Volledig scherm
Het kabinet maakt vooralsnog geen wet voor hulp bij zelfdoding als mensen hun leven voltooid vinden. © ANP

Kabinet schuift discussie voltooid leven op de lange baan

Er komt vooralsnog geen wet vanuit het kabinet Rutte III om mensen op leeftijd te helpen met sterven als ze hun leven beu zijn. Dat blijkt uit het regeerakkoord.  

De nieuwe coalitie gelast wél een onderzoek naar de groep mensen voor wie de bestaande euthanasiewetgeving onvoldoende mogelijkheden biedt. De vraag daarbij is hoe groot deze groep is en onder welke omstandigheden deze mensen leven.

Verder zal de nieuwe minister van Volksgezondheid werk maken van de verruiming van de kennis over en bekendheid met de euthanasiewetgeving. Die wet wordt ter zijner tijd ook weer geëvalueerd.

Brede discussie

,,In samenspraak met de Kamer, met behoud van ieders eigen positie en verantwoordelijkheid, zal het kabinet een brede discussie faciliteren over het waardig ouder worden, de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving en het onderwerp voltooid leven", staat in het regeerakkoord.

De Kamer kan natuurlijk wel zelfstandig besluiten over initiatiefwetgeving op het gebied van medisch-ethische kwesties, benadrukt de nieuwe coalitie. Momenteel heeft D66-Kamerlid Pia Dijkstra bijvoorbeeld plannen om hulp bij zelfdoding bij een voltooid leven mogelijk te maken. Dat zet ze door, al wacht het Kamerlid eerst de onderzoeksresultaten van het kabinet af.

Niet stilstaan

,,Dat gaat geen jaren duren", zegt ze. ,,Wat ik goed vind aan de afspraken is dat we niet stilstaan; we blijven onderzoeken en kijken naar de stand van de wetenschap. Daarna kunnen we gewoon weer verder."   

Quote

Wat ik goed vind aan de afspraken is dat we niet stilstaan; we blijven onderzoe­ken en kijken naar de stand van de wetenschap.

Pia Dijkstra, D66

Dijkstra heeft daarnaast bijna een plan door het parlement gekregen om de wijze van donorregistratie te veranderen. Het kabinet Rutte III laat een beslissing daarover aan de Senaat, die begin volgend jaar nog over het voorstel gaat stemmen.

Verder geven VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie niet zomaar toestemming voor het kweken van embryo’s louter voor onderzoeksdoeleinden om de Nederlandse medische wetenschap te bevorderen. Dat was volgens een ingewijde 'nog een brug te ver voor sommige partijen'. 

Discussie stimuleren 

Het kabinet zal de discussie hierover dus alleen stimuleren en tegelijkertijd inzetten op alternatieven. Wél worden bij geslachtscellen of embryo’s de mogelijkheden voor geslachtskeuze verruimd als zo risico’s op zeer ernstige erfelijke aandoeningen kunnen worden weggenomen.

Verder wordt ingezet op onderzoek naar de mogelijkheid van het gebruik van stamcellen voor onderzoek om ernstige erfelijke ziekten te voorkomen.