Kabinet niet van plan toe te geven aan opstandige horecabazen: ‘Het wordt een ingewikkeld weekje’
Het kabinet is niet van plan op korte termijn toe te geven aan horecabazen die hun terras weer open willen gooien en gasten dreigen te ontvangen. Dat melden verschillende Haagse betrokkenen.
Delen per e-mail
,,We hebben net uitentreuren betoogd welke risico’s er kleven aan nog meer versoepelingen, los van alle behoeften”, zegt een kabinetsbron. ,,Het riedeltje is inmiddels bekend: meer mobiliteit betekent extra contacten tussen mensen en dat zorgt weer voor een toename in de besmettingen.”
Op korte termijn, nog vóór de deadline van de horecabazen dinsdag afloopt, gaat er geen oplossing komen, is de algemene verwachting in het Haagse. ,,Deze week niet en volgende week ook niet, dat gaat gewoon niet gebeuren”, aldus een andere ingewijde. ,,Die oproep van de ondernemers is onrealistisch.”
Het kabinet zal - zo klinkt het - vooral proberen om onder meer via het Veiligheidsberaad de burgemeesters weer op één lijn te krijgen. Zij moeten ‘hun rol pakken’ en staan voor handhaving bij horecabazen die hun dreigement straks doorzetten. Daarbij speelt minister Grapperhaus een belangrijke rol.
De Tweede Kamer heeft vanavond een motie aangenomen die het kabinet oproept om richting de volgende persconferentie, op maandag 8 maart, te bekijken of de terrassen veilig open kunnen. Het kabinet probeert al ‘maatwerk’ te leveren op verzoek van de Kamer, zeggen betrokkenen. Daar komt het winkelen op afspraak bijvoorbeeld uit voort. Of deze versoepeling er nog bij kan, valt te betwijfelen.
Toch zeggen meerdere politiek ingewijden ook dat zij ‘de maatschappelijke druk’ snel zien toenemen. ,,Het wordt een ingewikkeld weekje. Maar nu een extra push geven op de versoepelingen zonder een advies van het OMT en onder de huidige epidemiologische omstandigheden, is geen begaanbare weg.”
Nu een extra push geven op de versoepelingen zonder een advies van het OMT en onder de huidige epidemiologische omstandigheden, is geen begaanbare weg
Onhoudbaar
,,De situatie is onhoudbaar, terrassen moeten open!”, vindt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) echter. Opmerkelijk: het pleidooi van de ondernemers heeft de sympathie van de politievakbond. Die geeft aan graag (landelijk) duidelijkheid en perspectief te willen voor zowel ondernemers als voor handhavers en politieagenten. Sommige burgemeesters, die gaan over de handhaving, roeren zich ook.
Weliswaar hebben de horecabedrijven al een tijd protocollen klaarliggen voor heropening, maar die zijn nog niet toegesneden op de huidige situatie. Zo mogen mensen bijvoorbeeld nog maar met zijn tweeën buiten zijn. Mogen er dan wel vier mensen op voldoende afstand aan één tafel plaatsnemen? En wat betekent de komst van de Britse variant voor de regels die de sector zelf heeft opgesteld? Voldoen die nog? Daar moet dus allemaal nog over onderhandeld worden met het ministerie, wellicht ook nog met een check door het RIVM.
Vandaag (donderdag) heeft de horecasector met Bas van ‘t Wout, minister van Economische Zaken en Klimaat, en zijn staatssecretaris Mona Keijzer gesproken. Maar daar komt niet nu al een kant-en-klaar plan voor heropening uit rollen richting het gebruikelijke ministeriële beraad van vrijdag.
Sterker nog, het lijkt erop dat het kabinet voet bij stuk houdt tot het volgende weegmoment in maart. Alhoewel: ,,Er komen snel verkiezingen aan, dan weet je het nooit”, klinkt het grappend aan het Binnenhof.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ja er ligt een openingsplan, maar alle datums mogen niet verward worden met beloftes
Met een openingsplan probeert het kabinet ons te laten zien dat het einde van de corona-ellende écht in zicht is. Alleen: alles is met heel, heel veel slagen om de arm. -
Amsterdam wil herhaling drukte in Vondelpark voorkomen, minder ingangen open vandaag
Om drukte te voorkomen blijven de zijingangen van het Vondelpark vanaf donderdag voor onbepaalde tijd gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen. -
VIDEO
Kabinet wilde druk niet langer weerstaan: dan maar een risico
Terwijl de ziekenhuizen nog vol liggen, versoepelt het kabinet toch de lockdown. De druk om ‘iets’ te doen, werd te groot. Al passeert het kabinet daarmee de deskundigen van het OMT. -
commentaar / video
Problemen bij jeugdzorg zijn niet met geld alleen op te lossen
Over de problemen in de jeugdzorg worden al jarenlang krantenpagina’s vol geschreven. En toch is nog niemand in staat gebleken het probleem op te lossen. Een hele reeks instanties slaan gezamenlijk alarm: kinderen met ernstige psychische klachten krijgen niet de goede hulp. -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid.
-
PREMIUM
Bierdrinkers worden vaker gestoken door muggen, en andere weetjes over beestjes
Het tekenseizoen is begonnen, dus controleer je lichaam goed. Maar er liggen meer beestjes op de loer om je te steken en te bijten. Wie hebben het op jou gemunt? -
PREMIUM
Duizenden horecazaken willen terras opengooien, Breda denkt mee over mogelijkheden: ‘Snappen het probleem’
BREDA - Burgemeester Paul Depla van Breda gaat de komende dagen met horecaondernemers in zijn gemeente meedenken over wat er buiten mogelijk is. Heropenen van de terrassen op 2 maart mag binnen de geldende coronamaatregelen niet, maar er zijn volgens hem best meer mogelijkheden dan nu het geval is. ,,We moeten ook in Den Haag voor het voetlicht brengen wat er in de steden gebeurt. We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden”, aldus de Brabantse burgemeester. -
Kaart
Zoveel eigen geld moet je inleggen voor de aankoop van een huis
Starters moeten steeds dieper in de buidel tasten voor de aankoop van een huis. Alleenstaanden hebben gemiddeld bijna 30.000 euro eigen geld nodig. Dat is in honderd gemeenten niet genoeg om een appartement van 60 vierkante meter te kopen.