Kabinet versoepelt, want: ‘Maatregelen schaden onze gezondheid’
CORONAPERSCONFERENTIEHet kabinet zet de versoepelingen van de coronamaatregelen door. Dat is ‘een risico’, zei coronaminister Ernst Kuipers vanavond, maar merkte hij op: ,,Nog langer met maatregelen leven beschadigt onze gezondheid.”
Horeca en cultuur gaan dus weer open vanaf morgen, dierentuinen en pretparken ook. Sportcompetities worden hervat, publiek bij profsport is weer welkom. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de versoepelingen. De coronapas (3G) is op veel plekken verplicht, de 1,5 meter-afstandregel blijft van kracht, de mondkap moet vaak op en binnen moet met vaste zitplek gewerkt worden. Alles moet bovendien om 22.00 uur sluiten. De maatregelen gaan gelden tot en met 8 maart, zo is het plan. Al is er over drie weken wel een ‘weegmoment’.
Kuipers waarschuwde wel: ,,De druk op de zorg gaat toenemen. Maar er zijn lichtpuntjes. Bij omikron liggen mensen minder lang in het ziekenhuis en hebben mensen minder lang zorg nodig.”
Premier Mark Rutte zei dat ‘het tegenstrijdig voelt deze stap te zetten'. ,,Juist nu de besmettingscijfers door het dak gaan. We nemen gewoon een risico, maar ook het OMT denkt dat het kan. De besmettingscijfers zijn over drie weken echt hoger. Het is aan ons allemaal dat dit gaat lukken, door ons aan de basisregels te houden.”
Rutte zei wel ‘bewust de grenzen van het mogelijke’ op te zoeken. Maar Rutte zei dat de druk vanuit de samenleving een rol heeft gespeeld ‘achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zitten zulke grote problemen en spanningen, zei hij.
Na verwerking van bemoedigende gegevens over omikron exploderen de RIVM-ziekenhuisgrafieken niet langer. Daarom durft de regering een flinke stap terug te zetten naar het oude normaal. Kuipers: ,,In 2 jaar corona zijn we heen en weer geslingerd tussen dieptepunten en hoogtepunten. Een opening in de zomer, een sluiting in de zomer. En dit is opnieuw een belangrijk moment. We hebben te maken met torenhoog aantal besmettingen, en toch zetten we een belangrijke stap.”
Het kabinet heeft nog wel het hoofd gebroken over het eindtijdstip van 22.00 uur. Het OMT adviseerde 20.00 uur, maar het kabinet wil verder gaan om sectoren tegemoet te komen. Wel wil Rutte die grens aanhouden. ,,Dit is al een flinke stap. Als we zouden gaan variëren, door bijvoorbeeld de bioscopen open te houden, dan is het niet meer te handhaven. Eén duidelijke eindtijd van 22.00 uur is ook wat de burgemeesters willen. Als je gaat variëren blijven mensen misschien ook op straat hangen.”
Luister onze podcast Politiek Dichtbij.
Slechtste geval
De versoepelstap is dus niet zonder risico: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zal toenemen, denkt het OMT, al weet niemand precies met hoeveel. De inschatting is nu dat in het aantal opnames mogelijk oploopt tot hoogtes vergelijkbaar met ‘de deltapiek’ begin december. Toen moest een bult reguliere zorg afgeschaald worden om ‘code zwart’ te voorkomen.
In de nieuwe RIVM-prognoses loopt het totaal aantal coronapatiënten op tot 4500 op de verpleegafdeling (nu 880) en tot 800 op de ic (nu 260). Wel waarschuwt OMT-voorzitter Jaap van Dissel in zijn nieuwste advies: ,,Ook hier is de onzekerheidsmarge groot.” In februari zal het aantal ziekenhuisopnames stijgen, met een verwachte piek in maart. ,,Er zal weer een groot beroep op de zorg gedaan moeten worden, en nog meer dan voorheen op de gehele zorgketen - van huisarts, mantelzorger en wijkverpleegkundige tot ziekenhuis en verpleeghuiszorg.”
Maar al met al denkt het OMT dat de belasting niet erg veel minder wordt als er stap voor stap versoepeld zou worden.
