Volledig scherm
Cora van Nieuwenhuizen © Marco De Swart

Kabinet maakt zich zorgen over Air France-KLM

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, luchtvaart) gaat vanavond nog in gesprek met haar Franse collega Elisabeth Borne om te praten over de situatie bij Air France-KLM. Ze maakt zich zorgen, stelt ze in een reactie op de ontwikkelingen bij de luchtvaartreus. Met minister van Financiën Wopke Hoekstra houdt ze de situatie nauwlettend in de gaten.

,,We delen de zorgen die bij KLM leven onder het personeel", schrijft Van Nieuwenhuizen. ,,Het conflict over de lonen voor het Franse personeel en het vertrek van de topman Janaillac raakt het hele concern."

Volgens Van Nieuwenhuizen moet het bedrijf een grote slag maken om de concurrentiepositie te verbeteren. ,,Voor een gezonde toekomst is het een absolute voorwaarde dat Air France-KLM concurrerender wordt. De huidige ontwikkelingen in Frankrijk zetten dit onder druk. Het is nu aan de leiding van Air France-KLM om zo snel mogelijk een uitweg te vinden."

Onderuit

Volledig scherm
Janaillac © EPA

Het is de laatste dagen crisis bij de luchtvaartreus. Het aandeel Air France-KLM ging vanochtend met 13 procent onderuit, het grootste koersverlies in negen jaar tijd. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei gisteren zelfs dat 'het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat'.

Oorzaak van de crisis is het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac. Hij verbond zijn lot aan een loonvoorstel van de luchtvaartmaatschappij aan het Franse personeel. Ruim 55 procent van het personeel wees het voorstel af. Daarop besloot Janaillac op te stappen. Het Franse deel van het bedrijf wordt geteisterd door stakingen door ontevreden personeel. Die hebben tot nu toe 300 miljoen euro gekost. Vandaag en morgen wordt er opnieuw gestaakt.

Regeringspartij D66 vindt dat het kabinet één lijn moet trekken met de Franse regering over Air France-KLM. ,,Er is een gedeeld belang dat er een einde komt aan de wanorde", zegt Tweede Kamerlid Jan Paternotte.

Concurrerend

De Franse minister Le Maire zegt geen geld in Air France-KLM te willen stoppen als de toekomst van de maatschappij in gevaar komt als ze 'niet op het gewenste niveau competitief is'. Paternotte is het daarmee eens. ,,Een luchtvaartmaatschappij moet zélf concurrerend kunnen zijn."

Hij wil de zaak volgende week dinsdag aan de orde stellen. Dan debatteert de Tweede Kamer met ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen over Schiphol. CDA'er Mustafa Amhaouch wil dat het kabinet opkomt voor de Nederlandse belangen. ,, Dat doen de Fransen ook."