Volledig scherm
Bron: Robin Utrecht

Kabinet zet diplomaten die te hard rijden of foutparkeren op 'zwarte' lijst

Het kabinet gaat jaarlijks een ranglijst publiceren van landen waarvan de ambassades en consulaten in ons land zich niet aan de regels houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om in Nederland gestationeerde buitenlandse diplomaten die hier te hard rijden of foutparkeren. Diplomaten genieten onschendbaarheid en kunnen niet worden aangepakt als ze verkeersovertredingen begaan.

Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) tijdens het wekelijkse vragenuur in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. © ANP

Omdat juridische stappen in strijd zijn met het verdrag van Wenen, waarin is vastgelegd dat diplomaten onschendbaar zijn, komt er nu een openbare lijst waarop te zien is welke landen het vaakst de fout in gaan. Vanwege de privacy zullen diplomaten niet met naam en toenaam worden genoemd.

Toch is het volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken een ‘effectieve prikkel’. ,,Ambassades willen over het algemeen niet publiekelijk bekend staan om gebrek aan respect voor de wet- en regelgeving van het gastland”, schrijft de VVD-bewindsman vandaag aan de Tweede Kamer. Die stoort zich er al jaren aan dat diplomaten wegkomen met wangedrag, vooral in het verkeer. Een naming and shaming-lijst was al langer een wens van de Kamer.

Vrijwillig betalen

Om de ranglijst mogelijk te maken, moet de wet nog wel worden aangepast. De wijziging maakt het mogelijk dat er brieven kunnen worden gestuurd aan ambassades, consulaten en andere internationale organisaties als hun diplomaten de fout in gaan. In die brief wordt ook gevraagd de verschuldigde boete vrijwillig te betalen. Blok stelt dat dit als verregaande maatregel wordt ervaren. ,,Een Nederlander moet weliswaar zijn boete betalen, maar hoeft niet te vrezen dat zijn werkgever wordt ingelicht.”

Zijn voorganger, minister Bert Koenders, wilde dat systeem ook al mogelijk maken. Hij wilde dat het begin dit jaar zou worden ingevoerd. Daar blijkt nu toch meer tijd voor nodig.