Kabinet overweegt terrassen te openen op 1 juni, horeca nog niet tevreden: ‘Halfbakken maatregel’
Het kabinet overweegt cafés en restaurants vanaf 1 juni weer hun buitenterrassen te laten openen.
Delen per e-mail
Dat stellen ingewijden na berichtgeving door persbureau ANP. Premier Rutte en zijn vakministers vergaderen woensdag opnieuw over de maatregelen tegen het coronavirus.
Een aantal mogelijke versoepelingen wordt dan ook besproken. Zo wordt overwogen om het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer te verplichten. Momenteel studeert het RIVM op de nut en noodzaak, omdat het kabinet het gebruik hiervan eerder afraadde. Premier Mark Rutte was namelijk bang dat mensen hierdoor de 1,5 meter afstand niet meer in acht zullen nemen.
Ook wordt er nadrukkelijk gekeken naar het heropenen van kapperszaken. Personeel hier zou dan mogelijk ook met beschermingsmaskers, mondkapjes en handschoenen gaan werken.
‘Onbegrijpelijk en halfbakken maatregel’
Als het kabinet daadwerkelijk besluit dat de horeca per 1 juni alleen terrassen mag openen, dan is dat een ‘onbegrijpelijke en halfbakken’ maatregel. Dat zegt horeca-ondernemer Laurens Meyer, die vorige week dreigde zijn ruim vijftig kroegen te heropenen als de overheid de sector geen perspectief biedt.
,,Dit is alleen een oplossing voor zaken met een groot terras of aan zee”, zegt Meyer. De ondernemer houdt wel een slag om de arm, omdat het om uitgelekte plannen gaat, maar hij roept nog altijd op tot meer perspectief voor de horeca. ,,In Duitsland en Spanje mogen cafés eerst gedeeltelijk open en daarna helemaal. Met zoiets kun je aan de slag.” Behalve die twee landen noemt Meyer nog een reeks Europese landen op waar de horeca meer mag dan hier. ,,Ik snap niet zo goed waarom wij er zoveel slechter voor zouden staan dat we daar achteraan moeten lopen.”
Ook praktisch gezien heeft Meyer nog een aanmerking. ,,Volgens mij is 1 juni tweede pinksterdag. Zo’n maatregel moet je eigenlijk voor Pinksteren in laten gaan.”
Kopzorgen
De versoepelingen bezorgen premier Rutte hoofdbrekens. Hij vreest met name dat het drukker wordt op straat, zo waarschuwde hij vrijdag nog. Iedere keer als een maatregel wordt losgelaten, verhoogt dat ook de druk op het openbaar vervoer, waarschuwt hij. Daarom zouden treinen, bussen, trams en metro’s voorlopig nog alleen bestemd blijven voor personen met een vitaal beroep.
Bovendien beginnen na de meivakantie de basisscholen weer, gevolgd door – als dat goed gaat- de middelbare scholen vanaf juni.
Wantrouwen
Rutte wantrouwt de goede cijfers die vernomen worden vanuit de ziekenhuizen, omdat besmettingen zich pas over twee weken zouden kunnen openbaren. ,,In de zorg gaan de cijfers de goede kant op. Je ziet dat het aantal mensen op de ic afneemt. Maar in die ziekenhuiscijfers zit wel vertraging’’, zei Rutte eerder. ,,Er kan een moment komen dat mensen die thuis ziek zijn, toch op enig moment naar het ziekenhuis moeten. Als het nu drukker is op straat, kan dat betekenen dat we pas over twee, drie weken effect zien.”
Besluiten
In principe lopen de getroffen coronamaatregelen door tot 20 mei. Maar Rutte beloofde dat als er tussentijds ‘iets mogelijk’ zou zijn voor kappers hij dit bekend zou maken. Vanuit de horeca wordt de afgelopen dagen daarnaast flinke druk gezet op het kabinet om tot versoepeling te komen per 1 juni. Toch stelde Rutte ‘dat het nog niet te zeggen is of dat gaat lukken’. ,,Er moet wel ruimte zijn. Ik zou tegen de kappers, of mensen die een sportschool of café of restaurant hebben, willen zeggen: er komt misschien wat meer ruimte, maar die moet er dan wel zijn.”
Bekijk hieronder onze playlist met video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
VIDEO
Amsterdamse burgemeester wil nieuwe fase in: experimenteer met terras en musea
Instellingen zoals Artis of het Rijksmuseum moeten plannen maken om leeftijdsgroepen te scheiden zodat zij weer open kunnen. Burgemeester Halsema wil ruimte van het kabinet voor dit soort lokale oplossingen. -
27
‘Belastingdienst houdt zich al 15 jaar niet aan de wet bij terugvordering toeslagen’
Het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst is veel groter dan tot nu toe gedacht, concludeert RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken. De omstreden werkwijze van de Belastingdienst is veel eerder begonnen dan tot nu toe bekend, blijkt uit duizenden documenten van de dienst Toeslagen die de nieuwszender in handen kreeg. -
Avondklok tot 30 maart, versoepelingen liggen moeilijk in Catshuis
De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat vandaag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid.
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
VIDEO
Kabinet: Kapper en nagelstudio mogelijk sneller weer open
Het kabinet overweegt om mensen met contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten, zo snel mogelijk weer aan het werk te laten gaan. Als de gezondheidsexperts daarvoor hun fiat geven, kan dat vóór 20 mei. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.