Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is.
De eurocommissaris schrijft zich af te vragen of Nederland wel aan alle voorwaarden gaat voldoen om voor de langzamere afbouw van het mest uitrijden in aanmerking te komen. Dit naar aanleiding van een brief van minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan de Kamer, begin december, die de indruk wekt dat er voor boeren meer tijd is en meer mogelijk is dan afgesproken. De commissaris wijst erop dat de uitzonderingspositie verdwijnt als Nederland niet aan de voorwaarden gaat voldoen.
Desondanks meldde Adema pas afgelopen vrijdag dat de mestregels onder zware druk vanuit de Europese Commissie toch al dit jaar flink worden aangescherpt, terwijl het kabinet eerder nog had beloofd dat 2023 voor een aantal maatregelen nog een ‘overgangsjaar’ zou zijn.
Het ministerie van Landbouw meldt dat Adema de brief op 19 december ‘ambtelijk heeft gekregen', maar niet heeft gelezen voor het debat van 20 december. ,,Wel was bekend dat de Europese Commissie zorgen had of we voldoende deden om aan alle voorwaarden te voldoen", aldus een woordvoerder. ,,De minister ging tijdens het debat wel uit van vervolggesprekken met de commissie over deze kwestie, vandaar zijn uitspraken. Hij dacht op dat moment met een inhoudelijke uitleg de Commissie nog te kunnen overtuigen waarom een aantal maatregelen later in zouden gaan, vandaar dat hij toen aangaf geen grote zorgen te hebben.”
‘Geitenpaadje’
Het ‘overgangsjaar’ viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden. Nu moeten boeren al vanaf maart voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector. ,,Daar moeten we verder over praten”, laat Adema via zijn woordvoerder weten.
Adema liet eerder vandaag ook weten te begrijpen dat er onder boeren veel onrust is ontstaan. Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over. Door de aanscherping zal een aantal boeren bufferstroken langs sloten moeten aanleggen, waar geen mest uitgereden mag worden. Ook moeten landbouwers na de oogst bepaalde gewassen telen, zodat mest niet uit de grond spoelt.
Adema wilde wel dat Nederlandse boeren aan deze regels zouden voldoen, maar hield ook rekening met ‘de agrarische praktijk’. Hij erkende dat Nederland daarmee wellicht een juridisch ‘geitenpaadje’ had gezocht om de pijn voor boeren te verzachten.
Woedend
Vandaag zat de minister met verschillende landbouwgroepen aan tafel in het kader van het landbouwakkoord. Daarbij is ook gesproken over de aangescherpte mestregels. Agractie en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland zijn woedend over de gang van zaken rondom de zogeheten mestderogatie. Woensdag zal het onderwerp in de Tweede Kamer ter sprake komen tijdens een debat. LTO noemt de komende dagen ‘cruciaal’. ,,De minister is aan zet.”
Agractie vroeg zich vandaag af of er ‘met deze overheid wel afspraken te maken zijn’. Volgens LTO is het nu nog maar de vraag of het nog gaat lukken om een landbouwakkoord te sluiten. ,,Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd? Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar.”
Adema zei eerder al dat het kabinet zelf maatregelen neemt, mocht het niet lukken om tot een akkoord te komen. ,,Het landbouwakkoord is dé kans voor boeren om afspraken te maken over de toekomst van de landbouw.” Hij erkent dat het gesprek maandag ‘stevig’ was. ,,We hebben als overheid ook veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Boeren geschokt door plotselinge omslag mestregels: ‘Laten ons in de stront zitten’
,,Het is niet te geloven.’’ Boeren in de regio zijn geschokt dat de regels voor het uitrijden van mest per 1 maart worden aangescherpt. Landbouwminister Piet Adema werd vandaag teruggefloten door de Europese Commissie voor het uitstel dat hij de boeren eind vorig jaar gaf. ,,Dit zijn verplichtingen waar je je niet aan kúnt houden’’, briest veehouder Willeam Schoonhoven. -
Koken & Eten
Op kruidenpotjes zitten ook bacteriën: maak ze schoon als je voedselvergiftiging wilt voorkomen
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Brussel tikt Nederland op de vingers om mestregels, minister door het stof om ‘foute inschatting’
Nieuwe strengere mestregels worden toch eerder ingevoerd dan Landbouwminister Piet Adema van plan was. De ChristenUnie-bewindsman erkent een ‘foute inschatting’ te hebben gemaakt. -
Strengere mestregels zijn nieuwe klap voor boeren
Dat boeren minder mest mogen uitrijden over hun land, heeft voor hen grote financiële gevolgen. Dat zij nu de ene na de andere tegenvaller krijgen, komt mede doordat politici en boerenorganisaties te lang hebben gedacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
21
Voor elke demonstrant gelden dezelfde regels
Opruiing is verboden in ons land. Zomaar een weg blokkeren eveneens. Dat Kamerleden roepen dat de aanhouding van zeven klimaatactivisten in strijd is met het demonstratierecht, getuigt van weinig kennis van de regels, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Rekenkamer: kabinet geeft Tweede Kamer geen totaalbeeld klimaatmiljarden
Doordat het kabinet geen duidelijk en eenduidig totaalbeeld kan geven van hoeveel er aan klimaatmaatregelen wordt uitgegeven, weet de Tweede Kamer niet hoeveel er precies wordt uitgegeven. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer (ARK) na eigen onderzoek.