct een goed alternatief." 

Volgens Philip Morris  zou de overheid qua regelgeving een verschil moeten maken tussen de standaard sigaret of shag en e-sigaretten of andere rookloze producten als de iqos. 

,,Een leeftijdsgrens, daar kunnen we uitstekend inkomen. Dit product is uitsluitend bestemd voor volwassen rokers. Maar wij willen eerlijk en juist kunnen communiceren over dit alternatief en het verminderde risicoprofiel. Daar is wel en meer open blik van de staatssecretaris voor nodig.

E-sigaret

Verhitte tabak is overigens wat anders dan een e-sigaret. Daarbij wordt een vloeistof (waaraan smaakstoffen en eventueel nicotine zijn toegevoegd) verdampt en geen tabak verhit.    

Staatssecretaris Blokhuis werkt momenteel aan een pakket van wetten, regels en samenwerkingsafspraken om roken nog verder terug te dringen. De bewindsman wil dat elk kind dat nu wordt geboren in zijn of haar hele verdere leven nooit een sigaret opsteekt. 

Volledig scherm
Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP