Kabinet trekt nog eens 6 miljard uit en verlengt coronasteun tot 1 oktober
videoHet kabinet trekt nog eens zes miljard euro uit voor de verlenging van de coronasteun tot 1 oktober. In totaal heeft de overheid daarmee 80 miljard euro uitgetrokken om bedrijven en werkenden door de corona-epidemie te slepen.
Het kabinet had eerder al gezegd bedrijven niet te zullen laten vallen. De verlenging komt daarom niet als een verrassing. Regelingen voor loondoorbetaling (NOW), vaste lasten (TVL) en uitkeringen voor zelfstandigen (Tozo), blijven na 1 juli nog drie maanden doorlopen.
Nieuw is wel dat het kabinet startende of snel groeiende bedrijven meer tegemoet komt. Zij kwamen in de knel omdat zij voor de berekening van steun terug moesten vallen op een periode in 2020 waarin zij amper omzet hadden. Dat wordt nu aangepast. Zij mogen nu ook de maand februari van 2021 gebruiken als referentiemaand. Minister Stef Blok van Economische Zaken waarschuwt echter wel dat deze aanpassing extra werk met zich meebrengt, waardoor deze steun op zijn vroegst in juli kan worden verstrekt.
Ook grotere bedrijven die niet onder het midden- en kleinbedrijf vallen krijgen meer steun. Het subsidieplafond in de TVL wordt nog dit kwartaal verdubbeld tot 1,2 miljoen euro.
Diepe zakken
Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kunnen sommige sectoren nog niet zonder steun en worden de pakketten daarom voortgezet. Maar dit zou weleens de laatste keer kunnen zijn, stelt hij. ,,Te vroeg stoppen met steun is onverstandig, te laat ook. We moeten alert blijven waar de tijd om vraagt.”
Van de 6 miljard euro die de verlenging kost, gaat ruim de helft naar de loondoorbetalingsregeling NOW. Dat het totale bedrag voor steun nu op 80 miljard euro uitkomt, is volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra misschien moeilijk te bevatten, maar wel nodig. Toch nadert volgens hem het punt waarop de economie zelfstandig moet kunnen draaien. ,,Want onze zakken zijn weliswaar diep, maar we kunnen belastinggeld maar één keer uitgeven.”
Volgens Hoekstra zit Nederland in een overgangsfase, ‘op weg naar een normale economie'. Het Centraal Planbureau adviseerde eerder de steun niet te verlengen. Het kabinet kiest daar dus niet voor en breidt de steun zelfs nog iets uit.
Hoekstra zegt wel te hopen dat steun in het vierde kwartaal niet meer nodig is. ,,Die economen hebben natuurlijk wel een punt", zegt hij over het advies van het Centraal Planbureau. Maar hij gooit de deur naar een nieuwe steunronde nog niet dicht.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week12
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
PREMIUMColumn14
De karige beloning die Statenleden ontvangen zit me dwars
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. -
Met video
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Frankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen. -
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel.
-
PREMIUMMet video
Rusland moet ter verantwoording worden geroepen in Den Haag, maar hoe?
Ineens zou Den Haag een tribunaal krijgen waarin oorlogsmisdaden in Oekraïne worden vervolgd. Nou, het blijkt geen tribunaal en het gaat ook niet over oorlogsmisdaden. -
-
-
Ruzie bijgelegd: kabinet tegen nieuw Europees fonds om bedrijven te helpen
Het kabinet keert zich tegen een voorstel van de Europese Commissie om een nieuw fonds op te richten dat bedrijven subsidieert die investeren in nieuwe technologieën. Deze week vergaderen de Europese regeringsleiders over de plannen. -
7 vragen
Waarop gaan we stemmen op 15 maart, en wat heeft dat te maken met de Eerste Kamer?
Op 15 maart mogen we weer met zijn allen naar de stembus, deze keer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar waar stemmen we nou precies op? En wat hebben de provincies te maken met de Eerste Kamer? In dit artikel vind je alle antwoorden op vragen over de aankomende verkiezingen.