Kabinet schuift Wob-verzoeken over corona op lange baan
Het kabinet maakt de komende weken geen documenten openbaar over de coronacrisis, hoewel journalisten daar wel om vragen. Wob-verzoeken van verschillende media, waaronder deze site, zijn opgeschort tot minimaal 1 juni. ,,Dit kán gewoon niet.”
Delen per e-mail
Met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kunnen burgers en journalisten informatie en stukken opvragen bij de overheid. Die stukken moeten volgens de Wob binnen vier weken openbaar worden gemaakt. Maar vanwege de coronacrisis is het ministerie van Volksgezondheid voorlopig niet van plan hieraan mee te werken.
Minister Hugo de Jonge laat via zijn juridisch directeur weten dat het reageren op Wob-verzoeken over corona nu voor een ‘onredelijke extra belasting’ van ambtenaren zorgt. Over een Wob-verzoek van deze site schrijft de directeur: ‘Gezien de uitzonderlijke omstandigheden waarin mijn ministerie zich momenteel bevindt, ben ik van opvatting dat een opschorting van de beslistermijn wegens overmacht gerechtvaardigd is’.
1 juni
Het kan niet zo zijn dat een minister en een handjevol experts nu het land besturen zonder de informatie te delen
Het ministerie zegt niet eerder dan 1 juni toe te komen aan beantwoording. ‘Ik merk hierbij op dat niet valt uit te sluiten dat de kabinetsmaatregelen tot na 1 juni worden verlengd’, aldus de directeur. Als dat zo is, wordt behandeling van het Wob-verzoek langer uitgesteld. Een Wob-verzoek van RTL Nieuws is om dezelfde reden opgeschort.
,,Het ministerie lijkt de luiken te hebben dichtgegooid’’, reageert hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden. ,,Dit kán gewoon niet. Er is momenteel geen enkele reden om de wettelijke werking van de Wob uit stellen. Journalisten moeten inzicht krijgen in de manier waarop het kabinet coronamaatregelen neemt. Het kan niet zo zijn dat een minister en een handjevol experts nu het land besturen zonder de informatie te delen. Er móét democratische controle zijn.”
Ook Joost Vullings, voorzitter van de Parlementaire Pers Vereniging (PPV), is kritisch over de informatievoorziening vanuit het kabinet. ,,Het niet naleven van de wettelijke termijnen in de Wob is buitengewoon onwenselijk. De coronacrisis mag geen reden zijn om verzoeken om openbaarheid eindeloos op de lange baan te schuiven. Die situatie dreigt nu.”
Kamervragen
D66 en GroenLinks hebben Kamervragen gesteld over de opschorting van Wob-verzoeken. ,,Journalisten zijn er niet alleen om de bevolking te informeren, ze moeten ook de macht kritisch controleren”, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. ,,Juist in crisistijd is dat belangrijk.” De partijen vinden dat een ‘vitale beroepsgroep als de journalistiek altijd haar werk moet kunnen doen’.
Sneller: ,,Het ministerie gooit het nu op ‘overmacht’. Kijk, als heel veel ambtenaren ziek thuis zitten of op de intensive care liggen, snap ik dat. Maar nu lijkt de Wob, als het om corona gaat, helemaal buiten werking te zijn gesteld. Dat mag niet de bedoeling zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video Kamer akkoord: avondklok vanaf zaterdag, wel vanaf 21.00 uur
De Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die zaterdagavond om 21.00 uur ingaat (en als gepland tot 04.30 uur duurt). Het straatverbod duurt tot en met 9 februari, verlenging is niet uitgesloten maar het kabinet wil de maatregel zo snel mogelijk ‘de prullenbak weer in’ als het kan. -
Update / video Kabinet scheldt schulden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kwijt
Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen vandaag bekendgemaakt. Twee advocaten die gedupeerden bijstaan zetten hun zaken, ondanks de blijdschap bij de ouders, wel door. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
Waarom worden kinderen nauwelijks ziek van het coronavirus?
Maandag overlegt het kabinet met experts over de opening van de scholen, dinsdag maakt premier Rutte het besluit bekend. Kinderen hoesten meestal alleen van het nieuwe coronavirus. Omdat ze vaker andere coronabesmettingen krijgen? Of omdat het eigen afweersysteem hen niet aanvalt, zoals bij volwassenen? -
Zijn mensen niet meer binnen te houden? ‘Lockdown heeft een houdbaarheidsdatum’
Op straat is het nog steeds rustiger dan normaal. Toch heeft de politie in het weekend weer moeten ingrijpen bij ‘coronafeesten’. Ontstaan er scheurtjes in de intelligente lockdown? ,,Dit viel te verwachten.”
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
reconstructie Het einde van Rutte III: een onvermijdelijke val in slow motion
Op kousenvoeten diende de val van het kabinet zich aan. Niemand wilde ruzie. Al was daar wel een draai van Rutte voor nodig.