Volledig scherm
© Photo News

Kabinet: Turkije mag moskeeën blijven betalen

Het kabinet is niet van plan om de financiering van Nederlandse moskeeën vanuit de Turkse overheid te stoppen. Een Kamermeerderheid had daar wel om gevraagd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft het kabinet vanmiddag dat het volledig verbieden van buitenlandse financiering de grondwettelijke vrijheden aantast. Op dit moment betaalt de Turkse staat via moskeeorganisatie Diyanet de imams die in zo’n 145 Nederlands-Turkse gebedshuizen preken. Een meerderheid van de Kamer, op initiatief van CDA, ChristenUnie en SGP, noemt dat in strijd met de scheiding tussen kerk en staat.

Het kabinet zegt wel ‘ongewenste beïnvloeding voor politieke doeleinden’ te willen voorkomen. Zo heeft er een gesprek plaatsgevonden over de dubbele pet van een medewerker van Diyanet die zowel een diplomatieke als religieuze rol vervulde. Ook heeft de moskeeorganisatie toegezegd dat er een commissie komt, die de vermenging van religie en politiek probeert tegen te gaan.

Onderzoek

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop gaat daar niet mee akkoord. ,,Dit betekent dat Diyanet gewoon zijn gang kan gaan. Dat er elke vrijdag een preek wordt voorgelezen uit Ankara door een in Turkije opgeleide imam. Zo kun je de kwalijke politieke invloed uit Turkije geen halt toe roepen.’’

De SGP wil een grondige analyse van het kabinet waarom de grondwettelijke vrijheid wordt aangetast als de imams niet langer vanuit Turkije worden betaald.

CDA-leider Sybrand Buma toonde zich eerder bezorgd dat president Erdogan de moskeeën gebruikt om zijn agenda uit te voeren. ,,Zo gaat die hele integratie nooit lukken’’, zei hij eind vorig jaar.