Volledig scherm
Minister Dekker zei eerder te hopen dat hij de leegstand kan tegengaan met zijn plan om veroordeelden niet ‘bijna-automatisch’ na twee derde van hun straf voorwaardelijk vrij te laten. © ANP

Kabinet: toch vier gevangenissen dicht

Het kabinet heeft vergaande plannen om vier gevangenissen te sluiten. Het voorgenomen besluit ligt politiek enorm gevoelig, omdat het onvermijdelijk banen op het spel zet.

Het gevangeniswezen heeft al langer te maken met leegstand, maar sluiting was lange tijd taboe. Onder het vorige kabinet werd ingrijpen daarom uitgesteld. Ook minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) schoof het nog even voor zich uit na zijn aantreden.

Volgens ingewijden wordt nu besloten om de gevangenissen in Zoetermeer, Zeist, Almere en het Noord-Hollandse Zwaag dicht te doen. Door te kiezen voor deze plekken hoopt het kabinet de locaties buiten de Randstad te ontzien. De gedachte is dat het voor het personeel daar moeilijker is om ander werk te vinden.

Eerste grote sluitingsronde

Wat dit betekent voor de werknemers van de geselecteerde inrichtingen is nog onbekend. Dit ligt echter uiterst gevoelig, omdat het personeel van gevangenissen de afgelopen jaren al met enorme onzekerheid te kampen had. Door dreigende sluitingen vertrokken bovendien veel werknemers, waardoor de werkdruk steeg. Velen hadden bovendien nog het schrikbeeld voor ogen van 2013, toen al een eerste grote sluitingsronde werd aangekondigd.

Het kabinet vindt echter dat het niet anders kan dan toch weer locaties af te stoten, omdat het aantal gevangenen al jaren daalt. Tussen 2012 en 2016 nam het aantal gevangenen met 24 procent af. De totale bezetting liep terug van 14.430 naar 10.902. In 2017 waren van de 13.500 bedden ongeveer 8400 bezet.

Leegstand

Een aantal locaties werd daarom al samengevoegd of stond leeg. Bovendien probeerde het kabinet om op andere manieren de cellen te vullen. Zo werden er Belgische en Noorse gevangenen ondergebracht.

Minister Dekker zei eerder te hopen dat hij de leegstand kan tegengaan met zijn plan om veroordeelden niet ‘bijna-automatisch’ na twee derde van hun straf voorwaardelijk vrij te laten. Toch relativeerde hij dat zelf ook: dat zou maar een klein verschil maken. De dalende criminaliteit heeft nu eenmaal tot gevolg dat er meer cellen komen leeg te staan.

Het ministerie wil nog niet bevestigen dat vier gevangenissen moeten sluiten. ,,Het besluit is nog niet genomen’’, zegt een woordvoerster. Dekker laat verder weten dat hij de Tweede Kamer nog voor het zomerreces, dat over drie weken begint, gaat informeren over zijn plannen.