Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid). © ANP

Kabinet: Rellende asielzoeker sneller naar aso-azc

Overlastgevende asielzoekers kunnen vanaf nu sneller in zogenoemde aso-azc’s worden geplaatst. Dat heeft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel, VVD) bekendgemaakt.

Het kabinet reageert met dat besluit op incidenten in onder meer Grave, Weert en Oisterwijk, waarbij groepen asielzoekers inbraken en diefstallen pleegden of betrokken waren bij geweldsincidenten. 

Omdat het ook in een aantal gevallen om jongeren ging, kunnen vanaf nu ook alleenstaande minderjarige vreemdelingen die ouder zijn dan 16 jaar worden geplaatst in de speciale locaties.

Het regime is daar strikter: er is een dagelijkse meldplicht en bewoners moeten zeggen als ze weggaan en weer terugkomen. Ook moeten ze corvee doen en meedoen aan sportklassen. Zij ontvangen ook geen zakgeld. In principe keren de asielzoekers binnen drie maanden terug naar het azc van waaruit ze naar een aso-azc zijn gestuurd.

Volledig scherm
Exterieur van de voormalig jeugdgevangenis Amsterbaken, waar een aso-azc gevestigd is. © anp

Dossieropbouw

Harbers wil bovendien dat er in de diverse asielopvanglocaties door het hele land beter geregistreerd gaat worden als asielzoekers zich misdragen. Zo moet er een betere dossieropbouw liggen om overlastgevers in de aso-locaties te plaatsen. Daarnaast gaat de migratiedienst IND in gesprek met de Raad voor de Rechtspraak om te bekijken of asielzaken van ernstige overlastgevers met voorrang kunnen worden behandeld, zodat hun aanvraag sneller kan worden afgewezen vanwege hun wangedrag.

'Ontoelaatbaar'

Harbers noemt het overlastgevende gedrag ‘volstrekt ontoelaatbaar’. ,,Het kan niet zo zijn dat omwonenden van een azc en medewerkers die werkzaam zijn op een COA-locatie zich onveilig voelen. Daarom neem ik aanvullende maatregelen om deze groep raddraaiers adequaat aan te pakken.’’

Hij denkt ook vaker ‘creatief’ gebruik te kunnen maken van gebiedsverboden. ,,Als een gebiedsverbod op Oudejaarsavond zijn vruchten afwerpt, is het voor overlastgevers wat mij betreft elke dag oud en nieuw.”

Volledig scherm
In de voormalige gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen is ook een ebtl gevestigd. © ANP