Volledig scherm
Mark Rutte © ANP

Kabinet woest over moddergooien Russische ambassadeur

Het kabinet heeft woedend gereageerd op aantijgingen van de Russische ambassadeur die zegt dat het onderzoek naar de MH17-ramp niet deugt. Premier Rutte zegt dat hij ‘pal staat voor de onafhankelijkheid van het onderzoek’. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemt de Russische kritiek ‘pijnlijk’.

Quote

De beschuldi­gin­gen van de ambassa­deur helpen niet

Minister Ollongren

In een interview zegt de Russische ambassadeur in Nederland, Alexander Sjoelgin, dat het onderzoek naar de ramp in Oekraïne op 17 juli 2014 ‘partijdig’ is. Volgens hem nemen onderzoekers door Rusland aangeleverde informatie minder serieus dan informatie van amateurspeurders.

,,Ik vind dit pijnlijk”, zegt minister Ollongren. ,,Wij hebben er alles aan gedaan om heel grondig en onafhankelijk onderzoek te doen. Dan misstaat het om daar kritiek op te hebben.” Volgens Ollongren wordt de relatie met Rusland er niet beter op. ,,De beschuldigingen van de ambassadeur helpen niet.”

Onafhankelijk

Quote

Ik laat me niet vertellen dat de mensen van het Joint Investiga­ti­on Team hun werk niet goed doen

Premier Rutte

Ook premier Rutte reageert fel. ,,Ik laat me niet vertellen dat de mensen van het Joint Investigation Team (JIT) hun werk niet goed doen”, laat hij weten vanuit Brussel. ,,Ik sta pal voor hun onafhankelijkheid en die van het Openbaar Ministerie. De Nederlandse regering wil zich politiek niet bemoeien met het onderzoek. Maar als mensen de kwaliteit en onafhankelijkheid ervan in twijfel trekken, dan heb ik de verantwoordelijkheid die verwijten te verwerpen.”

Ambassadeur Sjoelgin werd in september nog op het matje geroepen door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ook toen had de Rus ‘ongefundeerde kritiek’ geuit op het MH17-onderzoek.

Sjoelgin meldde vandaag dat Rusland zich niet bezighoudt met politieke inmenging in Nederland. Zo ontkent hij dat Rusland nepnieuws maakt. Minister Ollongren reageert daar laconiek op: ,,Ik had niet verwacht dat de autoriteiten van Rusland zouden bevestigingen dat ze aan heimelijke beïnvloeding doen.” Volgens haar bestaat daar veel bewijs voor.