Kabinet treft voorbereidingen voor verlengen avondklok
VIDEOHet kabinet treft toch voorbereidingen om de avondklok te verlengen. Het plan was om woensdag 10 februari de regels weer te versoepelen. Alarmerende geluiden over de Britse mutant van het coronavirus zetten dit voornemen op losse schroeven.
Delen per e-mail
,,Liever niet”, zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond nog over de verlenging van de avondklok. Maar eerder die dag kwamen er verontrustende RIVM-cijfers los waaruit bleek dat twee derde van de nieuwe coronagevallen van de besmettelijker Britse variant afkomstig is en een derde coronagolf aanstaande is.
,,Dat heeft de knop doen omgaan bij een aantal bewindslieden”, zegt een ingewijde. Wat helpt: in de Tweede Kamer lijken geen principiële bezwaren te zijn tegen een verlenging van de avondklok. Zowel bij PvdA, D66 als GroenLinks - eerder twijfelaars - is men vatbaar voor ‘goede argumenten’ van het kabinet.
Het besluit tot verlenging van de avondklok wordt bij D66 en GroenLinks als minder zwaar ervaren dan het eerdere gesoebat over instelling van een spertijd. In PvdA-kringen stoort men zich er wel aan dat premier Rutte zich ‘verschuilt’ achter een nieuw OMT-advies over de avondklok om een beslissing te kunnen nemen. ,,We weten allemaal wat daarin komt te staan”, aldus een anoniem Kamerlid.
Gehate spertijd
Aanvankelijk wilde het kabinet zelf zo snel mogelijk af van de gehate spertijd, die overigens over het algemeen goed wordt nageleefd. Een verontrustend deeladvies van het Outbreak Management Team zette dat voornemen echter begin deze week compleet op losse schroeven.
Daarin schrijft het OMT dat de huidige epidemiologische situatie ‘nog zeer zorgelijk’ is. Naast het heropenen van het primair onderwijs en de kinderopvang is er geen ruimte voor verdere versoepelingen.
Meermaals waren deze experts al pleitbezorger van een avondklok. Tel daar de nieuwe kennis bij op dat het leeuwendeel van de nieuwe besmettingen komt door de Britse variant, die een reproductiegetal kent van 1,3 (100 besmette personen dragen het virus over aan 130 anderen), en de schrik zit er goed in.
Mocht er na de nieuwste OMT-beoordeling vrijdag inderdaad genoeg reden zijn om de avondklok te verlengen, dan moet de ministerraad daar begin volgende week over besluiten, na een Catshuissessie op zondag, gevolgd door een Kamerdebat.
Hoe beur jij jezelf nog op na dit nieuws?
Je zag het aankomen of misschien verlies je nu juist de moed. Reageer met jouw verhaal. Dat kan onderaan dit artikel. Gebruik alsjeblieft je volledige naam. Je bijdrage kan namelijk ook worden gepubliceerd in de krant.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMoverzicht
Zo lang duurt de lockdown in andere Europese landen nog (en dit zijn de andere maatregelen)
In het klassement van landen met het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen is Europa deze week oververtegenwoordigd. Alleen Israël en twee Antilleneilanden (St. Barts en de Turks- en Caicoseilanden) zijn uitzonderingen in de top 10 van het besmettingenklassement dat inmiddels wordt aangevoerd door Portugal. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
FDF daagt D66-lijsttrekker Kaag voor rechter wegens smaad en laster
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) beticht D66-lijsttrekker en minister Sigrid Kaag van smaad en laster en daagt haar op 16 maart voor de rechter. De boeren eisen 50 mille schadevergoeding, omdat ze de FDF onder meer als ‘een soort terroristen’ weggezet zou hebben. -
PREMIUM
PvdD-lijsttrekker Ouwehand lijkt in niets op bewoners van haar geboortedorp
Kerken in overvloed in het sterk protestantse Katwijk, en niet alleen in de oude dorpskernen. Toen kleuter Esther Ouwehand eind jaren zeventig met haar ouders naar de nieuwbouwwijk Rijnsoever verhuisde, stond de kerk er al te wachten.
-
PREMIUM9
In dit Zeeuwse dorp worden huizen opgekocht door vakantiegangers en hebben starters het nakijken
West-Zeeuws-Vlaamse starters maken nauwelijks kans op de woningmarkt. De tweede woningen, vaak eigendom van Belgen of Duitsers, drijven de prijzen op. Een verbod op die recreatieverblijven komt er voorlopig niet. ,,De gemeente moet echt regels gaan opstellen.” -
RIVM: ‘Code zwart’ snel in zicht als lockdown verder versoepeld wordt
Als het kabinet gisteren had besloten tot sterke versoepeling van de lockdownregels, zouden half maart meer dan 2000 mensen met corona op de ic liggen. Ook op de verpleegafdelingen zou het met meer dan 10.000 bezette bedden ‘code zwart’ zijn. De andere kant van het verhaal: mét strikt beleid kan voorkomen worden dat de Britse variant leidt tot overvolle ziekenhuizen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
59 reacties
Leo Jans
P.K Winters
joe hill
Helvoort
Marieke