Volledig scherm
Leerlingen van een middelbare school tijdens een bezoekje aan de plenaire zaal van de Tweede Kamer in Den Haag.

Kabinet trekt miljoenen uit voor schoolreisjes naar het Binnenhof

Vanaf volgend jaar kunnen elke dag duizend middelbare scholieren op schoolreisje naar de Tweede Kamer. Het kabinet trekt miljoenen euro’s uit voor extra gidsen. Ook wordt het busvervoer vergoed, waardoor klassen uit het hele land naar Den Haag kunnen komen.

Het aantal schoolreisjes naar het Binnenhof moet de komende jaren verdubbelen, zo maakt het kabinet vandaag bekend. Daarvoor wordt in totaal 18,5 miljoen euro uitgetrokken. Van dat geld worden rondleidingen én busvervoer naar de Tweede Kamer betaald.

Op dit moment brengt zo’n 40 procent van de middelbare scholieren een bezoekje aan het parlement. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat alle leerlingen een keertje naar de Tweede Kamer komen, zo spraken zij vorig jaar af in het regeerakkoord.

,,De beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat moeten jongeren worden bijgebracht”, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. ,,Dit is een leuke manier om erover te leren en daar hebben ze hun leven lang plezier van.”

Blij met busvervoer

De jaarlijkse subsidie voor de extra schoolreisjes – die oploopt tot 4,8 miljoen euro in 2023 – komt uit de cultuurbegroting. ,,We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen”, zegt minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur. ,,Deze waarden vergen onderhoud en zijn belangrijk om door te geven.”

Stichting ProDemos – die de rondleidingen verzorgt – is blij dat nu ook het busvervoer wordt betaald. ,,Klassen uit Limburg, Zeeland en het Noorden haakten af, omdat de busreis voor hen te duur is”, zegt een woordvoerder. Vorig jaar kwamen ruimen 90.000 scholieren naar het Binnenhof. ProDemos verwacht dat dit toeneemt tot 180.000 in 2023.

Nu krijgt ProDemos jaarlijks ruim zes miljoen euro subsidie. Dat bedrag wordt flink verhoogd. Ook wordt op middelbare scholen lesmateriaal verspreid om de bezoekjes goed voor te bereiden en, eenmaal terug in de klas, na te bespreken.

Wilhelmus en Rijksmuseum

Het kabinet wilde eerder ook dat alle leerlingen het Wilhelmus leren en dat zij een keer naar het Rijksmuseum gaan. Van die plannen is weinig terecht gekomen. Aan het opnemen van het Wilhelmus in het lesprogramma wordt nog gewerkt. Museumbezoek wordt – net als het schoolreisje naar het Binnenhof – niet verplicht. 

Volledig scherm
Het Binnenhof tijdens Prinsjesdag. © ANP