Volledig scherm
Vuurpijlen in een opslag. © ANP XTRA

Kabinet: verbod op vuurwerk wordt uitgebreid

UpdateHet kabinet gaat de verkoop en het afsteken van nog meer soorten consumentenvuurwerk verbieden. De maatregel moet al bij de volgende jaarwisseling ingaan. 

Dat werd zojuist duidelijk na de wekelijkse ministerraad. Om welk vuurwerk het precies gaat, is nog niet afgebakend. Het kabinet wil ‘liefst in februari’ met een plan komen. Voor de hand ligt een ban op pijlen en knalvuurwerk, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) eerder voorstelde. 

Volgens premier Mark Rutte is de jaarwisseling ‘totaal misgegaan'. ,,De normen zijn, opnieuw helaas, overschreden. Het is schandalig hoe sommige mensen zich hebben gedragen. Wij vinden: we kunnen niet op de oude voet door.” De premier merkt daarbij op dat vuurwerk mensen ‘veel plezier brengt', maar zei ook dat het ‘nog niets eens zo'n heel oud gebruik is’. 

‘Noodzaak’

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) werkt ook aan maatregelen om de handhaving te verbeteren, zei hij vanmiddag. Hij noemt het ‘noodzaak’ om het vuurwerk verder aan banden te leggen. ,,Deze jaarwisseling is voor veel mensen niet verlopen zoals het moest. Geweld, letsel, oneigenlijk gebruik van vuurwerk, brandstichting en vernielingen. Groepen mensen maken er een Wilde Westen-puinhoop van.”

Waarschijnlijk worden knalvuurwerk en vuurpijlen verboden, maar dat wilde Grapperhaus niet bevestigen. Hij vertelde wel de eerdere aanbevelingen van de OVV te willen volgen, waarin precies dat gesuggereerd werd. Rutte noemde een totaalverbod vanmiddag ,,onwaarschijnlijk’’. Afgelopen zomer werd al besloten om het zwaarste consumentenvuurwerk, in de categorie F3, vanaf 2020 in de ban te doen. ,,Ik vind dat het daarbij niet kan blijven”, zei Rutte. Concreter wilde hij het niet maken, wel zei hij dat ,,de ‘of’-vraag niet meer aan de orde is”. De premier denkt dat het kabinet in de loop van februari “met nadere mededelingen zal komen”.

Het kabinet neemt met dit besluit een flinke stap, omdat het komende jaarwisseling eigenlijk nog alleen maar ratelbanden van duizendknallers wilde gaan verbieden. 

Steun

Inmiddels is er echter een meerderheid in de Tweede Kamer voor het verder inperken van vuurwerk onder consumenten. Daartoe behoren ook coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. Regeringspartijen CDA en VVD gingen eerder juist niet akkoord met verdere verboden, maar het kabinet lijkt dus te rekenen op steun van die partijen in de Tweede Kamer. 

Burgemeesters en partijprominenten lieten deze week al weten dat hun partijen een verdere vuurwerkban zouden moeten steunen. Zo spraken VVD-burgemeesters Johan Remkes en Jan van Zanen zich daarvoor uit. CDA-vicepremier Hugo de Jonge zei dat de oud- en nieuwviering ‘natuurlijk niet langer’ zo kan als nu. 

Lobby

De vuurwerkbranche liet deze week ook weten achter een verder verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te staan. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil het liefst op korte termijn een akkoord bereiken waarin ‘de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling’ zijn opgenomen. ,,Want zo kan het niet langer”, meldde een woordvoerder. Een dergelijk verbod zou zo’n vijftien procent aan inkomsten schelen overigens, wat uiteraard in schril contrast staat met een totaalverbod waarvoor ook wordt gepleit.

Oogartsen vinden inperken vuurwerkverkoop niet voldoende
,,Fijn dat het kabinet de goede kant op buigt, maar het is nog niet voldoende.” Dat zeggen oogartsen Jan Keunen en Tjeerd de Faber.

Faber, oogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam, noemt het ,,top” en ,,fantastisch” dat het kabinet zo een eerste stap zet, maar merkt op dat het advies van de onderzoeksraad destijds ,,meteen had moeten worden overgenomen”.

De oogartsen willen een totaalverbod voor consumentenvuurwerk, met vuurwerkshows door professionals. ,,Dan heb je geen kans meer op dat soort letsels. Laten we nu maar kijken wat de letselschade is bij een gedeeltelijk verbod en van daaruit verder gaan.”

De artsen zijn ook betrokken bij het zogenoemde Vuurwerkmanifest, een online initiatief voor een verbod op consumentenvuurwerk.