Kabinet steekt EU-miljarden uit coronafonds vooral in klimaatbeleid
Het kabinet steekt de miljarden die het krijgt uit het Europese coronaherstelfonds voor een groot deel in klimaatbeleid. Daar gaat een flinke hap heen uit de 4,7 miljard euro die Nederland waarschijnlijk gaat krijgen uit die Europese ‘coronapot’.
Die pot is in juli 2020 opgetuigd door de EU-leiders en is bedoeld als groot fonds van liefst 750 miljard euro om Europese landen te helpen met de kosten die ze hebben van de coronacrisis. Iets meer dan de helft is een subsidie, het andere deel een lening, als landen dat willen. Nederland leent niet.
Belangrijke voorwaarde bij de oprichting was dat het geld voor zeker 37 procent gebruikt zou worden voor verduurzaming. Nederland gaat de investeringen voor 40 procent gebruiken voor klimaatbeleid, zo is het plan.
Let wel: het bedrag komt niet bovenop de miljarden die het kabinet en de Tweede Kamer al hebben uitgetrokken voor klimaatbeleid. Eigenlijk heeft het huidige kabinet het EU-geld dat nu beschikbaar komt, al toebedeeld in het regeerakkoord of in de huidige begroting. Het geld was dus al vergeven, zonder dat het al is overgemaakt. Naar wind op zee gaat bijvoorbeeld volgens de plannen 1,25 miljard euro, als de EU instemt. Het kabinet had daarover al plannen gemaakt.
Naast investeringen in klimaat, gaat 32 procent naar ‘digitaal’, zoals de it-systemen bij Defensie, of bijvoorbeeld digitale toepassingen op het gebied van artificiële intelligentie. Maar er gaat ook geld naar de woningmarkt, het verbeteren van de arbeidsmarkt, de zorg en het aanpakken van belastingontduiking.
In mei hoort Nederland van de EU welk bedrag ons land zeker gaat krijgen. Volgens het ministerie van Financiën wordt er rekening mee gehouden dat de som mogelijk toch kleiner wordt.
Maar plannen zijn er genoeg: het ministerie van Financiën heeft een pakket van 7,7 miljard euro gemaakt. Dat wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer en gaat daarna naar de EU. De EU-commissie beoordeelt dan of het pakket aan de eisen voldoet, waarna gekozen kan worden welke plannen voor ten minste 4,7 miljard euro worden uitgevoerd. Eerder hield het kabinet er rekening mee dat het 5,8 miljard euro zou krijgen, maar minister Sigrid Kaag (Financiën) meldde eerder al dat dit bedrag lager zou gaan uitvallen.
Voor het einde van het jaar moet 70 procent van het geld zijn overgemaakt naar ons land, mits de Europese Commissie instemt met de plannen. Nederland is bepaald geen grootontvanger. Italië krijgt bijvoorbeeld voor 194 miljard euro uit het fonds.
Dat Nederland veel geld in verduurzaming wil steken, mag niet verrassen. De oprichting van het coronafonds in 2020 was het gevolg van zwaarbevochten onderhandelingen, waarbij ook Nederland dwars lag. Ons land wilde niet dat Brussel voor bank ging spelen. Daarom werd op voorstel van ons land ook de eis gesteld dat het geld wel voor hervormingen of verduurzaming gebruikt moet worden.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
75
Van der Plas over premierschap: Geen ambitie maar zeg nooit nooit
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt ‘nooit nooit'. Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
51
De weg is vrij: Duitsland heft blokkade tegen einde benzineauto op
Duitsland ligt niet langer dwars bij de uitfasering van personenauto’s op fossiele brandstoffen. Brussel en Berlijn zijn het eens geworden over het behouden van enige ruimte voor auto’s op synthetische brandstoffen. -
Taakstraf voor Gideon van Meijeren voor rijden zonder rijbewijs, al twee keer betrapt met drank achter stuur
Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren krijgt een taakstraf voor het rijden zonder rijbewijs. Tijdens de zitting kwam aan het licht dat hij in 2010 en 2011 ook al eens met drank op achter het stuur zat.
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
PREMIUManalyse70
Na de ‘schreeuw van de kiezer’ fluistert kabinet: we hebben u gehoord, maar antwoord is er nog niet
Na de winst van BBB worstelt het kabinet met een antwoord. Een gehavend CDA wil opnieuw onderhandelen, de VVD zet de deur op een kier. Maar tijd kopen is nu het devies. -
64
Hoekstra nog niet uit de zorgen, dinsdag weer CDA-overleg
CDA-leider Wopke Hoekstra hoopte vrijdag de bal bij de coalitie te leggen, maar eigen partijbonzen zijn nog niet klaar met de historische klap die zijn partij kreeg. Dinsdag is er opnieuw topberaad bij het CDA; Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek.