Een luchtopname van Circuit Zandvoort afgelopen zomer.
Volledig scherm
Een luchtopname van Circuit Zandvoort afgelopen zomer. © ANP

Kabinet weigert portemonnee te trekken voor Formule 1-race Zandvoort

Het circuit van Zandvoort krijgt geen geld van het kabinet om de Formule 1 naar Nederland te halen. Het circuit had om een jaarlijkse bijdrage van 5 miljoen euro gevraagd, maar minister Bruno Bruins (Sport, VVD) voelt daar niet voor.

Het is maar de vraag of de Formule 1 op Zandvoort door kan gaan zonder de miljoeneninjectie van de regering. 

Het kabinet weigert de portemonnee te trekken voor een ‘commercieel sportevenement’ waarvan de rechten in handen zijn van een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, schrijft Bruins: ,,Het kabinet is van mening dat een rijksbijdrage daarom niet nodig, noch gerechtvaardigd is. Ook andere commerciële sportevenementen kunnen zonder financiële steun van de Rijksoverheid worden georganiseerd. Daarnaast zijn er, gezien de omvang en impact van de GP Formule 1, voldoende mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven om hieraan een financiële bijdrage te leveren en daar voordeel uit te halen.”

Sponsoren

Het geld dat het kabinet voor sport heeft vrijgemaakt, besteedt Bruins liever aan bijvoorbeeld sporten en bewegen voor kinderen. Omdat Formule 1 elk jaar terugkeert, kan er ook geen geld uit het potje voor eenmalige sporttoernooien worden bijgelegd.

Het kabinet vindt het wel ,,mooi om te zien’' dat Zandvoort de autorace naar Nederland probeert te halen. Het circuit mag daarom wel rekenen op alle steun om vergunningen en dergelijke in orde te maken.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in actie tijdens het NK Scootmobiel op het Circuit van Zandvoort afgelopen zomer
Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in actie tijdens het NK Scootmobiel op het Circuit van Zandvoort afgelopen zomer © ANP
Minister Bruno Bruins
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins © ANP