Volledig scherm
Een groot baggerproject bij de Vecht © Marnix Schmidt

Kabinet schroeft norm schadelijke stoffen op, bouwers en baggeraars blij

PFAS-crisisHet kabinet staat toe dat er meer kunstmatige chemische stoffen (PFAS) in aarde of slib mogen zitten dan nu. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws

De nieuwe voorlopige norm zal naar 0,8 microgram per kilo grond gaan, stellen ingewijden. Dit is acht keer zoveel als nu mag. Hierdoor kan het leeuwendeel van de vastgelopen projecten voor  bagger- en grondverzet weer door. De soepelere norm is vastgesteld na onderzoek van het RIVM.  

De afgelopen maanden kwamen de bouw en de baggersector in de problemen door een super strenge PFAS-norm van 0,1 microgram per kilo bij de verplaatsing van grond – tenzij de bodem al viezer is. Die waarde wordt dus soepeler, in afwachting van een definitieve norm die uiteindelijk gaat gelden.

Grond mocht niet meer verplaatst worden

Eerder meldde minister Van Veldhoven (Milieu), tegelijk met de stikstofmaatregelen, al dat er ‘op heel veel plekken’ al een overzicht beschikbaar kan komen van de PFAS-verontreiniging. Die was vooralsnog meestal niet bekend, waardoor grond niet meer verplaatst mocht worden.

Verder stelde het kabinet onlangs Rijksdepots open zodat bedrijven daar bagger kunnen afstorten die niet aan de huidige norm voldoet. Daarvan zijn er drie: IJsseloog (in het Ketelmeer), de Slufter (Maasvlakte) en Hollands Diep.   

Vrijdagmiddag maakt minister Van Veldhoven alle gewijzigde normen bekend. Bronnen melden ook dat de norm voor een andere chemische substantie (PFOS), dat vroeger in brandblussers zat, zelfs naar ruim 3 microgram per kilo gaat.