Deze versoepelingen maakt het kabinet vandaag bekend
- Cultuur, horeca, sport en evenementen kunnen weer, tot 22.00 uur
- Ook pretparken en dierentuinen mogen open
- Sportcompetities kunnen doorgaan, publiek is weer welkom in stadions (op max 1/3 van de capaciteit)
- De (3G-)coronapas is op veel plekken verplicht
- Binnen moet nog gewerkt worden met vaste zitplekken, ook mogen er maximaal 1250 bezoekers komen
- Buitenevenementen mogen op maximaal een derde van de capaciteit
- Supermarkten kunnen ook open tot 22.00 uur
- De nachthoreca blijft gesloten, het thuiswerkadvies blijft van kracht
-Het nieuwe regime geldt in principe tot en met 8 maart.
Zoveelste keer
Zo komt het kabinet voor de zoveelste keer deze pandemie op onbekend terrein terecht. De komende weken zal de verhouding infectie versus ziekenhuisopname voor Nederland duidelijk worden, en dan kan er verder versoepeld worden na deze tussenstap. Of er zullen - en dat is niet uit te sluiten, stelde minister Ernst Kuipers (D66) vorige week - opnieuw restricties moeten ingaan.
Die laatste boodschap zal grotendeels gericht zijn aan dovemansoren, nu landen om ons heen versoepelen en zonder harde lockdown de omikrongolf doorstaan. De Nederlandse semi-lockdown, daarmee solist in een flink deel van de EU, was niet meer vol te houden, zo bleek gisteren opnieuw.
Lees verder na de video.
Versoepelstap
In een zeldzaam breed symbool van protest schaarden ruim 250 burgemeesters zich achter de noodkreet van collega’s als Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Breda) vorige week. Zij eisen een fundamentele herziening van het coronabeleid, nu al zolang zoveel gevraagd wordt van zoveel mensen.
Voorlopig worden zij bediend met deze versoepelstap. Als eventuele aanscherping van maatregelen nodig is, zal het kabinet uit een totaal ander vaatje moeten tappen om die geest weer in de fles te krijgen.
Helemaal gerust zijn betrokkenen er dan ook niet op: ,,Dit is een majeure stap”, zegt een Haagse bron. Terwijl het OMT aanraadt om de avondsluiting naar 20.00 uur te halen, gaat het kabinet met 22.00 uur toch een stap verder. ,,Het is echt spannend. Het aantal besmettingen zal gaan toenemen. En als het verkeerd gaat, zit je over drie weken echt weer in een andere film.”
Niet meer hele klassen uit voorzorg naar huis
- Het OMT adviseert een ander quarantaineprotocol voor kinderen: kinderen tot en met 12 jaar hoeven alleen nog in afzondering als ze zelf klachten hebben, of op advies van de GGD.
- Daardoor hoeven niet meer hele klassen naar huis als er meer dan drie besmettingen zijn, vinden de experts.
- Na nauw contact met een besmet persoon - in de klas of thuis - krijgen de kinderen wel het advies dagelijks een zelftest te doen. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan. Ook wordt geadviseerd contact met ouderen voor minstens tien dagen te vermijden.
- Kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar mogen er ook voor kiezen om vijf dagen in quarantaine te gaan. Die stopt dan na een negatieve test bij de GGD.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMgrensoverschrijdend gedrag
‘Trap na voor slachtoffers’: critici maken gehakt van verklaring gemeente over vertrek burgemeester
‘Een slag in de nek en een trap na voor de melder(s) van grensoverschrijdend gedrag door burgemeester Pieter Paans’. Zó ziet deskundige Inge te Brake de verklaring van de gemeente Krimpenerwaard over zijn plotselinge vertrek. -
8
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil fractie leiden
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken stelt zich kandidaat om fractievoorzitter te worden van de PvdA. Eerder deed haar collega Henk Nijboer dat ook al. De negen Tweede Kamerleden van de partij bepalen vrijdag wie het wordt.
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak. -
OMT: Geen quarantaine meer voor kinderen zonder klachten
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen als zij in contact zijn geweest met iemand die het virus onder de leden had. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan. Ook wordt geadviseerd contact met ouderen voor minstens tien dagen te vermijden.