Kabinet legt ook minder schadelijk alternatief sigaret aan banden
UpdateHet kabinet legt de verkoop aan banden van een nieuw alternatief voor de sigaret. Het gaat om apparaten waarmee gebruikers verhitte tabak inhaleren. De fabrikant pleit juist voor een milder regime voor dit relatief minder schadelijke tabaksproduct.
Het is tijd voor wettelijke maatregelen. Alleen niet roken is de verstandige keuze.
Er is nu één tabaksverhitter beschikbaar: de iQOS. Sigarettenfabrikant Philip Morris zette het product, dat in combinatie met reepjes tabak (sticks) wordt gebruikt, ruim een jaar geleden in meerdere westerse landen op de markt. Het is onduidelijk hoeveel apparaten er sindsdien zijn verkocht.
De zogeheten rookvrije sigaretten moesten een aanvaardbaar alternatief zijn voor consumenten, na terugvallende verkopen van sigaretten en steeds strengere tabaksregels. Maar staatssecretaris Paul Blokhuis, die recent publiekelijk de oorlog verklaarde aan het roken, trapt daar niet in.
Misplaatst imago
Blokhuis: ,,Rond dit soort producten wordt vaak een imago geschetst dat ze een slim alternatief zijn voor gewoon roken. Maar het woord 'slim' is hier misplaatst, want je kunt er dodelijk ziek van worden. Het is tijd voor wettelijke maatregelen. Alleen niet roken is de verstandige keuze.”
Dus meldt het kabinet vandaag in een Kamerbrief dat er 'binnenkort' nieuwe wetgeving komt om apparaten die bedoeld zijn om tabak te verhitten - zoals het iQOS apparaat - aan banden te leggen. Het gaat om andere verpakkingseisen, een leeftijdsgrens en een reclameverbod voor deze producten.
Zeer onwaarschijnlijk
Het RIVM heeft het gebruik van de iQOS (een afkorting voor I Quit Ordinary Smoking) onderzocht. En het is volgens het onderzoeksinstituut 'zeer onwaarschijnlijk' dat de tabakssticks bij gebruik met de iQOS schadelijker zijn dan het roken van sigaretten. Maar dat betekent zeker niet dat het product gezond is.
,,We weten dat het schadelijk is", zegt RIVM-onderzoeker Yvonne Staal. ,,Maar hoe schadelijk precies, daar is het nog te vroeg voor. Er zitten in ieder geval kankerverwekkende stoffen in, dus het risico op die ziekte en andere aandoeningen loop je sowieso. Daarnaast is het product ongeveer net zo verslavend als een sigaret, als je kijkt naar het nicotinegehalte."
Toch juicht woordvoerder Peter van den Driest van fabrikant Philip Morris het RIVM-rapport toe. Dat is namelijk zeer helder: de rookloze sigaret is hoogstwaarschijnlijk minder schadelijk dan de gewone sigaret. ,,Dit is in lijn met onze eigen onderzoekresultaten en steeds meer onafhankelijk onderzoek. Dat is bemoedigend."
Stoppen de beste optie
Een leeftijdsgrens, daar kunnen we uitstekend inkomen. Dit product is bestemd voor volwassen rokers.
Uiteraard is stoppen met roken of nooit beginnen de beste optie, bevestigt ook de zegsman. ,,Maar veel mensen doen dat niet. Voor die ruim 3 miljoen volwassen rokers in Nederland is dit tabaksproduct een goed alternatief."
Volgens Philip Morris zou de overheid qua regelgeving een verschil moeten maken tussen de standaard sigaret of shag en e-sigaretten of andere rookloze producten als de iqos.
,,Een leeftijdsgrens, daar kunnen we uitstekend inkomen. Dit product is uitsluitend bestemd voor volwassen rokers. Maar wij willen eerlijk en juist kunnen communiceren over dit alternatief en het verminderde risicoprofiel. Daar is wel en meer open blik van de staatssecretaris voor nodig.
E-sigaret
Verhitte tabak is overigens wat anders dan een e-sigaret. Daarbij wordt een vloeistof (waaraan smaakstoffen en eventueel nicotine zijn toegevoegd) verdampt en geen tabak verhit.
Staatssecretaris Blokhuis werkt momenteel aan een pakket van wetten, regels en samenwerkingsafspraken om roken nog verder terug te dringen. De bewindsman wil dat elk kind dat nu wordt geboren in zijn of haar hele verdere leven nooit een sigaret opsteekt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
parlementaire enquête
Groningers waren eerst nog trots op de gasbel, maar dat veranderde snel
Jaren voelden Groningers zich genegeerd als ze aan de bel trokken over de bevingen in hun woongebied. Tijdens de parlementaire enquête naar de gasboringen kunnen ze eindelijk hun onmacht in Den Haag verwoorden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek. -
Weg vrij voor landelijk post-covid-centrum: ‘Duizenden mensen hebben ernstige klachten’
Na eerdere aarzelingen wil het kabinet toch kijken naar één landelijk expertisecentrum voor mensen die kampen met langdurige corona-klachten. De SP en D66 pleiten vandaag voor de komst van een centrum voor behandeling van het post-covid-syndroom. -
PREMIUM
Waarom Beatrix nooit op staatsbezoek ging naar Oostenrijk
Waarom heeft Beatrix Oostenrijk tijdens haar regeringsperiode nooit bezocht voor een staatsbezoek? Betrokkenen kunnen alleen maar gissen naar een antwoord. Hoe dan ook: koning Willem-Alexander gaat het maandag rechttrekken.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Podcast
BBB domineert en dat zit de rest van Den Haag niet lekker
De brandende hooibalen waren nog niet geblust, of aan het Binnenhof werd gedebatteerd over de soms gewelddadige boerenprotesten. De ogen waren weer gericht op BBB, want wakkert die partij sentiment aan? Voor een deel van de partijen hebben enkele boeren hun sympathie al verspeeld. En wie wordt de grote verzoener die rust kan brengen in de stikstofdiscussie?