Kabinet trekt 8,5 miljard euro uit voor wegwerken corona-achterstanden onderwijs
VIDEOHet kabinet trekt 8,5 miljard euro uit om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te poetsen. Met het ‘steunpakket’, waarvoor het kabinet de staatsschuld laat oplopen, worden maatregelen genomen van basisonderwijs tot universiteit en voor korte en lange termijn.
Delen per e-mail
Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) hebben vandaag de invulling bekendgemaakt van het vorige maand aangekondigde ‘nationaal programma’ om onderwijsachterstanden weg te werken. Van de 8,5 miljard gaat 6 miljard euro naar het basis- en voortgezet onderwijs. Slob: ,,Dit is een fijne dag in een niet zo fijne tijd.”
Volgens de bewindsman is het programma ‘ongekend in aard en omvang'. ,,Hiermee willen we de pijn van de pandemie zoveel mogelijk verzachten.” Het programma moet vooral maatwerk bieden, zodat een leerling precies die ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Ook krijgen scholen in wijken ‘waar kansen niet direct voor het oprapen liggen’ extra geld om achterstanden weg te werken.
In het deltaplan worden voor meerdere jaren maatregelen bedacht die de schade moeten repareren die kinderen door schoolsluitingen en afstandsonderwijs hebben opgelopen. Daarvoor krijgen de scholen een zak met geld. Voor de 650 middelbare scholen gaat het om gemiddeld ruim 1,3 miljoen euro per school. De ongeveer 6600 basisscholen ontvangen hiervoor komend schooljaar gemiddeld 180.000 euro per school.
Scholen moeten voor de besteding van het geld zelf plannen maken, waarbij de leraren zelf mede bepalen waar het geld naartoe moet. Slob: ,,Zonder plan, geen geld.”
Zomerperiode
Het kabinet vraagt aan basis- en middelbare scholen om leerlingen komende zomerperiode hulp en gratis bijles te geven als ze dat nodig hebben. Dat betekent dat leraren mogelijk ook in de zomervakantie aan de bak moeten. Slob benadrukt dat leraren volgens de cao recht hebben op vakantie. ,,Maar docenten die toch bijlessen willen geven, worden extra beloond.”
Ook worden de extra middelen ingezet voor brede brugklassen. Dat zijn klassen waarin leerlingen qua niveau nog meerdere kanten op kunnen en nog niet definitief hoeven kiezen tussen vmbo, havo of vwo. Op die manier krijgen kinderen langer de tijd om de keus te maken voor de vervolgopleiding en kunnen zij eventueel op de basisschool opgelopen achterstanden nog inhalen op het voortgezet onderwijs. Ook kunnen middelbare scholen het geld steken in meer vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander onderwijsondersteunend personeel om leraren te ontlasten.
Zak met geld
De Tweede Kamer riep het kabinet vorige week op om alle studenten op mbo, hbo en universiteit die vertraging hebben opgelopen, een ‘gratis’ studiejaar te geven. Aan die wens komt het kabinet nu deels tegemoet: studenten hoeven het volgende studiejaar maar de helft te betalen van het collegegeld. Volgens de minister een 'redelijk’ aanbod, dat jongeren ‘mentaal lucht geeft’. ,,Corona mag voor niemand leiden tot minder kansen.”
Dat geeft studenten volgens de bewindslieden ‘financiële ademruimte in deze moeilijke tijd’, waarin ook veel studenten hun bijbaan zijn kwijtgeraakt. Daarnaast krijgen studenten die hun recht dreigen te verliezen op hun basisbeurs (mbo) en aanvullende beurs (mbo en hoger onderwijs) een tegemoetkoming. En de ov-studentenkaart wordt verlengd met maximaal 12 maanden voor studenten, als blijkt dat zij meer tijd nodig hebben om hun diploma te halen.
Het kabinet komt ook met 645 miljoen euro compensatie omdat het hoger onderwijs veel meer studenten hebben dan verwacht. Van Engelshoven: ,,Veel meer jongeren zijn gaan studeren, omdat zij voor de pandemie bijvoorbeeld niet konden reizen.”
