Kabinet zet definitief streep door festivalseizoen, verplichte test bij terugkeer vakantie
VideoMeerdaagse festivals zoals Lowlands mogen deze zomer niet doorgaan. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door voor festivals met een camping tot 1 september.
,,Helaas, zeg ik wel", zei demissionair premier Mark Rutte in een toelichting. ,,We doen dit nu omdat we festivals duidelijkheid moesten geven en het is helaas niet verantwoord om dit door te laten gaan.”
Hoewel het aantal besmettingen de laatste dagen daalt, vindt het kabinet het risico te groot. Aanvankelijk wilde het kabinet pas in de tweede week van augustus bekend maken of de grote festivals daarna nog doorgang konden vinden, maar het heeft nu toch besloten om de organisatoren al eerder duidelijkheid te geven. De grootste festivals die getroffen worden zijn onder meer Lowlands, Down the rabbit hole en Mysteryland.
Organisatoren van eendaagse festivals moeten wel tot 13 augustus wachten op duidelijkheid, als er weer een coronapersconferentie wordt gehouden.
Test voor terugreis
Het is één van de besluiten die het kabinet vandaag heeft genomen, na nieuw overleg over corona. Een ander is dat vakantiegangers die terugkeren uit Europese landen die nu geel kleuren op de coronakaart en niet volledig gevaccineerd zijn, vanaf 8 augustus voor terugreis naar Nederland moeten aantonen dat ze corona-vrij zijn. De regel geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Het gaat om iedereen vanaf 12 jaar. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, of hersteld zijn van corona, hoeven geen test te doen, maar kunnen de CoronaCheck-app gebruiken.
Voor veel nog niet gevaccineerde kinderen geldt dus dat ze op zoek moeten naar een PCR- of antigeentest die ze kunnen doen, voordat ze de terugreis gaan maken. Het kabinet waarschuwt dat mensen met eigen vervoer ook kunnen worden gecontroleerd. Voor reizigers uit een land met een groen reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkeer.
,,Dat is een aanscherping van het beleid", erkende minister Hugo de Jonge. ,,We willen voorkomen dat mensen de besmetting mee naar huis nemen. We zullen echt testend moeten zorgen dat we een volgende golf in het najaar kunnen voorkomen.”
Volgens De Jonge worden er steekproeven gehouden bij grensovergangen, door ‘mobiele teams'. Iemand die betrapt wordt krijgt een boete van 95 euro, maar ‘mag daarna wel doorrijden'.
Alle reizigers die nog voor 8 augustus terugkeren uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra moeten ook tot die tijd al een coronabewijs tonen.
Cijfers
Demissionair Mark Rutte sprak van ‘goed nieuws’ dat het aantal besmettingen daalt. ,,In de ziekenhuizen loopt het nog wel wat op, dat zal nog een paar dagen zo blijven, maar het is beheersbaar, zo lijkt het. Maar het blijft wel spannend.”
Aanpassing
Nederland past daarnaast de aanpak van reizen binnen Europese Unie aan, als gaat om de kleurcodes groen, geel, oranje en rood. Het kabinet wil eigenlijk al langer dat er niet alleen gekeken wordt naar de besmettingscijfers om die kleur te bepalen, maar ook naar de druk op de zorg. Op die manier hoeven landen niet zo snel op oranje, met alle gevolgen van dien, zoals quarantaineplichten.
Vanaf 27 juli geeft Nederland daarom zelf geen oranje reisadviezen meer aan andere EU-landen ‘enkel op basis van het aantal coronabesmettingen’. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. De facto betekent dit wel dat vanaf morgen alle EU-landen op groen of geel gaan.
Nu nog wordt een reis naar een oranje land ontraden, maar volgens de nieuwe maatstaf geldt dat voor geen enkel EU-land momenteel. Het blijft wel mogelijk dat landen aan Nederlanders extra eisen opleggen, daar gaan landen immers zelf over.
Plicht
Minister Hugo de Jonge herhaalde nog eens dat het kabinet niet zint op een vaccinatieplicht. ,,Dat zie ik niet gebeuren in dit land, de discussie daarover die bijvoorbeeld in Frankrijk wordt gevoerd, laat ik ook graag daar.” Rutte zei te denken dat de vaccinatiegraad in ons land relatief hoog is juist ‘ómdat wij niet als een dominee preken’.
Bekijk hier beelden van de persconferentie:
De besluiten van het kabinet:
-Nederland past de aanpak met kleurcodes van landen aan. Ons land gaat kijken naar meer dan alleen besmettingscijfers. Dat betekent dat alle EU-landen morgen op groen of geel gaan, waardoor reizen niet meer worden ontraden momenteel. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt.
-Vakantiegangers die terugkeren uit landen die nu geel kleuren op de coronakaart en niet volledig gevaccineerd zijn, vanaf 8 augustus voor terugreis naar Nederland moeten aantonen dat ze corona-vrij zijn. Het gaat om iedereen vanaf 12 jaar. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, of hersteld zijn van corona, hoeven geen test te doen, maar kunnen de CoronaCheck-app gebruiken. Voor veel nog niet-gevaccineerde kinderen geldt dus dat ze op zoek moeten naar een PCR- of antigeentest die ze kunnen doen, voordat ze de terugreis gaan maken.
- Meerdaagse festivals mogen deze zomer niet doorgaan. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door voor festivals met een camping tot 1 september.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart. -
Afgelasting festivals: ‘Enorm bittere pil’ en ‘hartbrekend’
Teleurgesteld, maar begripvol. Dat is de reactie van de organisatie van festivals Lowlands en Down The Rabbit Hole op het kabinetsbesluit om een streep te zetten door de campingfestivals tot 1 september. ,,Het is een enorm bittere pil’’, aldus de organisatie van Lowlands. De organisator van Mysteryland spreekt van ‘een groot verdriet’. De evenementenbranche wil nu snel duidelijkheid voor de eendaagse festivals. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Met video
Kamer botst met Rutte over mondkapjesbeleid in beginfase coronacrisis: ‘We worden besodemieterd’
Premier Mark Rutte ontkent dat de schaarste van beschermingsmiddelen in de coronatijd leidend was bij de verdeling van mondkapjes in de verpleeg- en gehandicaptenzorg, zoals een rapport over de beginfase van de coronapandemie stelt. Wel heeft het tekort aan mondkapjes volgens de premier meegespeeld, zei hij in een Kamerdebat. ,,Maar het was niet leidend.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is. -
-
-
Nodige kritiek op fletse gezicht VVD na twaalf jaar regeren: ‘Te weinig discussie in de VVD?’
De VVD viert haar 75ste verjaardag. Er is de nodige kritiek op het fletse gezicht van de partij na twaalf jaar regeren. Maar kom daar niet om bij Frits Korthals Altes, die er vrijwel vanaf het begin bij was. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
84 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHans Laats
Jan Zomers
G. Kees
Ben de Koning
Bram van der Burg