Volledig scherm
Spaarders gaan veel minder belasting betalen, zo maakte het kabinet vanmiddag bekend. © ANP

Kabinet schiet spaarder te hulp: tot 440.000 euro geen belasting meer

updateMensen met uitsluitend spaargeld op hun rekening gaan daarover vanaf 2022 veel minder of zelfs helemaal geen belasting meer betalen. Het kabinet komt daarmee eindelijk tegemoet aan de klacht dat spaarders nu worden aangeslagen terwijl ze door de lage rentestand amper rendement maken.

Wie volgens de fiscus op jaarbasis straks minder dan 400 euro aan rente-inkomsten heeft genoten hoeft helemaal geen belasting meer te betalen. Bij de huidige rentestand – het kabinet gaat momenteel uit van een rendement van 0,09 procent – betekent dit dat 440.000 euro spaargeld is vrijgesteld van belasting. Voor paren gaat het zelfs om 880.000 euro ‘belastingvrij’. Wie meer spaargeld heeft betaalt over iedere extra 1000 euro spaartegoed straks 33 cent belasting.

Voorlopig

De getallen die het kabinet noemt zijn voorlopig: als de rente bijvoorbeeld stijgt zullen spaarders sneller de nieuwe grens van 400 euro aan heffingvrije rente-inkomsten overschrijden. Daardoor zullen zij bij een lager spaartegoed dan de nu gehanteerde 440.000 euro belasting verschuldigd zijn. Daar staat volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën echter tegenover dat deze spaarders vanwege een hoger rendement op hun spaargeld netto meer overhouden.

Naar schatting 1,35 miljoen mensen betalen door het voorstel straks helemaal geen vermogensbelasting meer. ,,We nemen er een hele hap uit”, aldus staatssecretaris Snel. Om te zorgen dat de inkomsten voor de schatkist op peil blijven worden investeerders die met geleend geld beleggen juist zwaarder aangeslagen. Volgens D66’er Snel treft de maatregel onder anderen huisjesmelkers, die vaak uit hun eigen bv geld lenen om daarmee woningen te kopen. Zij mogen schuld en bezit niet meer met elkaar verrekenen.

Oneerlijk

De ‘flinke hervorming’ die Snel wil doorvoeren heeft geen gevolgen voor kleine spaarders en beleggers: vermogens tot 30.846 euro (voor paren geldt het dubbele) blijven volledig vrijgesteld van belasting, of dat nou uit spaargeld of aandelen bestaat. Voor burgers met grote vermogens gaat de belasting wél omhoog: het tarief dat zij betalen stijgt van 30 naar 33 procent.

De druk op het kabinet om vermogens reëler te belasten werd de afgelopen tijd steeds groter. Niet alleen drongen zowat alle partijen in de Tweede Kamer hierop aan, ook oordeelde de Hoge Raad dat het oneerlijk was dat de fiscus uit bleef gaan van relatief hoge spaarrendementen, terwijl die in werkelijkheid flink tegenvielen. Snel beloofde dit voorjaar met een hervorming te zullen komen, maar hij tekende daarbij wel aan dat de belasting op vermogens uitvoerbaar moest blijven.

Misbruik

Dat streven lijkt volgens Snel te gaan lukken, al neemt de kans op belastingontwijking in het nieuwe systeem straks wel toe, erkent hij. Zo wordt het voor beleggers op papier lucratief om hun vermogen op de peildatum van 1 januari in spaargeld te steken, om er later weer mee te beleggen. Snel stelt echter dat hij gerichte maatregelen zal nemen om misbruik tegen te gaan.

Omdat de opstelling van de wetgeving tijd kost en voorzichtigheid geboden is, zal de invoering van het nieuwe stelsel nog ruim twee jaar op zich laten wachten. Dat duurt misschien langer dan gehoopt, maar Snel benadrukt liever de positieve kant van de zaak: ,,Een heleboel mensen gaan geen belasting meer betalen. Dat is ook weleens leuk.”

In coalitiekringen wordt verheugd gereageerd op de aankondiging van het kabinet. ,,Spaarders krijgen eindelijk waar voor hun spaargeld”, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ook D66’er Steven van Weyenberg spreekt van een ‘eerlijker systeem’ terwijl ‘handige jongens die beleggen met geleend geld’ juist meer belasting gaan betalen.

Kijk hier hoe je met je spaargeld je eigen toekomst vernietigt?:

 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.