Volledig scherm
Vuurwerkresten op straat. Het kabinet gaat het consumentenvuurwerk enigszins aan banden leggen. © ROBIN UTRECHT

Kabinet wil verbod op ‘allerzwaarste’ vuurwerk, branche zegt dat dit ‘niets helpt’

UpdateHet kabinet wil een verbod instellen op de zwaarste categorie van consumentenvuurwerk. Het gaat dan bijvoorbeeld om 100.000-knallers. Volgens de Vuurwerkbranche zelf helpt dit niets. 

Ingewijden in Den Haag melden dat het kabinet aanstaande vrijdag over het verbod wil besluiten in de ministerraad. Het verbod zou bij de jaarwisseling van 2020 naar 2021 moeten ingaan.

Het gaat alleen om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie, dat zijn onder meer zware, lange ratelbanden en Chinese rollen. Het meeste consumentenvuurwerk valt daar niet onder, dat is ondergebracht in de F2-categorie.

Ter illustratie: categorie 4 wordt gebruikt voor vuurwerkshows, categorie 3 is volgens de politie ‘meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik’, maar wordt dus wel degelijk ook aan consumenten verkocht.

‘Helpt niks’

De vuurwerkbranche reageert met verbazing op het plan. ,,We hebben even snel gerekend: dit kost ons minder dan een derde van één procent van de omzet”, zegt Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechiek Nederland. ,,Dit gaat alleen om 100.000-klappers en die zijn al totaal niet meer populair, om de allerzwaarste single shots die je hooguit hier en daar nog kan kopen en om kerststerren van meer dan een meter, geloof ik.”

Quote

Dit is minder dan een derde van één procent van de totale omzet

Leo Groeneveld

,,Als het doel is het aantal letselgevallen te verlagen, helpt dit helemaal niets”, vervolgt Groeneveld. ,,Wij hebben zelf anderhalf jaar geleden een voorstel gedaan dat veel verder gaat. Om bijvoorbeeld álle single shots eruit te halen, die buisjes waarmee je kan schieten en die op vijftien meter hoogte keihard knallen. Maar over dat voorstel heb ik alleen maar gehoord: wij zijn niet van het verbieden. En dan nu dit. Dit helpt niks. Ik begrijp er niets van. En dan gaan we straks weer constateren dat het niks heeft geholpen.”

Critici

Met het verbod komt het kabinet critici van vuurwerk tegemoet, enigszins althans. Eerder pleitten de Nationale Politie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De baas van de Nationale Politie, Erik Akerboom, zei onlangs nog in een interview met deze site dat het kabinet die adviezen te makkelijk terzijde had geschoven.

Het kabinet wilde tot dusver alleen weten van minder vergaande maatregelen. Zo werden vuurwerkverkopers verplicht veiligheidsbrillen en lonten aan klanten mee te geven.

De OVV zei hierop dat dit tijdens de jaarwisseling niet zou leiden tot een ‘structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade’. Ook Akerboom noemde dat slechts ‘stapjes in de goede richting’. ,,Ik concludeer dat het te weinig is.”

De Nationale Politie laat weten dat ook het nieuwe voorgenomen besluit veel te mager is.  ,,Mocht het kabinet overgaan tot de maatregelen zoals nu gemeld, dan is dat zeer teleurstellend na de stevige woorden, uitgesproken met nieuwjaar.” 

Volgens de politie wordt het ‘breedgedragen appèl aan het kabinet’, dat naast de politie ook van burgemeesters, hulpverleners en artsen kwam, ‘door het kabinet niet gehoord’. ,,Kortom, deze maatregelen van het kabinet, mocht dit inderdaad tot besluitvorming komen, zijn wat ons betreft onvoldoende om de traditie van de jaarwisseling op een feestelijke en veilige manier in stand te houden. De politie zal met concrete voorstellen blijven komen voor een veilige en feestelijke viering van oud en nieuw.”

Politiek

Politiek ligt een algeheel (of ruimer) verbod echter heel gevoelig. Vooral de VVD is tegen zo'n generiek verbod, terwijl D66 en ChristenUnie er wel meer voor voelen. Het verbod op de zwaarste categorie lijkt het compromis te zijn geworden nadat het intern al op ruzie uitdraaide over dit onderwerp.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) zei in reacties steevast dat veiligheid voor hem voorop staat, maar dat er ‘ook heel veel mensen zijn die vuurwerk op een gewone manier afsteken, niets verkeerd doen’. ,,Dan krijg je een hele moeilijke afweging”, zei hij eerder.

Volgens de politie en de OVV deed het kabinet daarmee echt onvoldoende. De OVV wees er de laatste twee jaar op dat elk jaar gemiddeld één dode valt en er zo’n 11.000 incidenten worden gemeld.

We waarschuwen altijd voor onze vingers en ogen bij het afsteken van vuurwerk. Maar is dat wel het grootste gevaar? De Universiteit van Nederland vroeg het professor Onno van Schayck. Bekijk de video hier: