Kabinet wil noodtoestandwet gebruiken voor avondklok
Het kabinet pakt mogelijk een ‘slapende’ wet uit de kast, nu het aan het kijken is naar het instellen van een regionale avondklok. Voor de juridische onderbouwing van zo’n eventuele avondklok is een soort noodtoestand-wet beschikbaar, maar ingewijden zeggen dat ‘we niet de noodtoestand gaan uitroepen’.
Delen per e-mail
Dat zou namelijk betekenen dat het kabinet vergaande bevoegdheden krijgt en ook de Tweede Kamer kan omzeilen bij het besluiten tot maatregelen als een avondklok. ,,Dat gaan we niet doen,’’ zegt een bron. ,,We zullen alles eerst voorleggen aan de Tweede Kamer.”
Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat er naar de wet wordt gekeken maar dat het ‘voor de hand’ ligt dat het kabinet zich van voldoende steun in de Kamer zou verzekeren, voor deze stap wordt gezet.
Het gaat om de zogeheten Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, die in werking is getreden op 3 april 1996, maar niet is ‘geactiveerd’. Volgens bronnen wordt er eerder gekeken naar welke delen van die wet bruikbaar zouden zijn om een avondklok te kunnen instellen. Van het activeren van de gehele wet zou geen sprake zijn. ,,Wel kunnen delen nuttig blijken om onderbouwing te vinden voor maatregelen.”
Voet van oorlog
Het kabinet zou op voet van oorlog komen met de Tweede Kamer als het deze wet zou opleggen, bleek gisteravond in een Tweede Kamerdebat, want onder andere D66 en de PVV steunen de eventuele avondklok helemaal niet.
Het kabinet houdt deze achter de hand voor regio’s waar het aantal besmettingen te veel oploopt en zei eerder dat het komende week besluit of het die maatregel wil nemen. Maar de weerstand in de Tweede Kamer is groot.
Oorlog
PVV-leider Wilders wilde er in ieder geval niet van horen. ,,Een avondklok doet denken aan de donkerste periode van ons land’’, verwees hij naar de Tweede Wereldoorlog. ,,Als het dan ook nog geen effect heeft, dan is dat niet proportioneel.”
D66-leider Rob Jetten: ,,Ik begrijp dat het kabinet heel kritisch kijkt naar die drie regio’s, omdat het daar echt nog niet goed gaat, maar een overheid die voor zes uur per dag tegen mensen gaat zeggen dat ze niet naar buiten mogen, maar daarbij eigenlijk niet goed kan onderbouwen wat het effect is op het aantal besmettingen... Ik ben nog steeds niet overtuigd en ik zal dit volgende week zeer kritisch beoordelen.”
Probleem
Als iemand na 22.00 uur op straat is, dan heeft die een probleem
Rutte verdedigde een eventuele avondklok toch. Deze zou dan gelden tussen 22.00 uur ‘s avonds en 04.00 uur ’s morgens. Het kabinet wees daarbij naar de regio’s Rotterdam, Dordrecht en Twente, al lijkt Brabant nu meer problemen te hebben.
Rutte zei daar ‘draagvlak’ te bemerken voor zo’n maatregel. ,,Ik merk ook uit de eerste reacties uit de regio’s dat er wordt gezegd: bij ons is het ook wel heel heftig, we snappen dat er misschien meer moet, hoe vervelend dat ook is. ,,Daarmee voorkom je dat mensen thuis allemaal grote dingen gaan organiseren na 22.00 uur, want daarna moeten mensen weer naar huis toe. Het zal nooit helemaal terug naar nul gaan, maar door ervaringen in het buitenland denken we dat een avondklok in zo’n situatie echt kan bijdragen. In bijna heel Europa zijn er vormen van avondklokken. We hebben gezien dat het in Antwerpen heel succesvol was.”
Hij legde gisteren nog niet uit hoe de wet precies zou gaan werken. Wel zei hij: ,,Als iemand na 22.00 uur op straat is, dan heeft die een probleem, tenzij die persoon kan aantonen dat hij in de zorg werkt of ‘s nachts een winkel moet bevoorraden of in ploegendienst werkt. We gaan nog even precies bekijken hoe je dat dan moet aantonen, maar dat gaan we proberen zo administratief licht mogelijk te maken.”
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Kamer klaagt: beleid kabinet te grillig en willekeurig
Het kabinet oogst kritiek in de Tweede Kamer: de coronamaatregelen zijn ‘te onvoorspelbaar’ en willekeurig. Wél de bieb sluiten, maar Ikea openhouden. Dat snappen veel partijen niet. -
Peiling De Hond: ‘VVD verliest zes zetels als er nu verkiezingen zouden zijn’
Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD zes zetels minder krijgen dan de partij in maart tijdens de verkiezingen behaalde, namelijk 28 in plaats van 34. Dat stelt Maurice de Hond. Als er een Lijst Pieter Omtzigt zou zijn, dan zou die 27 zetels krijgen. De opiniepeiler ondervroeg vrijdag en zaterdag bijna 4000 mensen. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
VIDEO
Vera Bergkamp (D66) verslaat Arib en is nieuwe Kamervoorzitter: ‘Dit is de Champions League’
D66-Kamerlid Vera Bergkamp (49) is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze won in één stemronde van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV’er Martin Bosma. Volgens Bergkamp is het Kamervoorzitterschap de ‘Champions League’. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil.
-
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer. -
PREMIUMVIDEO
Vasten is goed voor darmen en lever: ‘Sla de lunch voortaan over’
Vasten is goed voor de darmen en lever. Zo goed zelfs dat hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Maikel Peppelenbosch aanraadt om de lunch voortaan over te slaan. ‘Door meer tijd tussen maaltijden te laten, wordt de darmflora beter en zit je lekkerder in je vel.’ -
PREMIUM
Afserveren van Rutte levert Segers pislinke reacties op: ‘Partijen lijken vergeten dat ze jaren samenwerkten’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: waarom politici het nóóit persoonlijk moeten maken.