Volledig scherm
Een meisje wordt gevaccineerd tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. © ANP/Robert Vos

Kabinet schrikt van cijfers: Aantal vaccinaties moet stijgen

Het kabinet zint op maatregelen om ervoor te zorgen dat er weer meer kinderen worden ingeënt tegen infectieziektes. Verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dit najaar met nieuwe plannen te komen.

Blokhuis is geschrokken van het nieuws dat nog maar minder dan de helft (45,5 procent) van de meisjes die vorig jaar moesten worden gevaccineerd tegen HPV (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt), is komen opdagen. Dat is een daling van 15 procent in twee jaar tijd. 

Dramatisch

Het RIVM noemt die daling 'dramatisch' en stelt dat daardoor jaarlijks tachtig onnodige doden kunnen vallen. Ook bij het rijksvaccinatieprogramma van zuigelingen voor bijvoorbeeld mazelen en polio daalt al jaren het aantal kinderen dat een prik komt halen.

,,Ik vind het echt zorgelijk,’’ zegt Blokhuis. ,,Vaccinaties hebben in de afgelopen decennia heel veel ellende van infectieziekten voorkomen. Ik hoop dat mensen daar nog eens goed bij stilstaan als ze een oproep in de bus krijgen.’’

Quote

Vaccina­ties hebben in de afgelopen decennia heel veel ellende van infectie­ziek­ten voorkomen. Ik hoop dat mensen daar nog eens goed bij stilstaan.

Staatssecretaris Paul Blokhuis

Een oplossing is volgens de bewindsman niet eenvoudig. ,,Maar we hebben geen keuze, we moeten iets doen om op het hoge beschermingsniveau te blijven dat we internationaal gezien hebben.’’ Vanaf dit jaar is er extra geld beschikbaar voor consultatiebureaus om een extra gesprek in te plannen als ouders of kinderen twijfelen over vaccinatie.

Voorlichtingscampagne

De Tweede Kamer wil dat het kabinet met een nieuwe grote voorlichtingscampagne komt. VVD-Kamerlid Hayke Veldman noemt het dalend aantal vaccinaties ‘gevaarlijk’. In een campagne moeten de gevolgen daarvan zichtbaar worden gemaakt. 

Dat vinden ook andere partijen. ,,Kinderen overlijden nu onnodig aan infectieziekten. We moeten ouders wapenen tegen alle spookverhalen die er rondgaan over inenten,’’ vindt CDA’er Anne Kuik.

Veel ouders laten hun kinderen niet vaccineren omdat ze op internet lezen dat het meer kwaad dan goed doet, stelt het RIVM. ,,En een andere oorzaak is dat ouders niet meer geconfronteerd worden met ernstig zieke kinderen zoals poliopatiënten,‘’ zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. ,,Daardoor onderschatten zij het risico en zijn ze laks met vaccineren’’

Geen verplichting

Vooralsnog voelt geen enkele partij ervoor ouders te verplichten. Veldman: ,,Dat neemt het onterechte wantrouwen van mensen niet weg.’’ PVV’er Fleur Agema: ,,Er staat veel akelige info op internet. Daar moet de overheid de juiste informatie tegenover zetten. Maar mensen moeten wel de vrijheid houden om te weigeren.’’

Het aantal Nederlandse meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker, is in twee jaar gedaald van 61 naar nog geen 46 procent. Kijk hieronder hoeveel procent van  de meisjes uit jouw regio de prik heeft gehaald.