Minister Slob is niet bang dat een nieuw kabinet over een paar maanden het nationaal programma weer op de schop doet. Het plan is toegezegd, stelt hij, het geld is beschikbaar gesteld. ,,Bovendien vullen we hiermee Kamermoties in, die - als ik me niet vergis - unaniem zijn aangenomen.”
Reacties
Studentenorganisaties zijn blij met de plannen. ,,Studenten hebben vaak te maken met studievertraging en inkomensverlies door de coronacrisis. Bovendien staat hun brede ontwikkeling onder druk. Met deze forse miljardeninvestering wordt eindelijk gehoor gegeven aan de noodzaak voor meer steun voor jongeren”, aldusvoorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond.
het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het ‘fantastisch dat het kabinet zo’n enorm financieel gebaar maakt naar studenten en goed dat de onderwijsministers in hebben gezien hoe belangrijk de financiële kant van het verhaal is’. De volgende stap is volgens deze club het opschalen van het fysieke onderwijs.
Er worden proeven gedaan met sneltesten, een middel om heropening van de middelbare scholen en het hoger onderwijs te bevorderen. Daar zal het kabinet zo snel mogelijk toe besluiten, werd vanmiddag herhaald. Dinsdag beslist het kabinet of en wanneer de middelbare scholen weer open kunnen.
Denk jij dat dit zeker gaat helpen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen via deze link.
Bekijk hieronder onze politieke video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Apple onthult flinterdunne iMac in zeven verschillende kleuren
Apple heeft tijdens een presentatie zijn iMac-computer compleet in het nieuw gestoken. De vernieuwde variant is flinterdun en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren. -
video
Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘Neem een gecalculeerd risico’
Studenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in. -
PREMIUM
Volgens hoogleraar is EU sterker dan we denken: ‘Ook de Russen spreken vol ontzag over Europa’
Voor China is Europa een wingewest. Rusland probeert het te ontwrichten. Wordt Europa een speeltuin voor anderen of blijft het een speler in de wereld? ,,Het laatste’’, zegt Rob de Wijk, ,,Europa is veel sterker dan we denken. Ze bijten er hun tanden op stuk.’’ -
PREMIUM
Nationaal onderwijsplan? Laat óns helpen om die achterstanden weg te werken, zeggen Den Bosch en Meierijstad
DEN BOSCH/SCHIJNDEL - Kinderen die in en buiten school niet makkelijk mee kunnen komen extra ondersteunen is nu lastiger dan ooit. Terwijl onderwijsminister Slob broedt op een nationaal plan om na corona achterstanden weg te werken, roepen ze in Den Bosch en Meierijstad vooral gebruik te maken van de kennis en ervaring die er nu al is. -
Onderwijsplan: laat kinderen eerder naar school gaan en later een vervolgopleiding kiezen
Het hele onderwijs moet op de schop. Kinderen moeten vroeger beginnen met leren en pas later, rond hun vijftiende, de keus maken voor hun vervolgopleiding. Daardoor zullen de bekende schoolsoorten vmbo, havo en vwo op termijn verdwijnen.
-
PREMIUM
Bierdrinkers worden vaker gestoken door muggen, en andere weetjes over beestjes
Het tekenseizoen is begonnen, dus controleer je lichaam goed. Maar er liggen meer beestjes op de loer om je te steken en te bijten. Wie hebben het op jou gemunt? -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. -
PREMIUM
De Kamer wil verandering, maar of die komt is de vraag: ‘Verwacht niet dat Rutte zijn stijl aanpast’
Informateur Tjeenk Willink werkt aan voorstellen om de Haagse bestuurscultuur transparanter en dualistischer te maken. Iedereen wil het. Maar er komt nooit iets van.
6 reacties
R. Muis
Anoniem
Redacteur
Marleen 589610 Verbeij
Driel - Spaans