Kabinet: tot 2000 euro per jaar voor wie zich wil laten bijscholen
Nederlanders die zichzelf willen (bij)scholen, kunnen straks een ‘ontwikkelbudget’ aanvragen van 1000 tot 2000 euro per jaar. Tegelijkertijd maakt het kabinet het onmogelijk om studiekosten nog langer af te trekken van de inkomstenbelasting.
Delen per e-mail
De ministers van Sociale Zaken en Onderwijs hopen met het nieuwe subsidiesysteem jaarlijks 100.000 tot 200.000 mensen te helpen zich verder te ontwikkelen. Het geld kan worden aangevraagd om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen of een certificaat waarmee werknemers in een bepaalde sector hogerop kunnen komen. Ook losse cursussen komen in aanmerking voor subsidie, zolang die gericht zijn op loopbaanontwikkeling of betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.
Het kabinet wil de huidige fiscale aftrek na 2020 inruilen voor een subsidie omdat de middelen daarvoor – ruim 200 miljoen euro aan gederfde belastinginkomsten per jaar - nu nauwelijks terechtkomen bij mensen die hier het meeste baat bij hebben. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om flexwerkers, werklozen en mensen die actief zijn in een ‘krimpberoep’, zoals verkoop- en administratief medewerkers.
Juist voor deze categorie is het belangrijk dat zij zich ontwikkelen om ook in de toekomst aan het werk te blijven of te komen, meent het kabinet. Tegelijkertijd maakt deze groep amper gebruik van de fiscale aftrek, ook al omdat zij vaak te weinig verdienen om daar überhaupt voor in aanmerking te komen.
Online loket
Wie straks een zogeheten Stap-budget wil aanvragen – de afkorting staat voor Stimulans Arbeidsmarktpositie - kan zich online melden bij een online loket. Waarschijnlijk wordt die taak neergelegd bij het UWV. Zodra de aanvraag is goedgekeurd wordt het budget direct uitbetaald aan de aanbieder van de cursus of opleiding en kan de deelnemer meteen van start, zo is de bedoeling.
Volgens de bewindslieden blijft het budget op deze manier toegankelijk in gebruik en wordt misbruik tegengegaan. Iedere Nederlander komt in principe in aanmerking voor een Stap-budget, al wordt er altijd gekeken of de aanvrager niet ook al aanspraak maakt op andere overheidspotjes, zoals studiefinanciering.
De invoering van het nieuwe Stap-budget volgt uit het regeerakkoord en was aanvankelijk gepland vanaf 1 januari 2020. Die datum wordt niet gehaald. Daardoor is afgesproken dat volgend jaar de fiscale aftrek nog blijft bestaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Video
Rutte door links en rechts aangevallen in eerste tv-debat
Premier Mark Rutte is tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op televisie, dat door 1,8 miljoen mensen werd bekeken, hard aangevallen door de andere lijsttrekkers. CDA-voorman Wopke Hoekstra noemde hem ‘ongeloofwaardig’ en GroenLinks-leider Jesse Klaver maakte hem meermaals uit voor leugenaar. -
PREMIUM
Baudet heeft geen liefdevolle herinneringen aan het opgroeien in statige buurt
Thierry Baudet voelt geen grote liefde voor het statige Bosch en Vaart in Haarlem waar hij opgroeide. De huidige inwoners daarentegen, veel jonge gezinnen, voelen zich er bevoorrecht. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
3
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen.
-
PREMIUMontwikkelpotje
‘Studeren is de tijd meer dan waard’
Hoewel de regering al jaren hamert op ‘een leven lang leren’, lopen nog lang niet alle Nederlanders daar warm voor. En dat is jammer, want je blijven ontwikkelen is niet alleen goed voor je toekomst, maar ook gewoon leuk, zegt thuiszorgmedewerker Ans Odekerken. -
Slechte verkiezingsposters: 'Hier gaan m'n haren overeind van staan'
-
PREMIUM
Campagne voeren in coronatijd: politieke partijen smijten met geld voor clicks en views
Campagne voeren in tijden van corona gaat anders dan normaal. Nu flyeren nauwelijks kan, moeten de harten via televisie en internet veroverd worden. Daarbij smijten partijen met de euro’s.