Kabinet: Vanaf morgen boete voor schenden 1,5 meterplicht
Het is vanaf woensdag weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Tot nu gold het advies om dat te doen, in afwachting van de wettelijke regeling die heringevoerd moest worden.
De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen vanaf dan weer handhaven en boetes uitdelen. Op het schenden van de coronaregels staat een boete van 95 euro. Vorig jaar was dat nog 390 euro, maar op last van de rechter en later de Tweede Kamer is dat bedrag verlaagd.
Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden. De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.
Ook voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt een uitzondering, net als voor sporten en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat.
Er zijn ook plekken waar het praktisch niet mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Te denken valt aan contactberoepen, zoals kappers, stylisten, fysiotherapeuten, aan het openbaar vervoer en aan autorijlessen. Daar geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden én een mondmasker worden gedragen.
Opmars
Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.
Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.
In een reactie op de verplichte 1,5 meterregel melden politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) dat ze op korte termijn meer mensen nodig hebben om te kunnen controleren of mensen zich aan deze regel houden. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP. Volgens hem is het gezien de onderbezetting bij de politie niet “realistisch” om te verwachten dat het verplicht houden van afstand goed kan worden gecontroleerd.
Ook Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP, noemt de regel moeilijk te handhaven vanwege personeelstekorten. ,,Ik begrijp het besluit, maar voor boa’s is dit een opdracht die niet is uit te voeren”, aldus Gerrits. ,,We hebben er simpelweg de mensen niet voor en komen handen tekort.” Daarnaast wijst Gerrits erop dat boa’s terughoudend zullen zijn met het opleggen van boetes. “Mensen zullen weer aan de maatregel moeten wennen, dus ik denk dat het de eerste dagen voornamelijk aanspreken en attenderen is.”
Snoeihard
Dat denkt ook Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. ,,Deze verplichting overvalt ons allemaal, ook de boa’s. Dus het is niet zo dat er vanaf morgen snoeihard gehandhaafd gaat worden”, aldus de voorzitter. ,,Deze handhaving gaat ten koste van andere dingen, er staan geen extra mensen voor klaar.” Kuin denkt verder dat er eerst weken communicatie vanuit de overheid voor nodig is voordat mensen de urgentie en de noodzaak inzien. ,,Met handhaving alleen los je het niet op.”
De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
78
Brussel tikt Nederland op de vingers om mestregels, minister door het stof om ‘foute inschatting’
Nieuwe strengere mestregels worden toch eerder ingevoerd dan Landbouwminister Piet Adema van plan was. De ChristenUnie-bewindsman erkent een ‘foute inschatting’ te hebben gemaakt. -
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
EBI Vught krijgt eigen zittingszaal à 15 miljoen, zodat gevangenen als Taghi minder hoeven reizen
Er komt een zittingszaal binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught, waar de zwaarste criminelen vastzitten. Het gaat om een kleine zittingszaal waar onderdelen van strafzaken kunnen plaatsvinden, zodat de gedetineerden minder vaak naar een rechtbank elders hoeven te worden gebracht. De bouw is al gestart en kost zo'n 15 miljoen euro. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Nederlandse landbouw behaalt (door gestegen prijzen) dik exportrecord
De Nederlandse landbouw staat onder druk. Toch werd er in 2022 weer een exportrecord geboekt. Er werd voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd - een stijging van 17 procent ten opzichte van 2021. Dat kwam met name door hogere prijzen, melden Wageningen University en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Landbouw. -
-
-
Opinie
Voorstel salderingsregel moet de prullenbak in
Wie stroom opwekt met zonnepanelen en elektriciteit ‘overhoudt’, ziet dat verrekent met het energieverbruik. Dit ‘salderen’ wil de regering in 2031 afschaffen. Dom, stelt Renske Leijten. Slecht voor het draagvlak. -
Grote zorgen bij experts: aantal coronagevallen blijft ongeremd stijgen, ook meer opnames en doden
Het aantal coronagevallen gaat nog steeds in een rechte lijn omhoog. In de afgelopen week zijn meer dan 153.000 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal ooit, in de 73 keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de wekelijkse cijfers kwam. Experts maken zich zorgen en verwachten nog strengere maatregelen. ,,We zijn veel te laat met ingrijpen, dit wordt gewoon een harde lockdown”, zegt viroloog Bert Niesters (UMCG) tegen deze site.