Volledig scherm
Uit de politierapportage blijkt dat de woning werd gebruikt als hennepkwekerij © anp

Kabinet: Wij willen dat experiment met legale coffeeshops slaagt

Het kabinet heeft de doelstelling om het experiment met de opzet van enkele gereguleerde coffeeshops te laten slagen. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag tijdens een Kamerdebat. De coalitiepartijen zijn verdeeld over het doel van deze proef, die in het regeerakkoord is afgesproken. 

Afgelopen vrijdag meldde het kabinet al dat in zes tot tien (middel)grote gemeenten gereguleerde coffeeshops zullen komen. In welke plaatsen en op welke manier, daarover moet een adviescommissie zich gaan uitspreken. Deze commissie wordt komende maanden opgetuigd.

Grapperhaus: ,,We gaan op zoek naar deskundigen en wetenschappers die kunnen bijdragen aan het nagestreefde succes van dit experiment. Wij willen dat deze proef slaagt. Het moet dus deugen." 

Het is in ieder geval de bedoeling dat gemeenten worden geselecteerd van verschillende samenstelling, en die verspreid zijn over het land. Het experiment moet qua omvang wel beperkt blijven. Het concept dat in Utrecht populair is, de cannabis social clubs, of verkopen via internet vallen niet onder het experiment. Het gaat puur om gereguleerde coffeeshops.

Quote

We gaan op zoek naar relevante deskundi­gen en wetenschap­pers die kunnen bijdragen aan het nagestreef­de succes van dit experiment

Ferdinand Grapperhaus
Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus © ANP


,,De proeven gaan op kleine schaal plaatsvinden. Dan kunnen we de effecten onderzoeken van regulering van wietteelt en -verkoop", aldus Grapperhaus. De minister van Justitie en Veiligheid voegde nog toe 'zich geen illusies te maken' over het effect van het experiment op het criminele circuit.

Verdeeld

Quote

Deze experimen­ten met regulering wietteelt zijn voor ons geen opmaat naar legalise­ring van de 'achterdeur' voor coffee­shops

Stieneke van der Graaf, ChristenUnie

De regeringscoalitie is verdeeld over het vrijgeven van wietteelt en -verkoop, ondanks de afspraak over het experiment in het regeerakkoord. ,,We hebben alleen afspraken binnen coalitie gemaakt over een proef", zei Kamerlid Van der Graaf (ChristenUnie). ,, Deze experimenten met regulering wietteelt zijn voor ons geen opmaat naar legalisering van de 'achterdeur' voor coffeeshops."

Deze uitspraken doen oppositiepartijen twijfelen of zo'n experiment dan wel zin heeft, als er toch niks gebeurt met de resultaten. 

Pvda'er Kuiken wilde daarom letterlijk uit de mond horen van de aanwezige bewindslieden, Grapperhaus (J&V) en Bruins (Volksgezondheid), dat er geen geheime coalitieafspraak bestaat om uiteindelijk niets te doen met de resultaten van de proef regulering wietteelt. Bruins ontkende vervolgens het bestaan van zo'n deal. ,,Volgens mij moeten er uit dit experiment dingen komen die we willen bespreken."

Nuchter

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg lag onder vuur van de oppositie, omdat zij zich vóór het regeerakkoord uitsprak als een fel tegenstander van coffeeshops, maar nu de kabinetsplannen steunt. Van Toorenburg daarover: ,,De realiteit is dat we de coffeeshops niet hebben kunnen sluiten, we hebben geen 76 zetels in de Tweede Kamer. Dus moeten we nu nuchter zijn."

Het wetsvoorstel voor de proef met gereguleerde wietteelt en legale coffeeshops komt in het tweede kwartaal, al noemde minister Grapperhaus die planning vanmiddag 'ambitieus'. In februari wordt al wel meer duidelijk over de vervolgplanning en een einddatum, die de proef sowieso zal meekrijgen.