Volledig scherm
Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms als Google, Apple en Facebook onwenselijk. © ANP XTRA

Kabinet neemt maatregelen tegen macht Google, Apple en Facebook

Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms als Google, Apple en Facebook onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) komt daarom met drie maatregelen om te kunnen ingrijpen.

Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA). © ANP

,,Digitale platforms zijn niet meer weg te denken en bieden gemak en economische kansen. Maar we hebben ook zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie”, aldus Keijzer. ,,Dit speelt bijvoorbeeld bij appstores waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google.”

Keijzer wil een scherper toezicht op digitale platforms. De verantwoordelijke toezichthouder moet de bevoegdheid krijgen om in te grijpen als een platform een positie dreigt te krijgen waar ondernemers of consumenten niet meer omheen kunnen. Ook wil ze een passende toepassing van mededingingsregels, zodat digitale platforms niet zomaar toekomstige concurrenten, zoals kleine startups, kunnen opkopen.

  1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

    WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

    Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.